Cu siguranta ai auzit de cartile si mai apoi de filmul “50 shades of Grey” sau, poate, chiar le-ai citit si l-ai vazut. Parerile despre film sunt impartite, desi multi il califica “toxic”. Ce parere au, insa, psihologii?
Romantism vs abuz
Desi a fost lansat de Valentine’s Day, filmul este departe de a fi romantic. Filmul descrie o relatie bolnava, periculoasa si chiar abuziva din punct de vedere fizic si emotional.
Sub aparenta stralucire a unor actori superbi, a imaginilor luxoase si a coloanei sonore sustinute de Beyonce, se afla mesaje care pot deveni traumatice.
Christian Grey, personajul principal masculin, interpretat de Jamie Dornan, a fost neglijat de mic. El nu stie ce e iubirea pentru ca nu a experimentat-o pana acum. In mintea luni, iubirea este ceva incalcit, un amestec de sentimente de durere si rusine. Lui Christian ii place sa raneasca femeile in moduri bizare.
Ana (Anastasia), intrepretata de Dakota Johnson, este o fata inocenta, virgina, care se indragosteste nebuneste de Christian si ii accepta bizareriile.
In lumea reala, aceasta poveste ar sfarsi, probabil, cu Christian la inchisoare, si cu Ana intr-un adapost pentru persoane abuzate sau poate chiar la morga. Sau, Ana ar continua sa sufere, in timp ce Christian continua sa o bata. Indiferent de varianta, nu e deloc un basm cu Feti Frumosi si Ilene Cosanzene.