Cum se depisteaza gonoreea?
Diagnosticul de gonoree se pune in urma unor teste de laborator. Proba se ia din colul uterin, uretra, gat sau anus. Alte teste includ examenul urinei. Va trebui sa astepti cateva zile pana la primirea rezultatelor.
De obicei, gonoreea si chlamyadia vin la pachet. Asa ca este posibil sa faci teste si sa primesti tratament si pentru aceasta boala cu transmitere sexuala la fel de comuna.
Afla de detalii despre Chlamydia aici.
Cum se trateaza gonoreea?
In urma testelor si a diagnosticului, medicul poate prescrie tratament cu antibiotice. NU te trata dupa ureche sau in urma sfaturilor altor persoane care au avut prescriptie medicala pentru gonoree. Partenerul ar trebui de asemenea sa faca testele si sa urmeze tratamentul pentru a preintampina reinfestarea. Este foarte important sa continui tratamentul pana la final, chiar daca ti se pare ca “s-a vindecat”.
In plus, trebuie sa spui tuturor partenerilor de sex ca ai fost depistat cu gonoreea (simptomele pot aparea mult mai tarziu, in special la femei, si este foarte bine daca se incepe din timp tratamentul).
NU este recomandat sa faci sex pana cand nu termini tratamentul.
Foloseste prezervativul cand faci sex.
Ce se intampla daca nu tratezi gonoreea?
Gonoreea netratata poate genera probleme serioase atat la barbati cat si la femei. La femei, se poate ajunge pana la boala inflamatorie pelviana, care atrofiaza trompele uterine. De asemenea, gonoreea netratata creste riscul sarcinilor extrauterine precum si riscul infertilitatii.
La barbati, netratarea gonoreei conduce la o boala a testiculelor, numita epididimita. De asemenea, gonoreea poate afecta prostata si poate lasa cicatrici pe uretre, facand urinarea dificila.