Varicela la copii – sau varsatul de vant, denumire populara – face parte din bolile copilariei si este o boala comuna pe care cei mici o fac in special pana la varsta de 12 ani. Periodic aflam de la pediatri ca iar este epidemie de varicela in oras, iar acest lucru este mult mai frecvent iarna si primavara.
Cand se declanseaza varicela la copii, un parinte nu are cum sa nu o sesizeze imediat intrucat in afara simptomelor specifice unei raceli usoare (nasul curge, usoara durere in gat, uneori febra moderata) corpul copilului se umple de pete rosii care il mananca. Simptomele trec de regula fara vreun tratament deosebit insa varicela este foarte contagioasa, de aceea copilul infectat trebuie sa stea acasa si sa se odihneasca cat mai mult pana cand simptomele dispar.
Te mai poate interesa: Atentie parinti! Cand poti face DIN NOU varicela?
Despre varicela s-au publicat si sunt accesibile foarte multe documentatii.
Un parinte care se confrunta cu aceasta afectiune a copilului sau poate afla tot ce este interesat dand o simpla cautare pe Google sau citind carti sau reviste de specialitate. In acel moment, se confrunta cu zeci de informatii, care mai de care mai importante, care par sa il nauceasca, mai ales ca in casa copilul are simptomele specifice varicelei si parintele e coplesit de propriile-i intrebari cum ar fi: de ce?, cand a luat?, de cand este contagios?, o sa mai faca boala?, dar daca o dam unei cunostinte gravide?, ce doctorii poate lua?, ce sa manance?, etc etc.
Iata cele mai importante top 10 informatii pe care este vital sa le cunoasteti despre varicela la copii. Va vor raspunde la multe prime intrebari si va vor ajuta alaturi de sfaturile si indicatiile medicale ale pediatrului copilului sa treceti cu bine de neplacutul dar deseori inevitabilul episod medical din copilaria copilului:
Varicela la copii: Varicela este cauzata de un virus si este foarte contagioasa
Virusul varicela zoster – care face parte din aceeasi familie cu virusul herpetic – este cel responsabil de varicela. Virusul se raspandeste prin contact cu bubitele de pe corpul persoanei infectate dar in egala masura si prin aer cand persoana cu pricina tuseste sau stranuta. Specialistii afirma ca o persoana care nu este imunizata la varicela este expusa acestui virus prin caile de mai sus, are 70-80% sanse de contaminare.
Copilul ce se imbolnaveste de varicela va fi retinut acasa intre 7 si 10 zile, pentru a se reface si a nu imbolnavi si alti copii.
Varicela la copii: Varicela cauzeaza urticarie
Simptomul principal al varicelei consta in raspandirea rapida si pe suprafata mare a corpului de bubite mici, care il mananca pe copil foarte mult, si care la aparitie sunt ca niste blande mici ca de muscatura de tantar urmand ca in cateva zile sa isi schimbe aspectul, sa faca ca un “cap” cat varful unui ac plin cu lichid transparent care devine o crusta uscata si cade. Aceste bubite apar pe cap, fata apoi pe trunchi, brate, picioare, nas, gura, ochi, zonele genitale. Numarul bubitelor variaza de la persoana la persoana, de la cateva pana la sute chiar mii (un numar mediu este cuprins intre 250-500 bube pe durata intregii perioade de manifestare a varicelei).
Te mai poate interesa: Tratament varicela. Cum se poate ameliora varsatul de vant
Varicela la copii: Complicatiile varicelei pot fi serioase
Majoritatea copiilor se refac complet dupa varicela.
Unii copii au si dureri de burta, durere in gat, dureri de cap sau o stare generala proasta cu 2 zile inainte de prima eruptie si aceste simptome pot dura inca 3-4 zile timp in care febra se mentine intre 37.7°-38.8° C.
Cu toate acestea, exista persoane, in special adulte sau adolescentii, care pot avea complicatii serioase, inclusiv infectii bacteriene care necesita tratament cu antibiotic, sau pneumonie sau afectiuni la creier. In egala masura, persoanele ce sufera de boli grave si au sistemul imunitar compromis, pot fi afectati chiar mortal de varicela. De aceea este vital ca acestea sa evite sa fie in contact cu persoane ce vin din colectivitati si care ii pot imbolnavi.
Varicela la copii: Varicela este periculoasa la femeile insarcinate
Femeile insarcinate care fac varicela pot transmite virusul copilului nenascut. Infectarea in primul trimestru de sarcina este cea mai periculoasa pentru ca poate cauza o afectiune numita sindromul varicelei congenitale ce se caracterizeaza prin afectiuni asupra bebelusului la nastere. Acest sindrom poate duce si la pierderea sarcinii. In egala masura, expunerea femeii gravide sau infectarea ei cu varicela cu 4-5 saptamani inainte de nastere pune copilul la risc sa dezvolte varicela la nastere, ceea ce poate fi severa pentru fat ori ii poate fi chiar fatala.
In schimb, daca femeia gravida face zona zoster, nu exista niciun risc pentru fat.
Daca o femeie gravida a facut in viata sa varicela pana sa ramana insarcinata, ea este imuna la aceasta boala iar copilul din burta va fi protejat de infectie pentru primele sale luni de viata, intrucat imunitatea mamei se transfera bebelusului prin placenta si prin laptele de mama de la san.
Perioada de incubatie pentru varicela este de maximum 3 saptamani
Majoritatea copiilor/persoanelor incep sa aiba simptomele varicelei intre 2 si 3 saptamani dupa ce au fost expuse acestui virus fie de la o persoana deja cu varicela fie de la o persoana infestata cu virusul si deci purtatoare. Persoana ce se imbolnaveste este contagioasa incepand cu 1-2 zile inainte de prima zi a eruptiei si va continua sa fie contagioasa pana cand toate crustele bubitelor vor cadea. Familiile cu 2 copii experimenteaza imbolnavirea celor 2 unul dupa altul, la distanta de 2 saptamani, inevitabil. Ca sa evitati imprastierea virusului, asigurati-va ca cei mici se spala des pe maini, in special inainte de masa si dupa ce folosesc baia.
Nu rata nici: Varicela si expunerea la soare. E bine sa iesi din casa daca ai varicela?
Varicela la copii: Varicela da, de regula, imunitate pe viata
Majoritatea celor ce au facut varicela nu vor mai face varicela vreodata in viata. Sunt si unele persoane care nu vor fi imunizate pe viata si pot face mai tarziu in viata lor aceasta boala.
O persoana va face de regula o singura data varicela dar virusul care o cauzeaza va ramane latent in corp si poate cauza ulterior diverse eruptii pe piele, care se regasesc sub numele de “zona zoster”.
Cine face vaccinul anti-varicelic se pune la adapost de varicela dar o data introdus virusul viu in corp prin vaccin, persoana respectiva poate face zona zoster ulterior in viata sa oricand.
Cine nu a facut varicela si vine in contact cu o persoana cu zona zoster, va putea contacta virusul si va putea face varicela dar nu va face doar zona zoster, intrucat zona zoster se poate dezvolta numai ca re-activare a virusului ce cauzeaza varicela atunci cand ia prima data contact cu un corp.
Varicela la copii: Virusul varicelei este cel responsabil de afectiunea numita Zona Zoster
Virusul varicelei zoster nu dispare niciodata din corp. El ramane latent si se poate reactiva in conditii prielnice, de stres si imunitate scazuta, cauzand zona zoster, o afectiune caracterizata prin bube ce mananca si dor, localizate de regula pe o singura parte a corpului. Statistic, 20% din persoanele ce au avut varicela, fac si zona zoster ulterior in viata lor. Zona zoster se trateaza cu doctorii impotriva durerii, cu medicamente antivirale si cu steroizi. In prezent exista vaccin impotriva zonei zoster pentru persoanele trecute de 60 de ani.
Varicela la copii: Este disponibil vaccinul anti-varicelic
In schema de vaccinare de la noi din tara, vaccinul impotriva varicelei este optional si se poate face unui copil cu varsta cuprinsa intre 12 si 15 luni, nu mai mic de 12 luni. Multi pediatri prefera sa ii faca un rapel intre 4 si 6 ani, pentru siguranta. Daca vreti sa va vaccinati copilul impotriva varicelei si nu ati facut-o la acea varsta a sa, o puteti face oricand, discutand cu pediatrul copilului avantajele si dezavantajele acestei vaccinari.
Intrucat vaccinul consta in introducerea virusului viu in corp, in unele cazuri copiii chiar fac in prima luna dupa vaccinare varicela dar o forma mai usoara.
A vaccina copilul inseamna a-l proteja de forme mai severe de varicela sau de zona zoster ulterior in viata sa, intrucat vaccinul ajuta sistemul imunitar sa ii formeze anticorpi impotriva acestei afectiuni virale. Exista si rare efecte secundare in cazul acestui vaccin indeosebi daca el este adminstrat impreuna sau in interval de timp foarte apropiat de vaccinul mixt impotriva rubeolei, orieonului si rujeolei (ROR).
Sunt si persoane care nu au voie sa fie vaccinate anti-varicelic: copiii sub 1 an, femeile insarcinate si cei care se stiu alergici la gelatina sau la antibioticul neomicina. In egala masura, persoanele aflate sub tratament cu cortizon nu au voie sa fie vaccinate impotriva varicelei.
Niciodata nu dati aspirina unui copil bolnav de varicela!
Daca copilul are varicela, sub nici o forma nu aveti voie sa ii dati vreun medicament ce are la baza aspirina. Combinatia dintre acest tip de virus si aspirina poate cauza sindromul Reye, o afectiune ce ataca ficatul si creierul si care poate fi fatala.
Singurele doctorii care pot trata varicela sunt de natura antivirala
Varicela este cauzata de un virus deci tratamentul pentru ea nu poate fi decat antiviral; antibioticele sunt total inutile. Ele se prescriu insa doar daca copilul dezvolta vreo complicatie de la varicela, cele mai uzuale fiind infectiile de piele cauzate de scarpinarea bubelor si infectarea lor.
Sfaturi utile pentru ingrijirea copilului bolnav de varicela:
Tratamentul si igiena pentru varicela include:
- – Aciclovir (un medicament antiviral) sub forma de unguent pentru bubele copilului sau sub forma de pastile (daca pediatrul decide, in functie de agresivitatea de manifestare a varicelei)
- – Calmarea mancarimii si disconfortului bubitelor, cu mixtura mentolata sau produse pe baza de calamina – dar nu pe fata, nu langa ochi.
- – Calmarea febrei cu antifebrile recomandate de medic, la intervalele orare indicate de el, in functie de cat de mare sau mica este febra copilului
- – Inducerea somnului de noapte – care sa fie suficient de profund incat sa nu fie intrerupt de accesele de disconfort date de mancarimea bubelor – prin antihistaminice care au drept efect secundar somnolenta, numai la prescriptia medicului.
- – Mentinerea unei bune igiene in zona ochilor, ca fiind o zona sensibila si puternic expusa mainilor copilului care se scapina la bube. Dealtfel conjunctivita este una din complicatiile frecvente ale varicelei. Mentineti igiena ochilor cu spalari cu ceai de musetel si cu unguent de kanamicina.
-
– Mentinerea unei bune igiene a gurii – daca copilul are bubite in gura – prin clatiri dese cu apa, in special dupa ce copilul mananca, si ulterior aplicarea de dezinfectante locale (cum este spray tantum verde)
- – Mentinerea unei bune igiene a zonei genitale, mai ales ca in acele zone nu se poate aplica mixtura mentolata din pricina usturimii cauzate de aceasta.
- – Intrebati pediatrul cu privire la unguente naturiste care refac epiderma dupa varicela sau alte boli ale pielii, de regula sunt pe baza de propolis si functioneaza foarte bine dupa ce crustele au cazut si copilul nu mai este contagios.
Multi pediatri recomanda interzicerea baii pana cand nu cad toate crustele in timp ce altii chiar permit bai cu apa calda dar fara sapunuri iritante cu conditia ca stergerea pielii sa se faca prin tamponare blanda, nu frecarea pielii. Urmati formula indicata de pediatrul copilului.
Alimentatia copilului bolnav de varicela va exclude pentru 7-10 zile proteinele animale: carne, peste, oua.
Ea se va baza pe lactate de orice fel, pe cereale, pe fructe, legume si multe lichide. Evitati sa ii dati alimente prea fierbinti sau prea reci sau prea iritante, cum ar fi sucul de citrice.
Cat de mult puteti, descurajati copilul in a se scarpina. Asta poate fi dificil pentru ei, asa ca nu excludeti si varianta aplicarii de manusi pe timpul noptii. Taiati bine unghiile copilului si tineti-i mainile curate ca sa ii dimunuati cat mai mult din efectele secundare ale infectarii in cazul in care totusi se scarpina.
Cand trebuie sunat urgent medicul:
Majoritatea cazurilor de varicela la copii trec fara complicatii deosebite in 7-10 zile. Elei nu sunt periculoase pe cat sunt de spectaculoase vizual si pline de disconfort fizic si emotional pentru copii. Isi vad corpul plin de bube, sunt izolati in casa. Nu au voie sa se joace cu prietenii lor, toate acestea sunt evenimente in viata lor care ii scot din rutina si ii pun in fata unui neprevazut coplesitor.
Cu toate acestea, sunt si situatii care impun chemarea medicului daca in timpul acestor zile in care asteptati ca copilul sa se vindece apar situatii de genul:
– Copilul are febra care nu scade deloc mai mult de 4 zile sau creste peste 38,8°C
– Are tuse severa sau probleme cu respiratia
– Are o zona cu o concentratie mare de bube unele langa altele care sunt umede, calde, moi si suspectati ca poate dezvolta o infectie acolo.
– Se plange de durere severa de cap
– Este prea ametit si are o dificultate in a se trezi
– Nu se poate uita la lumini stralucitoare
– Merge cu dificultate
– Pare confuz
– Pare ca se simte foarte rau sau vomita
– Are gatul intepenit de durere
foto: Depositphotos.com