Pentru fiecare părinte în parte, capitolul “educaţie copii” este primordial. Toţi părinţii îşi doresc să fie admiraţi prin exemplul de educaţie a copiilor lor. Iar educaţia copiilor este unul dintre cele mai grele examene pe care trebuie să le dea părinţii. Pentru că de ei depind dezvoltarea frumoasă şi armonioasă a copiilor, adulţii de mâine, şi viitorul societăţii.
Este cunoscut faptul că foarte importantă în reuşita educaţiei unui copil este consecvenţa si coerenţa dintre vorbe şi fapte. Copiii nu fac neapărat ce le spunem să facă, ci fac ceea ce văd la noi că facem. Puterea propriului nostru exemplu, bun sau rău, îi urmăreşte toată viaţa.
În acest context, iată un top 20 de vorbe sau fapte pe care părinţii le fac şi care îi induc în eroare pe copii, iar părinţii nu-şi dau seama că astfel, cei mici nu mai ştiu ce e bine şi ce e nu.
Educaţie copii – despre cum te porţi cu ceilalţi
1. Ţipi în timp ce-i spui copilului că nu e frumos să ţipe.
2. Îi spui copilului că este periculos să vorbească cu străinii şi, totuşi, îl forţezi să-i spună la revedere vânzătoarei de la alimentara.
3. Îi spui că nu trebuie să lase pe nimeni să-l atingă, dacă nu se simte confortabil, şi, totuşi, îi permiţi mătuşii tale care-l vede cel mult o dată pe an, să-l ia în braţe, chiar dacă copilul nu vrea.
4. Îi spui copilului că n-ai un leu pentru bomboane şi după 5 minute îţi cumperi o cafea de 5 lei.
5. Îl înveţi să-şi împartă jucăriile, însă dacă-ţi cere telefonul mobil nu-l laşi să se joace cu el.
6. Când loveşte sora/fratele sau pe altcineva, îl tragi de-o parte, îi spui că nu este frumos să lovească oamenii, iar apoi îl loveşti şi tu.
Citeste si: 26 vorbe de duh ale tatilor catre fiicele lor
Educaţie copii – despre perseverenţă
7. Îl înveţi că nu trebuie să renunţe la a face lucruri, chiar dacă nu-i plac, pentru că este important să fie perseverent şi insistent, dar, totuşi, îi spui să înceteză să-ţi mai ceară una şi alta pentru că este supărător când este aşa de insistent.
8. Îi spui să nu mănânce acum (când îi este foame) pentru ca îşi strică pofta de mâncare pentru mai târziu (când este ora mesei).
9. Îi spui că nu poţi să faci ceva în momentul în care îţi cere ceva anume pentru că eşti în mijlocul unei activităţi, însă te superi dacă tu îi ceri ceva şi îţi spune că nu are timp că este în mijlocul unui joc.
Educaţie copii – despre minciună
10. Îi explici copilului tău cât este de important să-ţi spună tot timpul adevărul şi, totuşi, după ce-ţi spune ceva ce a făcut iei foc şi, eventual, îl şi pedepseşti. Pentru că, mai târziu, să-l şi minţi cu ceva.
11. Îi spui cât de îngrijorat eşti în legătură cu abilitatea sa de a se concentra (în a face lucruri care nu-l interesează), iar apoi te superi că nu este atent la tine pentru că el se concentrează asupra a ceva ce-i face plăcere.
12. Te plângi cât este de enervant când se plânge de ceva.
13. Îi dai ceva drept cadou, apoi îl ameninţi că-i-l iei sau chiar i-l iei când face ceva ce nu-i pe placul tău.
14. Iei foc când “îţi răspunde”, iar apoi eşti total şocat că nu mai este entuziasmat să participe la dialoguri cu tine.
15. Instaurezi regula că poate mânca desertul doar după ce stomacul său este plin deja cu alte alimente.
Nu rata nici: 30 de vorbe ale parintilor pe care ai jurat sa nu le spui copiilor tai, dar totusi o faci
Educaţie copii – despre respect
16. Îl forţezi să-ţi vorbească politicos, însă te superi când el îţi atrage atenţia că nu îi vorbeşti respectuos.
17. Îl trezeşti în fiecare zi dimineaţa pentru a merge la şcoală, apoi te superi când el te trezeşte în weekend dis-de-dimineaţă ca să vă jucaţi.
18. Îi spui că trebuie să plecaţi undeva ACUM, apoi te superi când între timp trebuie să vorbeşti cu cineva, iar copilul îţi tot atrage atenţia că ar fi trebuit să plecaţi DE MULT.
19. Îi tot spui că există două “cuvinte magice” pe care trebuie să le folosească de fiecare dată când cere ceva, iar apoi când te roagă nu-i respecţi rugămintea, astfel că el îşi dă seama că nu e nimic magic în cele două cuvinte.
20. Îi spui des că tu eşti PĂRINTELE şi nu COLEGUL lui DE JOACĂ, apoi te plângi că nu vrea să staţi împreună să vă jucaţi.