Problemesex

Poveste adevarata: Efectele anticonceptionalelor despre care ginecologul nu prea vorbeste

Efectele anticonceptionalelor

De foarte multe ori medicii ginecologi evita sa vorbeasca despre toate efectele secundare ale anticonceptionalelor. Iata povestea unei femei, Colleen Stinchcombe, despre experienta sa cu pilulele anticonceptionale.

„Precum multe alte femei am inceput sa iau pilule anticonceptionale imediat ce am devenit activa sexual. Am inceput sa le folosesc dupa ce am implinit 16 ani si, timp de sase ani, le-am luat zilnic. In aceasta perioada am absolvit liceul, m-am casatorit, am mers la facultate si am obtinut si prima mea slujba. De asemenea, am dezvoltat o relatie defensiva cu sotul meu din cauza vietii noastre sexuale.

Adevarul este ca nu eram interesata de sex.

Nu am avut niciodata probleme cu orgasmul, imi placea sexul, insa as fi facut alte 100 de lucru in locul unei partide de amor. Sotul meu a incercat sa fie intelegator; am incercat sa negociem un anumit numar de partide de sex pe saptamana, acceptabil pentru el si care nu ma deranja pe mine. Nu ma temeam pentru casnicia noastra, insa stiam ca el era nesatisfacut. Am crezut ca asa trebuie sa mearga lucrurile. Internetul este plin de povesti asemenatoare cu a noastra legata de diferenta nivelului libidoului dintre parteneri.

Intr-o zi am ramas fara anticonceptionale. Ei bine. M-am gandit ca trebuie sa fiu atenta in urmatoarele doua luni in timp ce-mi fac un plan legat de sanatate si oricum nu credeam ca vom face prea mult sex.

Citeste si: Pilule anticonceptionale: 8 lucruri pe care trebuie neaparat sa le stii despre contraceptive

Imaginati-va cat de surprinsa am fost cand, in mai putin de cateva saptamani, mi-am dat sema ca am un chef nebun de sex.

Nu ma putea concentra la birou. I-am trimis sotului un sms, <<In seara asta?>>. Cand a intrat in casa, abia am schimbat o vorba inainte sa ajungem in pat. Am fost zile in care am facut amor de doua ori pe zi. De doua ori! Dupa o saptamana, el s-a intors spre mine, <<De acum incolo… asa va arata viata noastra sexuala?>>.”

Nivelul de hormoni a inceput sa scada, insa interesul meu legat de sex a inceput sa creasca.

Daca inainte, pe o scara de la 1 la 10, eram interesata de sex la nivelul 2, acum se afla la 7 ori chiar 8.

Sunt convinsa ca pilula este de vina.

Cand doctorii mi-au spus despre posibilele efecte secundare ale anticonceptionalelor – crestere in greutate, schimbari ale starii emotionale, chiar si cheaguri de sange – n-au amintit nimic de faptul ca va fi afectat si cheful de sex. Desi exista studii care sugereaza ca pilulele sunt asociate cu disfunctiile sexuale feminine, doctorii sunt ciudat de tacuti despre anticonceptionale si efectele sale asupra placerii feminine.

Iar acest lucru are o insemnatate imensa.

80% din femeile activ sexual folosesc pilulele. Iar 43% dintre ele au raportat probleme sexuale. Mai ales femeiele care, la fel ca mine, incep sa ia anticonceptionale inainte sa inteleaga care era nivelul <<normal>> al libidoului lor, ceea ce inseamna ca este imposibil pentru noi sa observam efectele secundare ale pilulei. De fapt, in cei 6 ani de folosinta, am mentionat de nenumarate ori prietenelor mele care se plangeau de schimbari bruste de stare si de crestere in greutate, ca anticonceptionalele n-au avut efecte secundare si in cazul meu.

<<Cred ca sunt cateva probleme aici. Una dintre ele este culturala: dorinta sexuala nu este considerata o problema medicala. Nu vei muri daca nu ai chef de sex. Asa ca doctorii sunt preocupati de boli si oamenii nu cred ca sanatatea sexuala este o boala>>, mi-a spus ginecologul Bat Sheva Marcus.

In acelasi timp trebuie sa stii ca este important sa stai de vorba cu specialistul corect despre aceste probleme.

<<Ginecologii sunt cei cu care trebuie sa vorbesti despre subiectul respectiv. Ei ar trebui sa aiba toate informatiile de care ai nevoie>>, mi-a spus Dr. Alyssa Dweck si autorul cartii V is for Vagina. Insa, a mai adaugat ea, libidoul nu este un subiect abordat intr-o conversatie de inceput. Insa de ce sa mai astepti? <<Daca doctorul introduce ideea ca libidoul ar putea fi o problema ar face ca pacientul sa se astepte sa se confrunte cu una. Iar noi nu vrem sa ii facem pe oameni sa creada ca au o problema cu dorinta sexuala daca chiar nu au>>, mi-a mai spus Dweck.

Te mai poate interesa: Sarcina in timpul sau dupa anticonceptionale: 4 intrebari ce framanta femeile

De asemenea, mi-a mai spus ca anticonceptionalele nu sunt singurele vinovate pentru dorinta sexuala redusa.

<<Libidoul este complicat. Nu este vorba numai despre hormoni, poate fi influentat negativ de stres ori de imaginea de sine a cuiva. Ca sa nu mai vorbim despre medicamentele impotriva despresiei care pot reduce dorinta sexuala si altera capacitatea de a avea orgasm>>, a mai adaugat ea.

Totusi, nu ma pot impiedica sa gandesc ca daca mi s-ar fi spus ca dorinta mea sexuala ar putea fi afectata de pilule as fi mers mai devreme la doctor. L-as fi intrebat despre diferitele tipuri de anticonceptionale, pentru a vedea daca in spatele unui libido scazut s-ar putea afla o problema medicala. De multe ori am fost intrebata daca simteam durere ori disconfort in timpul actului sexual, insa nimeni nu m-a intrebat daca eram fericita cu partidele de sex pe care le aveam.

Am intrebat-o pe Dr. Marcus ce i-ar spune unei femei care nu este satisfacuta cu libidoul sau.

<<Primul llucru pe care il facem atunci cand o pacienta vine si se plange de durere in timpul actului sexual ori ca libidoul sau este scazut este sa-i recomandam alte anticonceptionale>>, mi-a raspuns ea.

In cele din urma eu am renuntat de doi ani la pilule. Si niciodata nu voi mai lua altele.”

Sursa: sheknows.com

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version