Problemesex

Boli cu transmitere sexuala: Mituri despre virusul papiloma uman si negii genitali

virusul papiloma uman

Negii genitali sunt una dintre cele mai comune tipuri de infectii cu transmitere sexuala cauzate de virusul papiloma uman – HPV. Cel putin jumatate din persoanele active sexual se vor infecta cu virusul la un moment dat in timpul vietii lor. Negii genitali pot arata ca mici umflaturi de culoarea pielii sau pot avea un aspect de conopida. In multe cazuri, negii sunt prea mici pentru a fi vizibili cu ochiul liber.

Iata cateva mituri despre infectia cu HPV si despre negii genitali care te pot ajuta sa te protejezi.

1. Infectia cu virusul papiloma uman este foarte rara – FALS

Virusul papiloma uman (HPV) este una dintre cele mai des intalnite infectii cu transmitere sexuala. Exista peste 100 de tipuri ale virusului. Dintre acestea, unele pot cauza cancer la colul uterin sau negi pe organele genitale sau pe alte parti ale corpului, precum si pe maini. HPV poate duce la cancer la nivelul penisului, rectului si gatului.

2. Iti dai seama dupa o saptamana daca ai luat sau nu HPV – FALS

De fapt, poate dura mult mai mult. Daca ai facut sex cu cineva care are HPV, pot trece si ani pana cand acesta sa se manifeste. Cel putin jumatate dintre barbatii si femeile activi sexuali din lume au virusul la un moment dat.

Citeste si: Disfunctii erectile: Afla ce boli te impiedica sa faci sex

3. Simptomele sunt foarte clare cand ai HPV – FALS

Cei mai multi oameni nici macar nu-si dau seama ca au HPV. Poti avea un tip de virus care provoaca negi (poti vedea cateva excrescente asemanatoare cu conopida in zona genitala). Rar, femeile care au negi pe colul uterin au scurgeri vaginale care sa prevesteasca ceva. De asemenea, negii genitali pot fi confundati cu alte boli de piele care nu se transmit prin contact sexual. Pentru a determina daca negii sunt sau nu cancerigeni, testul Papanicolau sau testul HPV pot determina care sunt riscurile de cancer de col uterin, in cazul femeilor.

4. Poti contacta HPV doar prin contact sexual vaginal – FALS

HPV se transmite prin toate formele de sex: vaginal, oral, anal. Chiar si prin simpla atingere a organelor genitale se poate transmite HPV, atat la persoanele de sex diferit, cat si la persoanele de acelasi sex.

In cazuri mai rare, mamele pot transmite virusul la nastere, bebelusului. Acesta din urma poate dezvolta negi in interiorului gatului, boala purtand denumirea de papilomatoza respiratorie recurenta sau (PRR).

5. Prezervativul te protejeaza impotriva HPV – FALS

De fapt, prezervativul limiteaza riscul de a contacta HPV, in conditiile in care este utilizat corect pe toata durata actului sexual, insa zonele care nu sunt acoperite cu prezervativ sunt expuse. Contactul piele-piele contribuie la raspandirea virusului. Daca partenerul are HPV, contactul sexual trebuie oprit pana la vindecarea acestuia.

O alta forma de prevenire a bolii este vaccinarea anti-HPV. Aceasta poate fi facuta atat de barbati cat si de femei. Cere sfatul medicului tau despre acest vaccin.

Nu rata nici: Intrebari care pot prezice riscul de boli cu transmitere sexuala

6. Negii genitali sunt semn de cancer – FALS

Negii genital nu sunt cancerosi. Virusul care duce la aparitia negilor genital, nu cauzeaza si cancer. La femei, negii genitali apar in jurul vaginului, anusului, colului si vulvei. La barbatii, negii apar pe penis, scrot si anus. Acestia pot fi plati, mari sau mici, pot fi rari sau adunati in grupuri.

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version