Bolile cu transmitere sexuala (BTS) par sa ramana genul de subiect tabu, in ciuda gradului de modernizare de care ne bucuram astazi. Asa se face ca mai exista cazuri in care lumea evita, din jena, sa mearga la un control si prefera sa se trateze „dupa ureche“. In acelasi timp, lipsa de informare duce si la situatii in care, din cauza simptomelor asemanatoare, alte tipuri de probleme sunt confundate cu bolile venerice si nu mai primesc tratament corespunzator.
1. Fii atenta la simptome
E normal sa iti pui intrebari atunci cand apare o schimbare la corpul tau, si cu atat mai mult in zona genitala. Insa nu toate inflamatiile si simptomele cutanate sunt cauzate de BTS. De multe ori, apar mici semne pe piele, iritatii sau inflamatii fie dupa ras sau epilat, fie din cauza problemelor cu cosurile, fie chiar si in urma foliculilor blocati si sau a porilor infundati. Spre deosebire de aceste tipuri de inflamatii – destul de frecvente si care nu te pun in pericol –, inflamatiile provocate de bolile venerice variaza ca aspect si, uneori, sunt nedureroase si greu de depistat. Oricum ar fi insa, daca observi ceva suspect, nu ezita sa consulti un medic.
2. Nu te jena in fata ginecologului
Mergi fara grija la un control – oricat de oribile ti se par simptomele tale, medicul nu se va speria (nu exista nimic sa nu fi vazut inainte) si nici nu iti va face „morala“ si nu te va judeca pentru ca ai o viata sexuala, indiferent cat de tumultoasa. Orice problema ai avea, ginecologul e singurul care poate pune un diagnostic corect – nu incerca sa te diagnostichezi singura citind despre simptomele tale pe internet! – si care te poate trata. Daca ti se pare totusi ca medicul tau se comporta ciudat, poti merge la un alt specialist.
Citeste si: Boli cu transmitere sexuala: 6 motive pentru care partenerul nu-ti spune ca e pozitiv
3. Intreaba deschis despre teste
Nu trebuie sa presupui ca vei fi testata in timpul controlului ginecologic anual. Testele pentru boli venerice nu sunt incluse automat in acest control. Cere sa fii testata inainte de a face sex cu un partener nou sau daca tu crezi ca ceva e in neregula. In multe situatii, aceste teste sunt gratuite, dar poti intreba si acest lucru.
4. Niciodata nu e prea tarziu
In cazul in care suferi deja de o afectiune venerica, s-ar putea sa crezi ca nu mai trebuie sa te testezi. Gresit! Bolile cu transmitere sexuala sunt nenumarate si poti face mai multe deodata. De fapt, daca esti deja bolnava, ai un risc mai ridicat de a face o infectie, astfel ca nu strica niciodata un control amanuntit.
5. Cunoaste-ti corpul
Orice lucru care afecteaza flora bacteriana a vaginului tau (sexul, ciclul menstrual) poate duce la vaginoza bacteriana, cu urmatoarele simptome: secretii, miros neplacut, arsuri. Simptomele seamana cu unele specifice bolilor venerice, dar aceasta afectiune nu este transmisa sexual si nici nu este grava. Totusi, ea iti poate scadea imunitatea impotriva BTS, astfel ca este indicat sa consulti un medic, care sa-ti prescrie tratamentul adecvat.
Te mai poate interesa: Intrebari care pot prezice riscul de boli cu transmitere sexuala
6. Schimba metoda de contraceptie
Daca esti ingrijorata ca s-ar putea sa contractezi vreo afectiune cu transmitere sexuala, poti incerca sa schimbi metoda de contraceptie pe care o folosesti. Asta inseamna sa treci de la prezervativele masculine la cele feminine – restul practicilor contraceptive nu ajuta impotriva BTS, ci au rolul exclusiv de a te apara de o sarcina nedorita. Prezervativele pentru femei protejeaza vaginul, vulva si pielea din acea zona, astfel ca s-ar putea sa-ti ofere mai multa siguranta decat prezervativele masculine impotriva raspandirii bolilor venerice la contactul cu pielea.
7. Examineaza-ti periodic zona genitala
S-ar putea sa nu-ti placa ideea, dar poate deveni rapid o rutina lunara. Nu iti trebuie decat cateva minute, o oglinda mica si o lanterna. Pozitioneaza cat mai bine oglinda si examineaza-ti clitorisul, labiile si vaginul cu ajutorul lanternei. Este important sa stii daca totul e normal acolo sau daca a aparut ceva care sa te ingrijoreze.
Autor: Alexandra NEDELCU
Sursa: Women’s Health
foto: Depositphotos.com