Ultimele

Psiholog Miruna Stănculescu: Poți avea o relație de cuplu minunată și o viață sexuală care lasă de dorit?

Relatii & Cuplu » Probleme sex » Psiholog Miruna Stănculescu: Poți avea o relație de cuplu minunată și o viață sexuală care lasă de dorit?

Dacă aș fi primit un bănuț ori de câte ori am auzit afirmația „avem o relație extraordinară, dar sexul e un dezastru” aș fi avut o stare materială considerabil mai bună. De fiecare dată afirmația „avem o relație extraordinară” se străduia să ascundă dilema creionată de întrebarea „există relații extrordinare fără sex?”

Răspunsul este că, da, există. Nimic nu-i nou sub soare. Dar dacă o viață sexuală de calitate, în cadrul cuplului, este un punct de interes pentru tine și dacă aspectul sexual al relației se menține la calificativul de „dezastru” pentru o perioadă semnificativă de timp, atunci răspunsul suferă modificări și se tranformă în „nu, nu prea”.

Cum ajunge un cuplu la o viață sexuală care lasă de dorit? Tiparul pe care eu l-am întâlnit cel mai adesea sună cam așa. Ea: „La început totul era mai mult decât în regulă. Nu știu cum s-a întâmplat dar, la un moment dat, mi-am dat seama că făceam sex din ce în ce mai rar. Nici nu știu când am încetat să mai facem sex. El a încetat să mai fie interesat.” El: „Da, știu. Am încetat să mai facem sex. Nu-mi convine dar estimez că problema e la ea pentru că tot ea a încetat să mai fie disponibilă. Și de la un moment dat, m-am simțit prost să insist.” Care este tiparul? Marea noastră majoritate tindem să scoatem viața sexuală din context și să o percepem de sine stătătoare deși, în cadrul unei relații de cuplu. sexul reprezintă doar o parte din ceea ce se desfășoară între cei doi parteneri. Așa se face că, dispoziția sexuală este impactată de tot ceea ce se întâmplă în viața de zi cu zi a celor doi. Serviciul, treburile casnice, problemele de familie, toate acestea pot afecta disponibilitatea pentru sex. Dar, dacă scoatem sexul din context, e usor să concluzionăm că lipsa de disponibilitate are de-a face cu lipsa de interest strict sexual.

Ar mai fi de lămurit un aspect. Cel calitativ. Așadar, ce înseamnă sex de calitate? Ceea ce definește cuplul că este. Pentru stabilirea unei definiții comune au nevoie de colaborare și comunicare. Am văzut de nenumărate ori parteneri care presupuneau ce înseamnă sex de calitate și acționau pe baza acestei presupuneri. Ați crede de exemplu că sexul de calitate are legătură cu o frecvență crescută a actului sexual. Ei bine, nu neapărat. Am văzut situații în care el era extrem de stresat pentru că presupunea că e obligat să performeze cu o anumită frecvență pentru a-și menține partenera fericită și nu obținea de la aceasta decât supunere fără entuziasm și exasperare. Concluzia este că ce înseamnă sex de calitate este o definiție comună, a cuplului. Care ține cont de diferențele și de ceea ce au în comun din punct de vedere sexual. Pentru că, deși e adevărat că nu poți avea, de fiecare dată partida de sex a vieții tale, îți poți da seama când lucrurile se deteriorează constant și afectează relația de cuplu.

Ce e de făcut? În primul rând, discută deschis cu partenerul de cuplu. Luați ca punct de plecare momentele în care vă bucurați unul de celălalt. Ce se întâmpla atunci și nu se mai întâmplă acum? Cum puteți recreea atracția dintre voi? Ce v-ați dori mai mult unul de la celălalt? Dacă discuțiile eșuează, poate că e nevoie de ajutorul unui specialist. Care poate ajuta partenerii să redefinească și să reclădească o relație completă.

 

Autor: Psiholog Miruna Stănculescu

 

 

Data articol: 5 decembrie 2014