Psiholog Miruna Stănculescu: Mini-compromisul – ingredientul esențial al relațiilor care durează

09 ianuarie 2015,
Vizualizari: 546, 1 azi
relatie de durata

Primul pas este să înțelegem că nu există libertate deplină. Compromisul (chiar și în varianta lui mini) asta determină la prima vedere. O limitare a gradelor mele de libertate. Libertate deplină însă nu există, nici în viața de toate zilele și nici în relații. Nu putem face orice vrem nici dacă suntem singuri, așa că nu relația de cuplu e problema.

Al doilea pas e să devii conștient de alegerile pe care le faci și să îți asumi responsabilitatea pentru ele. Tu ți-ai ales partenerul de viață, tu poți face alegerile care să ajute la menținerea unei relații funcționale.

Următorul pas este să te înțelegi pe tine și să știi care sunt lucrurile importante pentru tine. Care sunt lucrurile mai puțin importante. Care sunt lucrurile importante pentru partenerul tău de viață. Și care sunt cele care contează mai puțin pentru el sau ea. Dacă ceva nu contează pentru tine iar pentru celălalt e important, atunci mini-compromisul poate fi un cadou oferit cu minim de neplăcere și de efort. Dacă e important și pentru tine și pentru partener atunci e un semn că aveți nevoie să negociați o soluție de mijloc iar mini-compromisul devine un cadou reciproc.

Ultimul, și cel mai important pas, este să învăț să comunic atunci când fac un compromis. În așa fel încât celălalt să înțeleagă că fac un efort, să devină conștient de efortul pe care eu îl fac și de faptul că va fi în situația în care mă voi aștepta să îmi întoarcă favoarea. Ideea este că, undeva în adâncurile inconștiente ale minții noastre, ținem un scor. Ori de câte ori scorul se dezechilibrează pe o perioadă mai lungă, partenerul care face mai multe compromisuri se va simți nedreptățit. Cuplurile care rezistă sunt cele care mențin scorul compromisurilor la egalitate.

Eu cred că o relație perfectă și care se menține fără nicun efort nu există decât în filme. Chiar și actorii, odată ce părăsesc platoul de filmare, vor avea nevoie să „muncească” la menținerea relațiilor lor. Mini-compromisul face parte din abilitățile esențiale în menținerea unei relații de lungă durată.

 

Citeste si alte informatii pe MirunaStanculescu.ro

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , , , ,

Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Problemesex.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole