Ultimele

Psiholog Miruna Stănculescu: De ce mimează femeile orgasmul? Și, dacă o fac, ce?

Relatii & Cuplu » Probleme sex » Psiholog Miruna Stănculescu: De ce mimează femeile orgasmul? Și, dacă o fac, ce?

Nu mă pot abține să nu încep discuția despre subiect cu scena, probabil deja cunoscută, din filmul Când Harry o întâlnește pe Sally. Majoritatea femeilor au mimat orgasmul cândva în existența lor,  spune Sally. Dar niciodată cu mine, spune Harry. După care urmează „demonstrația” lui Sally. Nu știu dacă scenaristul s-a documentat, dar cert este că afirmația lui Sally este adevărată. Țineți-vă bine, stimați domni – studiile spun că 67% dintre femei fac asta. Și dacă aveți tendința să protestați, asta e doar pentru că Harry avea și el dreptate – doar 20% dintre bărbați cred că asta s-a petrecut cu partenerele lor. Și au mai recunoscut că îi stresează evidența că partenerele lor ar face acest lucru. Ceea ce confirmă științific zicala conform căreia femeile mimează orgasmul pentru că ele cred că bărbaților le pasă. În altă ordine de idei, doamnelor, surpriză – 28% dintre bărbați se ocupă și ei, ocazional, cu mimatul.

 

Dincolo de vestea că oamenii se împart în două categorii, cei care mimează și cei care nu  recunosc, de ce o facem?  Și de ce ni se pare a fi o problemă?  Adică, ce motive avem să facem asta?

Să începem cu femeile și să ne răspundem la întrebarea de ce atât de multe? Ei bine, nu dintr-un viciu de caracter ci din necesitate pentru că, tot conform unor studii, 70% dintre femei nu au de fiecare dată orgasm în timpul actului sexual (comparat cu faptul că 90% dintre bărbați declară că îl au). Să mergem mai departe și să răspundem la întrebarea de ce ni se pare obligatoriu să îl avem? Dacă vă gândiți ce vedeți prin filme (și nu mă refer la cele pentru adulți), veți constata cu suprindere că în covârșitoarea lor majoritate, orice partidă de dragoste se termină la unison. Ceea ce implică evident și participarea obligatorie a personajului feminim la climaxul comun. Femeile sunt deci expuse la imaginea, complet nefondată științific conform căreia orgasmul este obligatoriu sau, măcar, o declarație de valoare despre partida de sex în chestiune ori despre capacitătile ei sexuale sau despre cele ale partenerului.  Pornind de aici s-au născut o serie de mituri, în mare parte sau complet greșite. Eu o să amintesc doar două.

 

Femeile sunt responsabile de neproducerea orgasmului (lipsa lui însemnând frigiditate, de exemplu). Ocazie cu care putem clarifica că frigiditatea presupune lipsa de plăcere sexuală nu obligativitatea orgasmului. Este clar că influențăm procesele care au legătura cu corpul nostru, dar nu le putem genera pe toate la comandă. În plus, nici nu este necesar în cazul orgasmului pentru că studiile indică faptul că lipsa acestuia nu e considerată de femei ca fiind un indicator al calității vieții sexuale. Ceea ce ne infirmă cel de-al doilea mit conform căruia dacă orgasm nu e, nimic nu e. Acest mit ne explică și de ce bărbații tind să experimenteze vestea negativ, de cele mai multe ori crezând, în mod eronat, că nu sunt capabili să își satisfacă partenera.

 

Și așa ajungem la motive. În ceea ce le privește pe femei, motivul principal este „încurajarea partenerului”, femeile estimând că sinceritatea lor va pica prost și va fi interpretată negativ. Al doilea motiv este teama de a fi considerată frigidă sau „incompletă” din punct de vedere sexual.  Al treilea este protejarea relației, adică teama că relația va fi afectată sau că partenerul va rupe relația dacă va afla adevărul.  În ceea ce privește bărbații, motivul principal pare să fie negăsirea unei alte soluții de încheiere a partidei de sex. Adică, altfel spus tot pentru menajarea partenerei sau a relației.

Ce mai este surprinzător este că tindem să avem o imagine standardizată despre partida de sex ideală. Ea presupune un preludiu expeditiv, partida de sex în sine și fie (idealul) orgasmul sincronizat fie (în această ordine, și nu alta) orgasmul ei și, în sfârșit, al lui.  Doar că știința ne spune că asta se întâmplă doar în filme, în mod evident pentru că se mimează pentru filmări.  În viața de toate zilele, o comunicare deschisă despre sex  presupune să fii dispus să afli informațile corecte și să afli dacă ai ceva practic de făcut sau doar ai nevoie să îți redimensionezi așteptările. Pentru că altminteri, după cum se încheia unul dintre studii, atunci când așteptările nu se aliniază cu realitatea – mimăm.

 

 

Autor: Psiholog Miruna Stănculescu

www.mirunastanculescu.ro

Data articol: 4 septembrie 2015