Cresterea in greutate, dureri de sani si schimbari ale ciclului menstrual – toate sunt efecte secundare bine cunoscute ale pilulelor contraceptive, insa sunt si alte efecte neplacute de care nu toata lumea a auzit. Unele dintre ele pot fi doar enervante si trec peste putin timp, in vreme ce altele pot indica afectiuni serioase ori boli ce iti pot pune viata in pericol.
Pentru a separa efectele secundare neplacute de cele mai periculoase iata care sunt semnele pe care trebuie sa le cauti si cum sa raspunzi la 6 efecte ciudate ale pilulelor contraceptive conform expertilor in sanatatea feminina chestionati de yahoo.com.
Infectie fungica
Femeile care iau anticonceptionale si au probleme cu diabetul, o dieta plina de zahar, consuma prea mult alcool ori au un sistem imunitar slabit prezinta un risc ridicat de infectii fungice, sustine obstetrician ginecolog din Alyssa Dweck Mount Kisco, New York. O crema impotriva fungilor sau un tratament prescris de medic pot rezolva problema. Insa daca infectia este cronica, avertizeaza Dweck, femeia ar trebui sa ia in calcul schimbarea metodei de contraceptive.
Probleme cu vederea
Modificarile hormonale cauzate de pilulele anticonceptionale pot cauza senzatia de ochi uscat care afecteaza vederea, sustine Beth Kneib, director al clinicii American Optometric Association. Mergi imediat la oftalmolog daca ai senzatia de ochi uscat insotita de schimbari ale vederii intrucat pot fi probleme mult mai serioase. „Unele infectii ale ochilor pot fi asemanatoare senzatiei de ochi uscat, iar daca te afli in prima situatie este nevoie de masuri urgente pentru ca lucrurile sa nu degenereze”, explica ea. Daca in afara senzatiei de ochi uscat nu prezinti si alte simptome picaturile de ochi iti pot fi de un real folos.
Cheaguri de sange
Cheagurile de sange sunt rare, insa pot fi un efect secundar al contraceptionalelor. In fiecare an un numar mic de femei care apeleaza la astfel de pilule (3-10 din 10.000) dezvolta cheaguri de sange, noteaza Congresul American de Obstetrica si Ginecologie. Urmasele Evei care fumeaza, sunt supraponderale, au peste 35 de ani sau au nascut de curand prezinta cel mai ridicat risc.
Semnele care anunta cheagurile de sange sunt:
– probleme cu respiratia sau dureri in piep – pot fi semnul ca un cheag de sange se afla in plamani sau inima;
– durerile si inflamatiile in picioare pot indica prezenta unui cheag de sange in zona respectiva a corpului.
Daca te confrunti cu simptomele unui posibil cheag, mergi de urgenta la medicul de familie, sustine Kyoko Peña-Robles, specialist in obstretica si ginecologie la One Medical Group in San Francisco.
Pilule anticonceptionale: 8 lucruri pe care trebuie neaparat sa le stii despre contraceptive
Migrene, dureri de cap
Unele femei care se confrunta deja cu migrene pot observa o inrautatire a durerilor de cap atunci cand iau anticonceptionale, spune Peña-Robles. Un studiu realizat in 2014 la Current Opinion in Neurology a descoperit ca o scadere a nivelului de estrogen poate declansa migrene. Peña-Robles spune ca asta se poate intampla chiar inainte de menstruatie sau in timpul ei. Ia in calcul schimbarea metodei contraceptive, sau luare unei doze mici de estrogen pentru a elimina fluctuatiile hormonale care contribuie la migrene.
Depresie
Femeile care in trecut s-au confruntat cu tulburari emotionale sunt predispuse sa experimenteze depresie in timp ce iau pilule contraceptive intrucat hormonii sintetici ai pastilei pot afecta echilibrul anumitor neurotransmitatori, sustine Peña-Robles. Depresia, insa, poate fi cauzata de mai multi factori asa ca este important sa incerci sa determini cauza ei. Daca esti depresiva ca urmare a pilulei, ginecologul iti poate recomanda alte alternative.
Nu rata nic: 10 metode de contraceptie. Argumente pro si contra
Penetrare dureroasa
Anticonceptionalele pot avea legatura si cu durerea pelvica cronica si penetrare inconfortabila, accentueaza Peña-Robles. „Scaderea nivelului de estrogen poate avea ca efect pierderea libidoului, ceea ce inseamna o scadere a lubrifierii si un act sexual dureros”, argumenteaza ginecologul. Vorbeste imediat cu medicul in cazul durerilor pelvice care pot fi cauzate de endometrioza si fribroza. Daca, insa simti dureri in timpul penetrarii vorbeste cu ginecologul care sa-ti recomande alte optiuni de contraceptie.
Sursa: yahoo.com