Ultimele

Psiholog Miruna Stănculescu: Ce valoare au relațiile tip “plasture”?

Cum știu dacă te afli într-o relație tip plasture?

Nu alegi, ci se nimerește – adică, la scurt timp de la terminarea vechii relații, începi noua relație ca o aventură de o noapte, o săptămână sau o lună cu o persoană care se nimerește să fie la îndemână. Relația descrisă prin „nu aveam în plan dar s-a întâmplat” și „ACUM este ceea ce am nevoie, pe urmă mai văd eu”.

Apreciezi persoana pentru ceea ce îți oferă nu pentru cine este, lucru descris de regulă prin sintagma „este EXACT ce mi-a lipsit în relația trecută”.

Folosești relația doar când ai nevoie, adică în momentele de singurătate, de vinovăție sau de tristețe iar când te simți bine, ai alte planuri.

Ai sentimente de vinovăție sau de satisfacție, adică fie te simți de parcă ți-ai înșelat fostul partener ori de parcă ești mândru că poți demonstra că poți trăi mulțumit și fericit și fără el sau ea. Acesta este un semn că fosta relație nu este încheiată din punct de vedere emoțional și că te porți de parcă fostul partener ar sta cu ochii pe tine.

 

Nu declari noua relație – adică o ții ascunsă de ochii celor apropiați fie pentru că îți este teamă că te-ar judeca, fie pentru că nu ești sigur că ar corespunde nivelului pe care prietenii sau apropiații tăi îl așteaptă de la persoana de lângă tine.

Neimplicarea emoțională, adică declarațiile de genul „suntem amândoi adulți și nu o să ne implicăm, e doar sex”. Poate, dar dacă e mai mult decât o relație sexuală de-o noapte, sexul nu e, aproape niciodată doar sex. Și e doar praf în ochi să crezi că poți decide implicarea emoțională în mod rațional.

Aș încheia menționând că lista de mai sus nu reprezintă arătatul cu degetul a unei relații greșite ci un semnal de alarmă pentru implicarea într-o relație care nu va ajuta la vindecarea ta emoțională ci, cel mai probabil, la rănirea ta și a persoanei desemnate ca plasture. E util să realizezi că singura cale să alegi omul potrivit data viitoare este să îți dai timp să te vindeci și să înțelegi ce anume îți dorești cu adevărat pe mai departe.

La fel de important este, cred eu, și să știi în ce te implici și poate să discuți deschis cu cel pe care îl implici. Pentru că doar atunci o relație tip plasture are șanse să supraviețuiască… Atunci când ambii parteneri implicați înțeleg de la ce stadiu pornesc și reușesc la un moment dat să vadă omul din spatele plasturelui.

 

Autor Psiholog Miruna Stănculescu

www.mirunastanculescu.ro

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 26 februarie 2016