Exista o idee gresita a societatii moderne potrivit careia cuplurile fericite nu se cearta niciodata. Insa conflictul este o parte obisnuita a unei relatii reusite. Este o conditie esentiala pentru ca relatia sa se poata schimba, creste si deveni mai elastica.
Unul ori ambii parteneri isi pot reprima dorintele ori emotiile pentru a mentine status quo-ul relatiei. Asta inseamna ca desi poti fi enervat ori suparat de ceva legat de relatie alegi sa-ti inabusi sentimentele. Insa atunci cand procedezi astfel, inevitabil, vor aparea probleme in alta parte. S-ar putea sa incepi sa bei, sa-ti pierzi noptile in diverse locuri ori sa iti gasesti un confident caruia sa i te plangi in legatura cu ceea ce nu-ti place.
Si cel mai rau lucru legat de acest tip de comportament este faptul ca poate fi greu de descifrat. Adica, simti ca esti privit cu o anumita negativitate, iti dai seama ca exista un resentiment in toate interactiunile voastre insa iti este greu sa identifici ce anume se intampla.
Indiferent ca este tinta ori instigatorul unui comportamnet pasiv agresiv acest lucru poate avea ca efect pierderea increderii, ori aparitia fricii in relatia voastra ceea ce va avea ca rezultat aparitia distantei emotionale intre parteneri. Asadar, daca este incapabil sa-ti exprimi emotiile si sentimentele intr-o modalitate onesta si deschisa, iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa ai o relatie fericita.
Citeste si: Cat trebuie sa stai singur pentru a avea o relatie de cuplu fericita
Cei mai multi dintre oameni (in special femeile) au fost invatati sa-si ascunda adevaratele sentimente si sa ramana politicosi. Li s-a spus sa zambeasca si sa para fericiti pentru a evita scandalul astfel incat toata lumea sa fie fericita. Ceea ce inseamna ca pentru multe persoane poate fi o adevarata provocare sa-si exprime sentimentele reale.
Insa exprimarea sentimentelor poate deschide o conversatie mai productiva. Chiar si simpla dezvaluire a ceea ce simti ii permite jumatatii tale sa fie informata si, in acelasi timp, sa-si asume si ea responsabilitatea. In acest fel, echilibrul emotional in relatia voastra va fi restabilit .
Nu este intotdeauna usor sa dezvalui ceea ce simti; in special daca nu stii exact cum sa-ti definesti sentimentele. In acest caz este ok sa-ti dezvalui incertitudinea, chiar daca spui ceva de genul: „Ma simt nasol, insa nu stiu exact de ce”. Chiar exprimarea cu voce tare a acestui sentiment te poate ajuta sa clarifici ceea ce simti intr-un mod constructiv. Este foarte important sa mentionezi ceea ce te deranjaza. Nu-ti permite sa ignori totul ca fiind o exagerare emotionala si chiar daca ar fi asa cere-i partenerului/ei sa respecte ceea ce simti.
Nu rata nici: Ce trebuie sa stie un barbat ca sa faca fericita o femeie
Aminteste-ti ca nu este vina nimanui pentru ceea ce simti. Acelasi lucru s-ar putea intampla intr-o alta situatie, iar raspunsul tau ar putea fi diferit, asa ca da dovada de compasiune pentru tine si sotul/ia ta.
Indiferent, ca ai tendinta de a te autoinvinovati, ori sa arunci vina pe celalalt pentru sentimentele ori experientele tale aminteste-ti ca esti om si toti oamenii gresesc. Stiind ca nimeni nu este perfect iti permiti sa vezi lucrurile pozitive indiferent de situatie.
O conversatie simpla si onesta poate fi tot ce este necesar pentru a rezolva provocarile inerente in orice relatie. Este important sa intelegi ca inabusirea sentimentelor nu face decat sa creeze resentimente. Chiar daca nu este intotdeauna usor sa fii onest, pana la urma onestitatea nu face decat sa intareasca relatia.
foto: Depositphotos.com
Cuvinte cheie: cuplu fericit, mariaj fericit, relatie fericita, resentimente, sentimente pozitive