Sfatulparintilor.ro

Este hiperactiv copilul tau? Iata la ce trebuie sa fii atent

Este hiperactiv copilul - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - children-1581769_1920

Multi copii sunt etichetati drept „hiperactivi” insa, rareori, afectiunea este explicata pe de-a intregul. Psihoterapeutul Frances Campbell a explicat pe intelesul tuturor cateva dintre simptomele si tratamentele ADHD (Deficit de Atentie / Tulburare Hiperkinetica) la copiii preadolescenti.

Depistarea semnelor

Auzim adesea despre copiii hiperactivi, insa ce inseama asta? Cei mai multi dintre copiii normali au multa energie. Cum se face oare distinctia dintre un copil agitat si unul care sufera de ADHD? Raspunsul poate fi dificil.

Afectiunea poate varia in intensitate si multi copii vor arata astfel de simptome la un moment dat. Din nefericire nu exista teste clare pentru depistarea ADHD, astfel ca un diagnostic are la baza comportamentul copilului.

Mai jos vor fi prezntate cateva simptome ale copiilor ca suferinzi de ADHD. Trebuie totusi luat in calcul faptul ca afectiunea se manifesta diferit la fiecare copil.

Lipsa de concentrare

Numele afectiunii ne ofera un indiciu clar al unuia dintre simptomele majore. Copiii care sufera de ADHD nu se pot concentra si au tendinta de a fi foarte agitati. Nu pot sta prea mult intr-un loc, nu pot sta jos si sa se joace sau sa duca la bun sfarsit o sarcina. Bineinteles, ca oricine a lucrat cu copii preadolescentini va spune ca aceasta descriere se potriveste celor mai multi dintre copiii cu care au lucrat, asa ca… ce altceva mai putem indica ca fiind gresit?

Citeste si: Psiholog Monica Bolocan: Provocarile copilului cu ADHD (Deficit de Atentie si Hiperactivitate) si ale familiei acestuia

Agresivitate neobisnuita

Unul dintre cele mai bune moduri de a spune daca un copil este hiperactiv este sa vezi cum se comporta cu ceilalti copii. Copiii cu ADHD nu stiu cum sa relationeze cu cei din jurul lor. Spre exemplu, daca sunt frustrati din cauza ca au pierdut un joc, acesti copii devin iritabili sau chiar agresivi fata de colegii de joaca. Astfel ca batatile frecvente, pentru motive minore, ar putea indica o Tulburare Hiperkinetica.

Indiferenta fata de pericol

Desi cei mai multi dintre copii par netematori in fata unor posibile pericole, aceasta trasatura este mult exacerbata la copiii cu ADHD. Ei ar putea sa se plimbe/alerge mai mult, sa fie gasiti in varful celui mai inalt copac sau pregatiti sa dea foc casei.

Impulsivitate

Acesta este o componenta a comportamentului anti-social care a fost deja descris. Daca copilul are ceva de spus o va face chiar daca se afla intr-o situatie in care ceilalti copii pastreaza linistea. De asemenea, pot sa se bage in jocuri si conversatii de care sunt interesati fara sa ceara permisiunea.

Citeste si: Ai un copil hiperactiv? Iata 10 modalitati de a-l calma

Imaturitate emotionala si intelectuala

Copiii cu Deficit de Atentie par mai tineri din punct de vedere emotional decat ceilalti copii de aceeasi varsta. Insa, acest simptom este greu de recunoscut de vreme ce copiii se dezvolta in mod diferit. La scoala, in schimb, copiii hiperactivi vor fi mult in spatele colegilor din cauza ca nu se pot concentra.

Uituci si/sau neindemanatici

Ok, toti copiii pot pierde si sparge lucruri. Insa copiii hiperactivi pot uita chiar mai mult sau sunt si mai neindemanatici decat alti copii.

Cauta atentia

Toate simptomele descrise mai sus sunt exemple care necesita atentia. Copiii hiperactivi au nevoi speciale si comportamentul lor ii forteaza pe parinti profesori sa petreaca mai mult timp cu ei decat cu orice alt copil.

Daca un copil sufera de ADHD, va arata mai multe simptome pentru o perioada mai mare de timp.

In mod normal simptomele devin evidente atunci cand copilul implineste 3-4 ani, pentru ca acestea sunt varstele la care copiii sunt obligati sa interactioneze mai mult intre ei, la cresa sau gradinita. Baietii au de 5 ori mai multe sanse de a suferi de Tulburare Hiperkinetica decat fetele.

Nu rata nici: Copilul vorbeste singur: Semn de inteligenta superioara sau forma de ADHD?

Ce pot face parintii?

Cel mai important lucru este ca ADHD-ul este o problema neurologica si nu este vina parintilor. Copiii cu aceste simptome pot fi greu de stapanit atat acasa, cat si la scoala si parintii cred ca vor fi invinovatiti pentru asta.

In acelasi timp insa, nu trebuie uitat ca Deficitul de Atentie este greu de diagnosticat. Un copil nefericit acasa sau la scoala poate prezenta cele mai multe dintre simptome. Daca esti ingrijorat in legatura cu copilul tau fa o analiza onesta a mediului de acasa si vorbeste cu invatatorul/profesorul (daca este la scoala) sa vezi cum reactioneaza la factorii sociali. Daca crezi ca este necesar cauta ajutor. Doctorul de familie poate fi o optiune serioasa si de incredere, el/ea iti va recomanda un specialist pentru copil sau intreaga familie, daca este necesar.

Daca copilul, in mod repetat, prezinta unul sau mai multe dintre simptome a trebui sa-l vada un specialist.

Chiar daca nu sufera de ADHD, pot exista alte afectiuni psihologice care i-ar putea explica comportamentul – epilepsia, problemele la urechi sau autismul pot fi exemple de afectiuni care ar putea avea aceleasi simptome. Un psiholog pentru copii poate face o evaluare mai buna si sa recomande un tratament pe baza diagnosticului. Poate sa recomande tratament medicamentos sau terapie comportamentala (metoda ar trebui sa fie una practica oferindu-i copilului modalitati pentru gestionarea impulsurilor si invatare a comportamentului social adecvat). De asemenea, specialistul va oferi sfaturi parintilor despre ce trebuie sa faca in prezenta lui, iar aceste sfaturi pot fi oferite si profesorilor.

Exit mobile version