Sfatulparintilor.ro

Cum sa iti inveti copilul sa nu minta. 10 trucuri utile pentru parinti

Cum sa iti inveti copilul sa nu minta - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - pinocchio-2917652_1920

A fi sincer inseamna a rosti adevarul chiar daca uneori este dificil sau te baga in bucluc. Oamenii sinceri comunica direct, deschis; ei nu mint, nu fura, nu inseala si nu manipuleaza informatia ca sa obtina un avantaj asupra altora. Exceptia este atunci cand spui o “minciuna nevinovata” pentru a proteja sentimentele cuiva drag.

Vedem cu totii pe pielea noastra cum lipsa de sinceritate raneste multi oameni, putand duce inclusiv la ruina financiara sau politica. Astazi, mai mult ca oricand, e rolul nostru de parinti sa invatam copiii de ce e important sa te tii de cuvant, sa spui adevarul, sa fii un om de incredere.

Onestitatea este singura forma prin care viata sociala poate functiona corect.

 

Citeste si: Cum sa vorbesti copiilor depre minciuna

 

Iata in continuare un ghid pentru parinti de la tlchowstuffworks.com ca sa isi educe copilul sa fie sincer, indiferent de consecinte.

 

 

 

1. Adevarat sau fals?

Invata-ti de mic copilul diferenta elementara dintre adevar si minciuna. Ca sa ii demonstrezi si sa ii fie si lui mai usor sa inteleaga, spune-i o poveste de familie si incheie-o cu un final real, adevarat si cu unul strigator la cer de fals (“apoi o pasare uriasa a venit si a dus-o pe bunica pana la piata”). Apoi intreaba copilul ce crede, care varianta e adevarata si care e falsa.

E firesc pentru copiii mici sa aiba o imaginatie foarte activa si cateodata inventeaza ca sa scape de pedeapsa, dar e rolul tau sa ii corectezi cu blandete. “Deci tu spui ca spui ca pisica a varsat laptele, dar eu cred ca ea a primit putin ajutor si de la tine, asa ca as vrea ca tu sa o ajuti sa curete laptele de pe jos”. In jurul varstei de 6-7 ani, copiii sunt capabili sa isi asume responsabilitatea pentru actiunile lor.

 

 

2. Nu reactiona exagerat la greseli

Cand parintii sunt prea severi si pedepsesc foarte des copiii, acestia au tendinta sa recurga la minciuni ca sa scape de o noua pedeapsa, chiar daca ce au facut nu este asa de grav si poate a fost un simplu accident. Copiii nu accepta sa se considere rai asa ca vor nega ca au facut ceva rau. Explica-i copilului tau ca il vei iubi chiar daca a facut o fapta rea, dar ca astepti de la el sa fie sincer.

 

 

 

3. Invata-l pe pielea lui consecinta minciunii

Daca prinzi copilul cu minciuna, fa-l sa simta imediat consecinta minciunii lui, ca sa o inteleaga pe loc. De exemplu, daca a luat fursecuri fara acordul tau si a si mintit despre asta, nu mai primeste fursecuri timp de o saptamana. Daca copilul a furat bani de la tine sau de la un prieten, pune-l sa ii castige singur facand munci concrete in casa: sa duca gunoiul, sa curete curtea sau balconul, sa spele vasele. Iti privesti copilul in ochi si ii spui: “Regula in aceasta casa este ca nimeni nu minte si nu fura”, dar NU il faci pe el “mincinos” sau “hot”.

 

Te ma poate interesa: Efectul Pinocchio. Cum iti afecteaza minciuna organismul

 

4. Gestioneaza-i exagerarile

Copiii exagereaza deseori ca sa impresioneze pe cineva. “Eu colorez mai bine ca oricine din clasa mea” sau “eu am fost cu avionul de 25 de ori” transmit dorinte pe care ei le au si despre care isi doresc sa fie reale. Ei pot exagera ca sa se simta superiori altora (‘tata castiga mai mult decat tatal tau”, “eu am 4 masini”).

La locul de joaca, au tendinta sa isi puna la ei puncte mai multe decat la ceilalti ca sa castige, sau sa protesteze impotriva altora, mai buni la jocul respectiv. In toate aceste situatii, in loc sa ii spui copilului tau ca e mincinos, mai bine il iei deoparte si discuti cu el spunandu-i: “stii bine ca ce ai spus nu e adevarat, chiar daca asa iti doresti, ca sa fii deasupra altora”. Fa-l sa inteleaga ca nu aceasta este solutia ca sa fii mai bun decat cei din jur.

5. Fii modelul lui de sinceritate

Il poto ajuta sa-si construiasca propria sinceritate recunoscandu-ti propriile erori atunci cand gresesti. Orice ar fi, mentine-ti propriul standard de onestitate la cel mai inalt nivel in ochii lui. Copiii sunt foarte sensibili la ipocrizia parintilor lor. Demostreaza-i prin comportamentul tau cum vrei ca ei sa se poarte, admitandu-ti scaparile, greselile, aratandu-i ca si tu esti om supus greselilor: “Am uitat sa fac programare la doctor” sau “Azi am facut o greseala la serviciu”. Asta il invata pe copil ca, desi sinceritatea este deseori dificila, nu ai niciun motiv sa te temi sa fii sincer.

 

 

6. Scoate-i clar in evidenta partea neplacuta a minciunii

Explica-i copilului tau ca in cazul in care un prieten al lui a mintit si nu a patit nimic pe moment, vor aparea curand consecinte ale minciunii lui (de exemplu va avea dificultati la urmatoarea lucrare de matematica). Nu ezita sa ii scoti in evidenta cat de distructiva este lipsa de sinceritate.

De exemplu, aminteste-i ca a copia la o lucrare la scoala inseamna sa inseli increderea profesorului, sa ii inseli pe toti ceilalti colegi care dau lucrarea si inseamna ca te tragi singur pe sfoara. Arata-i permanent, zi de zi, exemple de adevar si de minciuna in tot ce va inconjoara, pe care le vedeti si la stiri la televizor (oameni de afaceri corupti care ajung la inchisoare din pricina minciunii, etc).

 

 

7. Pretinde intotdeauna sinceritate

Stabileste un “cod de onoare” acasa. Alege anumite activitati curente, cum ar fi facutul temelor sau facutul patului, acorda-i incredere copilului tau ca le va face. Explica-i ca atunci cand il vei intreba “Ti-ai facut patul?” il vei ierta daca raspunde “nu” dar o minciuna va avea consecinte negative. Multumeste-i ori de cate ori este sincer in legatura cu ceva ce i-a fost tare greu sa recunoasca, dar totusi a spus adevarul asumandu-si consecintele: “am spart o farfurie” sau “am luat nota mica la matematica”.

 

8. Respectati regulile sociale

Discuta cu copiii tai despre cat este de important sa joace in viata dupa regulile propriei varste si descurajeaza-i cu tarie sa se dea mai mari decat sunt ca sa obtina unele beneficii interzise categoriei lor de varsta cum ar fi sa joace anumite jocuri video, sa intre la anumite filme sau sa inchirieze anumite dvd-uri interzise varstei lor.

Explica-i ca aceste restrictii nu sunt puse fara motiv, ci tot pentru protectia lui, dar si ca e total lipsit de sinceritate sa ii inseli pe altii in privinta varstei pe care o ai. La randul tau trebuie sa fii consecvent si sa nu faci si tu aceeasi greseala: nu spune ca varsta copiilor tai e mai mica decat este in realitate ca sa obtii anumite beneficii pe care altfel nu le-ai primi. (acces gratuit la film pentru copiii de pana in 7 ani, de ex).

 

 

9. Invata-l ce inseamna sa ai tact

Singura exceptie a sinceritatii totale este atunci cand ea ar putea rani inutil sentimentele cuiva drag. De exemplu, discutati despre ce ar putea spune daca nu agreaza un cadou primit de la bunica. Exersati cateva feluri de raspuns cu tact prin care sa isi exprime recunostinta, cum ar fi “Multumesc tare mult pentru aceasta bluza, bunico, are o culoare frumoasa” sau “A fost foarte frumos din partea ta sa te gandesti la mine”. Invata-l diferenta intre a minti si insela increderea unui om apropiat (de exemplu cand copiezi sau trisezi la lucrarea de la scoala) si a rani sentimentele cuiva (“esti tunsa foarte urat”).

 

Nu rata nici: De ce mint copiii si ce trebuie sa faca parintii. Ce se petrece in mintea copilului cand minte

 

10. Fa-l sa vada mintitul ca pe un labirint intortocheat in care se poate rataci

Explica-i copilului tau ca este din ce in ce mai dificil sa corectezi o minciuna de indata ce ai rostit-o si, de obicei, o minciuna atrage altele dupa ea, ca sa o acopere, asa ca in scut timp nu mai poti tine socoteala tuturor minciunilor si ajungi sa te incurci in ele, dandu-te de gol intotdeauna. Este cu mult mai simplu sa spui adevarul de la bun inceput, tuturor. In acest fel nu trebuie sa faci efortul sa tii minte cine ce versiune stie, cine stie adevarul si cine nu, ce cui ai spus, cine cu cine sa speri ca nu vorbeste ca sa nu se afle adevarul.

Imagine de Roland Schwerdhöfer de la Pixabay

Exit mobile version