Doar ideea de a fi testat impotriva unor boli cu transmitere sexuala este de neconceput pentru unii oameni, motiv pentru care atat de multe persoane nu vor nici in ruptul capului sa fie investigate. Motiv pentru care cercetatorii de la Johns Hopkins School of Medicine au cautat si au gasit o modalitate prin care procesul sa fie un pic mai usor.
Ei au conceput o serie de intrebari care sa-i ajute pe oameni sa evalueze singuri riscul de a avea o bloala cu transmitere sexuala.
Pe langa varsta, testul mai contine urmatoarele intrebari:
– Tu sau iubitul/a tau/a ati avut parteneri sexuali noi sau ati avut parteneri sexuali multipli in ultimele 90 de zile?
– Ai mai multi/e parteneri/e sexuali/e in acest moment?
– Ti s-a spus vreodata ca a primit tratament pentru infectii transmise sexual in trecut?
– Cati/e parteneri/e sexuali/e ai avut in ultimele 90 de zile?
– Cand faci sex, folosesti prezervativul?
Dupa ce ai raspuns la aceste intrebari vei primi un scor care iti spune daca prezinti un risc scazut, intermediar, ridicat sau foarte ridicat de a avea o boala cu transmitere sexuala. Intrebarile nu au un punctaj egal, unele precum cea cu folosirea prezervativului si numarul tau de parteneri/e sexuali/e atarna mai greu in balanta comparativ cu celelalte.
Poti face testul online aici.
Chestionarul a fost testat pe 836 de femei si 558 de barbati cu varste intre 20 si 26 de ani. Rezultatele au fost publicate in revista Sexually Transmitted Infections.
Citeste si: Boli cu transmitere sexuala: Mituri despre virusul papiloma uman si negii genitali
Potrivit studiului, cei mai multi dintre subiecti nu au fost integrati in categoria risc foarte ridicat si numai 14% dintre femei si 7% dintre barbati aveau boli cu transmitere sexuala. Insa femeile care au primit un punctaj de risc ridicat prezentau un risc chiar mai mare de a se confrunta cu boli cu transmitere sexuala: erau de patru ori mai predispuse de a avea clamidia, gonoreea si tricomoniaza.
„Am incercat sa alegem intrebari usoare la care oricine poate raspunde rapid, fara sa se simta amenintat”, a declarat co autorul studiului medicul Charlotte Gaydos, profesor in medicina la Universitatea de Medicina Johns Hopkins.
Unele intrebari, precum folosirea prezervativului si numarul de parteneri sexuali sunt esentiale, insa care este rostul celorrlalte?
Melissa Goist, ginecolog la Ohio State Wexner Medical Center, a declarat pentru yahoo ca nu sunt neobisnuite – este ceea ce ii intreaba si ea pe pacientii care vin pentru o examinare generala inainte de a decide data trebuie sa fie testati pentru boli cu transmitere sexuala.
In ceea ce priveste intrebarea daca ai suferit de boli cu transmitere sexuala in trecut, specialistul in sanatate feminina, Jennifer Wider spune ca exista o legatura intre boli si riscul de a te confrunta cu una in viitor. „Studiile au aratat ca unele boli cu transmitere sexuala pot creste riscul de te infesta cu HIV si alte boli cu transmitere sexuala din cauza iritatiilor vaginale pe care le produc si a faptului ca sensibilizeaza zona vaginala. Din aceasta cauza pot aparea alte infectii in corpul femeii”, a punctat Wider.
Nu rata nici: Boli cu transmitere sexuala: Tot ce trebuie sa stii despre gonoree
Varsta poate parea arbitrara insa potrivit Centers for Disease Control and Prevention, 15-24 ani este varsta la care apar jumatate din cazurile noi de boli cu transmitere sexuala, chiar daca reprezinta doar o patrime din populatia activa sexual, in Statele Unite.
Daca te intrebi de ce femeile prezinta un risc dublu comparativ cu barbatii de a avea o boala cu tranmitere sexuala, raspunsul este oferit de catre Jennifer Wider: „Din punct de vedere biologic barbatii sunt mai putin predispusi sa se confrunte cu o boala cu transmitere sexuala, comparativ cu femeile”, spune ea. Celulele care se gasesc in cervixul femeilor le fac pe acestea mai vulnerabile la anumite boli cu transmitere sexuala, ca de exemplu clamidia.
Sursa: yahoo.com
foto: Depositphotos.com