Sfatulparintilor.ro

Cum sa reduci diferite tipuri de anxietate la copii

tipuri de anxietate la copii

Cand sunt mici, copiii au nevoie de mult sprijin din partea parintilor pentru a gestiona situatii cu care nu s-au mai intalnit si care le pot genera diferite tipuri de anxietati.

Iata cateva sfaturi pe care specialistii in psihologia copilului le ofera pentru a putea reduce aceste stari de anxietate si pentru a readuce zambetul pe fata copilului tau.

1. Anxietatea separarii

Frica abandonului apare in jurul varstei de 8 luni si se mentine pana la varsta de 2-3 ani. Anxietatea separarii face parte din dezvoltarea normala a copilului care, pana la acea varsta a fost obisnuit cu prezenta aproape continua a parintilor, in special a mamei. Este indicat sa-ti inveti copilul de mic cu “disparitia”. Lasa-l in grija bunicilor, a bonei, a prietenilor pentru putin timp, apoi creste perioada progresiv. Spune-i de fiecare data unde mergi si pentru cat timp. Asigura-l de toata dragostea ta. Nu pleca niciodata pe furis. Acest lucru ii va accentua anxietatea.

2. Frica de intuneric

Acest tip de anxietate este unul dintre cele mai des intalnite in randul copiilor mici. Il poti ajuta stabilindu-i o rutina de somn: baita, poveste, giugiuleala. Apoi stinge becul in dormitorul lui si aprinde o lumina de veghe. Poti, de asemenea, sa lasi usa deschisa. Vorbeste cu copilul si asigura-l ca esti pe aproape si vei veni din cand in cand sa-l vezi.

3. Stresul olitei

Tranzitul de la scutec la olita (sau WC) este foarte stresant si pentru mama, si pentru copil. Unele mame sunt speriate de faptul ca alte mamici se lauda cu copiii lor care “de la 9 luni n-au mai facut pe ei!”, iar al lor – la 3 ani, inca folosesc scutecul. Elibereaza-te de aceste frustrari si urmeaza cursul firesc al lucrurilor. Fiecare copil este diferit si nu are sens sa-l stresezi pe al tau. Nu e vorba de nicio competitie pe care sa o castigi sau nu.

Citeste si: Simptome anxietate: Cum recunosti daca suferi de anxietate si cum sa scapi de ea

4. Plecatul la cresa/gradinita/scoala

Indiferent despre care etapa vorbim – cresa/gradinita/scoala – trecerea de la una la alta este foarte stresanta pentru copil. Ajuta foarte mult sa vorbesti cu copilul in termeni pozitivi despre fiecare in parte, despre faptul ca isi va face prieteni noi, ca va invata lucruri noi, ca va avea parte de noi aventuri si de multa distractie.

5. Timiditatea

Nu este nimic rau in a fi timid, insa nici prea multa timiditate nu e buna. Ajuta-ti copilul sa-si creasca increderea de sine, incurajeaza-l sa incerce lucruri noi, activitati extrascolare care-l vor duce in cercuri de copii noi. Nu refuza invitatiile la ziua de nastere doar pentru ca banuiesti ca va fi prea timid ca sa se manifeste. Dimpotriva! Incureajeaza-l sa mearga si asigura-l ca distractia va fi pe cinste. Incetul cu incetul, increderea de sine ii va creste si se va descurca de minune in cercurile de prieteni sau de straini.

6. Prietenii rautaciosi

Acest tip de anxietate este intalnit in randul copiilor de scoala. Daca simti la copilul tau o teama in a merge la scoala, afla care este problema, iar daca este vorba de niste colegi mai rautaciosi si capriciosi care il tachineaza, solutia este tot cresterea increderii de sine. Explica-i ca unele rautati pur si simplu nu merita sa fie bagate in seama.

7. Lupta cu mancarea

Unii copii pot fi foarte mofturosi la mancare. Insa sa-l obligi pe copil sa manance poate avea efecte neplacute asupra lui. Oricum el este stresat din pricina faptului ca ii pui in farfurie ceva ce nu-i prea place. Iar sa-l si obligi sa manance ii va accentua starea de anxietate. Ce trebuie facut? Nu renunta la mesele in familie, in care toata lumea mananca de toate, cu placere si intr-o atmosfera degajata. Nu-l forta, nu-i impune anumite feluri de mancare. Incurajeaza-l sa te ajute la gatit, cere-i parerea cand gatesti ceva. Implicarea in procesul de fabricatie il determina sa guste din ceea ce el insusi a facut sau din ceva pregatit la sugestia lui.

8. Frica de examene

Perioada lucrarilor de control, a tezelor sau a examenelor este destul de stresanta, chiar si pentru cei mai bine pregatiti copii. Discuta cu copilul tau despre fiecare materie in parte. Afla ce anume il streseaza si incearca sa-l ajuti. Poate este nevoie sa vorbesti cu profesorul de la materia respectiva, poate are nevoie de lectii suplimentare pentru ca nu stapaneste cunostintele. Da-i incredere in el si asigura-l de tot suportul tau si va trece cu bine peste acest stres.

Nu rata nici: Cele mai bune 50 de sfaturi pentru casatorie DIN TOATE TIMPURILE (de la 50 de experti in casatorie)

9. Prima dragoste

Vrei, nu vrei, se ajunge si la aceasta etapa. Si chiar daca esti ingrijorat si vrei sa stii absolut tot ce se intampla cu copilul tau, nu uita ca si tu ai simtit nevoia de intimitate cand erai adolescent. Asa ca nu o lua personal daca nu vine sa-ti spuna imediat. Nu uita insa sa iti asiguri copilul ca vei fi alaturi de el oricand va avea nevoie.

Sfaturi pentru parinti

Nu este intotdeauna usor sa-ti dai seama daca cel mic se confrunta sau nu cu vreun tip de anxietate. In timp ce unii copii devin dintr-o data mai retrasi si necomunicativi, altii pot deveni “obraznici” si rebeli. Indiferent de situatie, tu nu trebuie sa rupi liniile de comunicare. Iar atunci cand vine sa-ti impartaseasca anumite lucruri, chiar daca nu-ti convin, nu-l judeca, nu-l certa. Asculta-l si incurajeaza-l la ia singur deciziile. Nu veni tu cu solutiile. Lasa-l pe el sa le gaseasca. Tu doar asigura-l ca esti langa el ori de cate ori va avea nevoie de tine.

Imagine de Renata Markota de la Pixabay

Exit mobile version