Sfatulparintilor.ro

4 moduri sa spui NU copilului tau, fara sa rostesti NU

moduri sa spui NU copilului tau

Nu e parinte in ziua de azi sa nu se fi confruntat cu o criza de isterie a copilului in magazin, in parc sau in vizita, cand i s-a spus un NU hotarat. Aceste situatii sunt din ce in ce mai frecvente fata de vremurile cand eram noi copii, pentru simplul motiv ca atunci parintii nostri isi petreceau mai mult timp cu noi decat stam noi cu copiii nostri. Iar cei mici sunt suficient de smecheri pentru a profita de pe urma faptului ca suntem gata sa suplinim lipsa noastra de acasa cu dulciuri in plus sau mai multe ore petrecute in fata televizorului/calculatorului etc.

Cu toate acestea, noi stim ce e mai bine pentru ei si trebuie sa ne impunem punctul de vedere, chiar daca pare foarte greu de realizat. Si pentru a preintampina crizele de isterie este recomandat sa se zica NU, fara sa se rosteasca cuvantul cu pricina.

Iata cateva sfaturi oferite de psihologii site-ului  webMD.

1. Da, dar…

Aceasta metoda este foarte des intalnita in tehnicile de negociere. Daca cel mic cere o bomboana, in loc sa-i spui NU, ii spui mai bine „Da, dar dupa ce mananci. Acum este timpul pentru supa si mai tarziu pentru bomboana”. Daca esti la cumparaturi si cel mic vrea ceva ce nu era pe lista de cumparaturi, inlocuieste „NU se poate acum!” cu „Data viitoare cand mai venim la cumparaturi facem tot posibilul sa luam” etc.

Citeste si: Educaţie copii: 5 căi să spui NU unui copil într-un mod pozitiv

2. Privire si voce ferme

Ai fost vreodata in parc si ai observat ca unii parinti doar arunca o privire copilului si acesta a inteles mesajul? N-ar fi rau sa exersezi si tu acea privire. La fel si vocea. Decat sa tipi incontinuu, mai bine „lucreaza” la un ton din care cel mic sa-si dea seama ca nu e cazul sa forteze nota.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

3. Ofera-i alternative

Nu umbla la priza / la televizor / la calculator! Nu deschide geamul! Nu rupe cartea! Nu scrie pe pereti! etc. De cate ori ai repetat aceste formule si inca nu reusesti sa intelegi de ce nu te asculta copilul. O explicatie ar fi ca nu are altceva mai bun de facut. Este posibil sa faca aceste lucruri tocmai pentru a-ti atrage atentia. Si atunci cel mai bine ar fi sa-i oferi alternative. Mergeti in parc, jucati-va impreuna, orice activitate este benefica atat timp cat el se simte in centrul atentiei. Aceleasi alternative sunt indicate si in cazul in care copilul vostru isi loveste fratele mai mic sau alti copii in parc sau le ia jucariile. Este posibil ca aceasta atitudine sa fie, de fapt, felul lui de a socializa, de a se baga in seama. In loc sa-i spuneti „Nu mai face X sau Y”, il poti invata intai sa salute, sa dea noroc, sa spuna cum il cheama si sa intrebe cum ii cheama pe ceilalti viitori parteneri de joaca. Iar daca este vorba de fratele mai mic sa-i spuneti cum sa se joace cu el, cum sa-l gadile, cum sa-l pupe etc.

Nu rata nici: 5 metode de disciplina care pot face rau copilului tau

 4. Inaugureaza ziua DA

Stabileste-ti macar o zi pe luna in care termenul NU sa nu existe. Sa spui DA la orice iti cere copilul tau, iar el sa fie intreaga zi centrul universului. In acest fel, el se va obisnui ca nu e nevoie sa faca lucruri „interzise” doar pentru a atrage atentia.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Imagine de Nguyen Dinh Lich de la Pixabay

Exit mobile version