Sfatulparintilor.ro

Cum e mai bine? Cu bona sau cu bunica? Sfaturi pentru parintii in dubii

bona sau bunica

Dupa ce aducem pe lume un copil, urmatoarea preocupare majora este: ce facem cand terminam concediul de maternitate? Cine va sta cu copilul? Ne luam bona, o rugam pe bunica sa stea cu cel mic? Grea intrebare, al carei raspuns il vom afla numai dupa ce punem in balanta mai multe argumente pro si contra. Iata o serie de sfaturi care va pot ajuta in luarea deciziei.

Avantajele bunicii-bone

Sa o ai pe bunica copilului tau drept bona te scapa de urmatoarele greutati: nu iti mai trebuie referinte, scapi de indoiala ca iti va lipsi ceva din casa, stii sigur ca isi va da toata silinta sa aiba grija de copil (doar e si nepotul ei, nu?). Ca sa nu mai vorbim de aspectul financiar. Bunica va sta gratis cu copilul, pe cand bonele vor avea nevoie de salariu.

In plus bunicile au experienta cu copii, au invatat din greselile facute cu copiii lor si nu le vor mai repeta si cu nepotii. Sunt foarte rare cazurile in care bunicele nu-si pun pe primul plan nepotii. Copilul nu va fi stresat in lipsa voastra pentru ca e alaturi de bunica, pe care o stie, pe care o iubeste si care-i va face cu siguranta toate poftele. Iar legatura emotionala dintre cei doi va deveni tot mai puternica, ceea ce va fi in avantajul amandurora, si al bunici, si al nepotului.

Dezavantajele bunicii-bone

Cand bunicii au grija de nepot s-au cam dus regulile pe care incearca sa le instituie parintii. Bunicii, constienti ca la vremea cand si-au crescut copiii erau prea ocupati cu munca pentru a le acorda atentia cuvenita, acum isi revarsa toata dragostea asupra nepotilor si de multe ori ii rasfata

mai mult decat ar trebui. Le vor ierta prea repede si prea multe greseli, vor ignora unele prostioare. Dar aceste lucruri nu vor fi bune pentru copil pentru ca il vor bulversa, iar el nu va sti pe cine sa creada: pe parinte (care nu-l lasa sa faca X) sau pe bunici (care ii permit acest lucru).

Apoi, cand bunica (mama sau soacra) are grija de copil, incepe sa-si dea cu parerea mai mult decat ar trebui. Pentru ca sunt mamele sau soacrele noastre, au avantajul varstei si al experientei de viata, cred ca doar ce fac si spun ele reprezinta adevarul absolut, iar noi nu mai avem nici un cuvant de spus in ceea ce priveste cresterea si educarea copilului nostru. Ei, aici se complica problema. Cum reactionam? Ce trebuie facut pentru a nu se ajunge la divergente care sa strice relatiile dintre mama si fiica, dintre nora si soacra, in urma carora de multe ori primul care are de suferit este copilul. Si nici una dintre femeile implicate nu si-ar dori ca puiul mic sa sufere.

Citeste si: 8 lucruri pe care nu ţi le va spune niciodată bona

Iata cateva sfaturi oferite de specialisti:

1. Respectati-va reciproc. Bunica trebuie sa respecte regulile mamei, in special cele care tin de sanatatea si siguranta lui. Iar mama trebuie sa fie mai ingaduitoare. Chiar daca bunica a facut ceva gresit sa i-o spuna intr-o maniera constructiva, nu ca pe un repros.

2. Aratati-i cum faceti voi. Inainte de a pleca la birou, lasati-i bunicii cateva zile in care sa vina si sa va vada la “lucru”. Cum va ocupati de copil, cum ii dati sa manance, cum il spalati etc. Asa va intra in rutina si va sti ce si cum sa faca.

3. Lasati-i scris lucruri importante. Daca cel mic are un program strict de mese, somn, joaca pe care ati vrea ca bunica sa-l respecte, atunci lasati-i-l scris. S-ar putea sa nu-l invete din prima si-i va fi de folos. Insa acest program nu trebuie conceput ca un ordin. De exemplu: “Copilul doarme de obicei la ora 12:00, cu ursuletul roz” si  NU – “Spala-l cu apa calda la ora 11:15!”.

4. Fiti receptivi la feed-back. Nu va incapatanati sa nu ascultati deloc parerile “invechite” ale bunicilor. S-ar putea ca ideile lor sa fie bune, mai ales ca petrec marea majoritate a timpului cu cel mic si vor incepe sa-l cunoasca mai bine decat voi.

Avantajele unei bone profesioniste

 Daca alegeti o bona de la agentii, veti avea siguranta unui personal calificat. In plus, o puteti testa. Daca nu va place, o schimbati, aveti aceasta optiune in cadrul contractului cu agentia. Unele agentii va ofera o multime de facilitati: varsta bonei, nivelul ei de pregatire, ce limbi straine sa stie, cate ore sa stea cu copilul.

Contra sumei de bani pe care o platiti, nu trebuie sa va mai stresati si in ceea ce o priveste pe bona daca veniti tarziu, fata de situatia in care bunica este la carma si mai are si ea propriile ei probleme de sanatate si nu numai, fata de care va simtiti, vrand-nevrand implicati si responsabili.

Bunica e mai greu sa o schimbati, iar daca ceva nu va convine, trebuie sa i-o spuneti cu mare delicatete pentru a nu-i rani sentimentele. Cu o bona va fi mai usor sa  trasati sarcinile si se exclude riscul rasfatului.

Daca aveti noroc de o bona cu suflet mare si caracter deosebit, ea isi poate lasa amprente pozitive asupra educatiei copilului vostru, dar si sufletului sau, uneori cu mult mai bune decat cele pe care bunica le poate lasa. In definitiv, uneori ai propriile nemultumiri fata de felul in care mama ta te-a educat sau soacra ta si-a lasat amprentele asupra sotului tau. Bona te poate scapa de problema ca micul tau copil sa fie nevoit sa isi ia la randul sau portia de educatie eronata de la una dintre bunici.

Dezavantajele unei bone profesioniste

In ultima vreme se inmultesc experientele neplacute cu bonele, parca pe masura ce numarul lor e in continua crestere.

Un dezavantaj considerabil este dat de partea financiara. Daca bunicii ii puteti face oricand un cadou drept multumire, bonei trebuie sa-i platiti salariu, iar acesta nu este o suma neglijabila.  Sumele lunare pentru bone uneori pot fi prea mari pentru bugetul familiei iar orele suplimentare se platesc separat. In plus, trebuie sa ii asiguri si masa, sa tii cont ce are voie si ce nu sa manance (e si ea om doar), sa ii lasi mancare facuta (multi parinti evita sa lase bonele sa umble prin bucatarie ca sa isi faca de mancare, doar e platita sa se ocupe exclusiv de copil). Deci, elemente de stres in plus.

Alt dezavantaj este faptul ca nu o cunosti ce fel de persoana este, ce caracter are, daca poti avea incredere in ea in totalitate.

Nu rata nici: 6 idei pentru cum sa petreci o zi perfecta de weekend cu copilul tau

Problemele care apar cand bona nu are caracter sunt practic nesfarsite:

– multe au fost cazurile in care bonele au agresat copiii, verbal sau fizic. In functie de cum se poarta ea cu copilul tau din punct de vedere emotional, copilul poate inflori sau poate fi traumatizat si e prea mic sa spuna problemele pe care le traieste cu “agresoarea”.

– mai sunt probleme legate de furtul anumitor obiecte din casa.

– nu in putine cazuri au fost bone care pur si simplu nu au mai venit la job, lasand parintii “cu ochii in soare”, fara solutie cateva zile, fapt deloc placut.

In concluzie, fiecare parinte va cantari avantajele si dezavantajele in cazul bunicilor sau bonelor si, daca au alternativa, o vor alege pe cea in care cred cu tarie ca vor oferi copilului lor tot ce e mai bun.

Imagine de pasja1000 de la Pixabay

Exit mobile version