Stiinta sexului. Care este profilul tau?

02 decembrie 2019,
Vizualizari: 3.042, 1 azi
stiinta sexului - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - fantasy-4265254_1920

Una dintre cele mai usoare cai de a exprima intr-o singura fraza atractivitatea pentru un/o barbat/femeie este: „Nu este tipul meu”. Cei mai multi dintre oameni pot scrie o lista cu ce ar trebui sau nu ar trebui – legat de orice subiect – de la job, statul social, gusturi muzicale pana la culoarea ochilor si preferinta in materie de pantofi. Insa motivul pentru care oamenii au tipuri si lucruri care le determina gusturile este mai putin clar.

 

 

Regulile atractiei

Nu este greu pentru oamenii de stiinta sa determine caracteristicile care ii fac pe oameni atragatori: un raport potrivit talie solduri, trasaturi simetrice; pentru barbati, un maxilar masculin si voce groasa; pentru femei, voce inalta. Toate aceste caracteristici au legatura cu nivelurile hormonale si cu mostenirea genetica. Oamenii sunt atrasi de persoane cu care au sanse mari de a avea urmasi sanatosi chiar si daca este vorba numai de o aventura de o noapte. De asemenea, mirosul joaca un rol important in ceea ce priveste „chimia” si are legatura cu modul in care sistemul imunitar si potriveste cu cel al potentialului/ei partener/a.

Insa, rar, cineva descrie tipul de partener/a ideal ca pe o persoana „simetrica” cu un sistem imunitar puternic. Ci vorbeste despre cineva atletic sau subtire, ori ambitios sau care stie sa faca bani.

„Tipul” perfect poate avea mai putin de-a face cu atractia biologica si mai mult cu propria noastra personalitate, stil de viata si interese. Studiile au aratat ca oamenii au tendinta de a se indragosti de cei care au acelasi fond socioeconomic, nivel de inteligenta similar si valori si principii consistente.

Adica exista o tendinta a oamenilor de a fi atrasi de persoane similare.

Iar acest lucru se intampla atat in relatiile platonice cat si in cele romanticeCurent functioneaza chiar si in mediul online dupa cum au descoperit cercetatorii de la MIT’s Media Laboratory. Utilizatorii ii cauta pe cei care au preferinte asemanatoare in ceea ce priveste istoria maritala si dorinta pentru copii, insa si alte lucruri pentru forma fizica, atractivitatea si obiceiul de a fuma.

Se pare ca „tipul” poate, de fapt, refleca dorinta de a te intalni cu cineva cu care te asemeni sau poate este varianta ideala si romancizata a ta. Cererea de a fi cu cineva similar merge mai departe decat aceeasi facultate sau masa musculara. Desi oamenii de stiinta pot descrie trasaturile generale care il fac pe cineva atragator (maxilar puternic, corp atletic), studiile au demonstrat ca oamenii au dendinta de a fi atrasi de persoanele care arata ca ei. Pentru ca oamenii doresc un partener/a care arata familiar – precum parintii sau ca el/ea insusi/asi. Intr-un exemplu, David Perrett, cercetator la Universitatea scotiana St. Andrews, le-au aratat studentilor fete ale sexului opus si i-a rugat sa le evalueze din punct de vedere al atractivitatii. Printre fotografiile prezentate era folosita si figura studentului merfozata intr-un reprezentant al sexului opus. Dintre toate fotografiile prezente, aproape ei/ele intotdeauna au preferat propriul chip.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , , ,

Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Problemesex.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole