Sfatulparintilor.ro

Ce trebuie sa faci cand copilul nu e „in grafic”. 5 lectii importante pentru parinti

copilul nu e in grafic

Cand vine vorba despre cresterea si dezvoltarea copiilor, parintii intra putin in panica, mai ales daca cele doua elemente nu se afla in “graficul” pe care acesta il preconizase. Totusi, nu tot timpul este cazul sa iti faci griji.

Iata 5 lectii importante oferite de dr. Stephen Cowan, medic pediatru cu o experienta de peste 25 de ani.

1. Cresterea copilului nu este o intrecere

In vremurile moderne suntem foarte grabiti si ne asteptam ca totul sa se desfasoare pe repede inainte. Insa, atunci cand este vorba despre copii, nimic nu trebuie sa se faca rapid. Pentru a avea o crestere si dezvoltare armonioasa, copilul are nevoie de radacini puternice. Iar pentru a avea aceste radacini, ofera-i ceea ce are nevoie, dincolo de adapost, haine si hrana: pe tine. Plimba-te cu cel mic, mananca langa el, joaca-te cu el, spune-i povesti si povesteste-i din copilaria ta.

Copilul are nevoie de traditii, de obiceiuri in familie care sa-i creeze radacini puternice, care sa-i dea putere si incredere de sine atunci cand va fi adult.

2. Copiii se dezvolta in cicluri

Fiecare copil are un ritm, un puls – cateodata rapid si exploziv, cateodata lent si linistit. Asa cum primavara natura reinvie, asa si copilul are perioade de noi descoperiri si acumulari de informatii. Acest proces de transformare necesita, uneori, excluderea unora dintre cunostintele acumulate deja.  Este ca un fel de pas inapoi, pentru a te pregati de saltul cel mare.

De multe ori poti avea diverse ocazii pentru a invata aceeasi lectie de viata. De aceea ar trebui sa nu te mai simti presat de ideea ca totul trebuie sa iasa bine din prima.

Citeste si: Graficele de crestere la copii. Cand e cazul sa ne ingrijoram?

3. Sa-l incurajezi nu insesamna sa-i treci cu vederea

Nu trebuie sa crestem regi si regine. Totusi, studii recente releva faptul ca indulgenta ii scade motivatia si ii diminueaza dorinta de succes. Incurajarea copilului este cheia succesului, crearea unui mediu de suport care sa-i deschida usile, fara sa faci tu diverse in locul lui. Dragostea neconditionata este modalitatea prin care copilul printre curajul sa faca lucruri, fara teama ca va fi judecat in cazul unui esec. Indulgenta, insa, limiteaza mintea. Nu-l lasa pe copil sa creeze, sa gaseasca solutii, ci sa se incadreze in anumite standarde create de tine sau de el insusi, pe care tu i le treci cu vederea.

4. Sa forteze nota este o practica spirituala, iar copiii sunt profesorii nostri spirituali

Copilul iti urmareste fiecare pas, iti studiaza inconsecventa si incearca sa-si faca o idee despre cum arata lumea adultilor in care va intra la un moment dat. Atunci cand copilul forteaza limitele, adu-ti aminte ca le forteaza pe ale tale, nu pe ale lui. Fii atent la ce incearca cel mic sa te invete. Unul din secretele meseriei de parinte este disponibilitatea noastra, ca adulti, de a ne transforma din dragoste pentru copilul nostru. Atunci cand esti deschis sa-ti descoperi limitele, vei descoperi o noua modalitate prin care te vei transforma atat pe tine, cat si pe copilul tau.

Te mai poate interesa si: Tabel diversificare. Alimentatia copiilor, de la nastere pana la un an, pas cu pas

5. Un simptom este modalitatea organismului prin care iti transmite ca ceva se modifica

Corpul uman are propria inteligenta si nu este deloc ceva rau ca simti anumite simptome. Atunci cand urmezi un tratament pentru a reduce acel simptom, de fapt ii spui corpului sa taca, fara sa fii atent la ce are de transmis.

Febra nu este ceva rau. Ceea ce cauzeaza febra este ceva rau, iar cresterea temperaturii corpului nu este decat raspunsul organismului la acel factor. Daca atunci cand are febra, copilul este voios si se joaca, nu e nevoie sa-i dai antitermice. In acest caz febra este un raspuns metabolic care mobilizeaza sistemul imunitar. Pentru a-ti ajuta copilul, trebuie sa-i dai lichide caldute (nu reci), care sa preintampine deshidratarea si care sa lupte impotriva cauzei care a declansat febra.

Dr. Stephen Cowan este medic pediatru cu o experienta de peste 25 de ani. El este fondatorul The Westchester Center for Holistic Families, centru care ofera evaluare si tratament holistic pentru copii. Stephen Cowan este autorul mai multor carti care abordeaza bolile copiilor din perspectiva holistica.

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version