Ultimele

7 lucruri pe care ginecologul spera ca le stii despre bolile cu trasmitere sexuala

ginecologul spera ca le stii despre bolile cu trasmitere sexuala

5. Cunoaste-ti corpul

Orice lucru care afecteaza flora bacteriana a vaginului tau (sexul, ciclul menstrual) poate duce la vaginoza bacteriana, cu urmatoarele simptome: secretii, miros neplacut, arsuri. Simptomele seamana cu unele specifice bolilor venerice, dar aceasta afectiune nu este transmisa sexual si nici nu este grava. Totusi, ea iti poate scadea imunitatea impotriva BTS, astfel ca este indicat sa consulti un medic, care sa-ti prescrie tratamentul adecvat.

Te mai poate interesa: Intrebari care pot prezice riscul de boli cu transmitere sexuala

6. Schimba metoda de contraceptie

Daca esti ingrijorata ca s-ar putea sa contractezi vreo afectiune cu transmitere sexuala, poti incerca sa schimbi metoda de contraceptie pe care o folosesti. Asta inseamna sa treci de la prezervativele masculine la cele feminine – restul practicilor contraceptive nu ajuta impotriva BTS, ci au rolul exclusiv de a te apara de o sarcina nedorita. Prezervativele pentru femei protejeaza vaginul, vulva si pielea din acea zona, astfel ca s-ar putea sa-ti ofere mai multa siguranta decat prezervativele masculine impotriva raspandirii bolilor venerice la contactul cu pielea.

7. Examineaza-ti periodic zona genitala

S-ar putea sa nu-ti placa ideea, dar poate deveni rapid o rutina lunara. Nu iti trebuie decat cateva minute, o oglinda mica si o lanterna. Pozitioneaza cat mai bine oglinda si examineaza-ti clitorisul, labiile si vaginul cu ajutorul lanternei. Este important sa stii daca totul e normal acolo sau daca a aparut ceva care sa te ingrijoreze.

Autor: Alexandra NEDELCU

Sursa: Women’s Health

foto: Depositphotos.com

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 8 aprilie 2024