Ultimele

Psiholog Miruna Stănculescu: Cum știi dacă ai așteptări nerealiste de la partenerul tău de relație

Crezi că dacă ai putea să-l schimbi, ar ajunge departe. Adică, reformulat, nu e bun așa cum e, are nevoie de îmbunătățiri. E nerezonabil să aștepți ca cineva să schimbe la propria persoană ce nu-ți place ție. Realist vorbind, nu va putea schimba decât ce nu-i place lui. Deci, dacă nu are destulă ambiție sau nu e suficient de bătăios sau nu e obsedat de carieră și pentru el e OK, e mai realist să te gândești dacă îl poți accepta așa cum e ori schimba cu altul. Nu de alta, dar reproșurile constante nu vor ajuta cu nimic.

 

Ori de câte ori îl compari cu ceea ce ți-ai fi dorit, te apucă tristețea. Nu spun că n-ar putea exista motive obiective pentru care partenerul tău e departe de a fi ideal dar, de cele mai multe ori, e util să ne facem ordine prin idealuri. Cele despre relații sunt cele mai întâlnite. Ne așteptăm ca celălalt să ne ghicească gândurile, să știe ce vrem, fără ca noi să facem vreun efort de comunicare. Ne așteptăm ca celălalt să fie disponibil emoțional sau sexual doar (sau oricând) când ne dorim noi. Ne așteptăm să se uite la noi cu aceeași privire ca în prima zi a relației noastre. Ei bine, dacă asta așteptăm, e bine să fim conștiente că e nerealist.

 

E parte din natura umană să avem așteptări. De la propria persoană sau de la partenerul de cuplu. Important este însă să aibă legătură cu realitatea și cu ceea ce omul din fața mea poate oferi. Altminteri, tot ce obținem e dezamăgire, frustrare și nefericire.

 

Autor: psiholog Miruna Stănculescu

www.mirunastanculescu.ro

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 19 februarie 2016