Problemesex

Boli cu transmitere sexuala: Tot ce trebuie sa stii despre gonoree

despre gonoree - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - photography-of-a-woman-wearing-gray-sweater-1024381

Gonoreea este o boala contagioasa transmisa cel mai des prin contact sexual cu o persoana bolnava. Gonoreea mai poate fi contactata prin intermediul fluidelor contaminate, asa ca mama poate transmite gonoreea bebelusului, la nastere.

Atat barbatii, cat si femeile pot face gonoreea, infectia fiind mai des intalnita in randul persoanelor cu parteneri sexuali multipli.

Din ce cauza apare gonoreea?

Gonoreea este generate de o bacteria – Neisseria gonorrhoeae – care se dezvolta rapid in mucusul membranelor corpului. Bacteria se dezvolta in zonele calde, umede ale tractului reproductiv (inclusiv colul uterin, uter, trompe uterine, la femei) si uretra (la femei si la barbati). Bacterie se poate dezvolta, de asemenea, in zona gurii, gatului si anusului.

Cum stiu daca am gonoreea?

Nu toate persoanele infectate au si simptome, asa ca boala poate fi greu de banuit. Pana la aparitia simptomelor pot trece 2, pana la 10 zile, insa sunt si cazuri cand acestea se manifesta si dupa 30 de zile de la expunerea la bacteria.

Simptomele gonoreei la femei sunt:

– secretii vaginale galben-verzui sau albicioase

– dureri in zona abdomenului inferior sau in zona pelviana

– arsuri la urinare

– conjunctivita

– sangerari intre menstre

– sangerari dupa un contact sexual

– inflamarea vulvei

– arsuri in zona gatului (dupa sex oral)

– inflamarea ganglionilor din zona gatului (dupa sex oral).

La unele femei simptomele sunt atat de nesemnificative, incat boala trece neobservata. Scurgerile vaginale sunt considerate infectii vaginale si sunt tratate “dupa ureche” cu medicamente antifungice. Pentru ca scurgerile vaginale pot fi simptome la multe boli, este de preferat sa cereti sfatul medicului atunci cand va apar, pentru a se determina un diagnostic exact si un tratament corespunzator.

Simptomele gonoreei la femei sunt:

– scurgeri galben-verzui sau albicioase din penis

– arsuri la urinare

– arsuri in zona gatului (dupa sex oral)

– inflamarea ganglionilor din zona gatului (dupa sex oral).

– inflamarea testiculelor

– dureri in zona testiculelor

La barbati, simptomele apar, de regula, dupa 2-14 zile de la infestare.

Cum se depisteaza gonoreea?

Diagnosticul de gonoree se pune in urma unor teste de laborator. Proba se ia din colul uterin, uretra, gat sau anus. Alte teste includ examenul urinei. Va trebui sa astepti cateva zile pana la primirea rezultatelor.

De obicei, gonoreea si chlamyadia vin la pachet. Asa ca este posibil sa faci teste si sa primesti tratament si pentru aceasta boala cu transmitere sexuala la fel de comuna.

Afla de detalii despre Chlamydia aici.

Cum se trateaza gonoreea?

In urma testelor si a diagnosticului, medicul poate prescrie tratament cu antibiotice. NU te trata dupa ureche sau in urma sfaturilor altor persoane care au avut prescriptie medicala pentru gonoree. Partenerul ar trebui de asemenea sa faca testele si sa urmeze tratamentul pentru a preintampina reinfestarea. Este foarte important sa continui tratamentul pana la final, chiar daca ti se pare ca “s-a vindecat”.

In plus, trebuie sa spui tuturor partenerilor de sex ca ai fost depistat cu gonoreea (simptomele pot aparea mult mai tarziu, in special la femei, si este foarte bine daca se incepe din timp tratamentul).

NU este recomandat sa faci sex pana cand nu termini tratamentul.

Foloseste prezervativul cand faci sex.

Ce se intampla daca nu tratezi gonoreea?

Gonoreea netratata poate genera probleme serioase atat la barbati cat si la femei. La femei, se poate ajunge pana la boala inflamatorie pelviana, care atrofiaza trompele uterine. De asemenea, gonoreea netratata creste riscul sarcinilor extrauterine precum si riscul infertilitatii.

La barbati, netratarea gonoreei conduce la o boala a testiculelor, numita epididimita. De asemenea, gonoreea poate afecta prostata si poate lasa cicatrici pe uretre, facand urinarea dificila.

Gonoreea si sarcina

Gonoreea la o femeie insarcinata poate duce la avort spontan sau la nasterea premature. Mama bolnava va transmite bacteria bebelusului la nastere. Aceasta poate duce la orbirea bebelusului si creste riscul unei infectii generalizate in corpul acestuia. Este vital ca femeia gravida sa urmeze un tratament adecvat, sub supravegherea medicului pentru tratarea gonoreei in timpul sarcinii.

Cum previi gonoreea?

Pentru a reduce riscul infectiei cu gonoreea, foloseste prezervativul corect la fiecare contact sexual. Limiteaza numarul partenerilor sexuali si nu te “plimba” de la un partener la altul. Practica abstinenta atunci cand stii ca partenerul este infestat. Daca ai suspiciuni cu privire la gonoree, cere sfatul medicului si evita sa faci sex pana te lamuresti.

Orice simptom la nivel genital (scurgeri, arsuri in timpul urinarii, mancarimi, iritatii etc.) este un semnal sa mergi la medic si sa eviti sa faci sex pana cand se lamureste situatia. Daca ai contractat o boala cu transmitere sexuala, urmezi tratamentul si anunti tot partenerii de sex de boala cu care ai fost depistat. Daca a fost o alarma falsa, ai grija sa te protejezi in continuare.

Te poti informa cu privire la alte boli cu transmitere sexuala aici.

Exit mobile version