Meteora Grecia este cel mai mare si mai important grup de manastiri din Grecia, dupa cele din Muntele Athos. Primele semne de locuire ale zonei dateaza din secolul al XI-lea. Manastirile din stanca au fost caracterizate de UNESCO drept un fenomen unic al patrimoniului cultural.
Cele mai importante manastiri de la Meteora Grecia sunt:
Manastirea Marea Meteora
Este cea mai mare dintre manastirile Meteorei. Biserica centrala poarta hramul “Schimbarea la fata”. Ea a fost construita la mijlocul secolului al XIV-lea (1387-1388) si decorata in 1483 si 1552. Acum manastirea vechi este muzeu.
Imagine de Ewa Szczepanowska de la Pixabay
Manastirea Varlaam
Este cea de-a doua ca dimensiune din complexul Meteora, dupa Marea Meteora. Biserica poarta hramul Trei ierarhi. Aceasta a fost construita intre 1541-1542 si pictata in 1548, in timp ce pridvorul a fost pictat in 1566. Trapeza veche este folosita ca muzeu, in timp ce la nord de biserica se afla capela celor trei episcopi, construita in 1627 si pictata in 1637.
Citeste si: Top 10 motive sa mergi in insula Rodos din Grecia
Manastirea Rousanou
A fost fondata la mijlocul secolului al XVI-lea si pictata in 1560. Are hramul Schimbarea la fata si este construita pe trei etaje. Este renumita pentru frescele pictate in stilul scolii cretane. In zilele noastre este manastire de calugarite.
Manastirea Sf. Nicolae Anapafsas
Este prima pe care o intalnesti in complexul Meteora. Ea a fost construita in secolul al XVI-lea si se afla pe o stanca de 85 m inaltime. Biserica principala, construita la inceputul secolului al XVI-lea are hramul Sf. Nicolae. Biserica mica este pictata de catre pictorul cretan Theophanis Strelitzas, in 1527.
Nu rata nici: Pleci in vacanta in Grecia? Iata semnificatia zilei de 15 august. Sfanta Maria Mare la greci
Manastirea Sf. Stefan
Este usor accesibila, nefiind multe trepte de urcat. Aceasta manastire este asezata pe un teren plat, mai degraba decat pe stanca. Biserica mica cu hramul Sf. Stefan a fost construita in secolul al XVI-lea si pictata in 1545. Biserica principala are hramul Sf. Haralambie si a fost construita in 1798. A fost deteriorata de catre nazisti in timpul celui de-al doilea razboi mondial, care au crezut ca adapostea insurgenți si a fost abandonata. Calugaritele au preluat-o si au reconstruit-o. In prezent, zona veche a manastirii a fost transformata in muzeu.
Imagine de Siggy Nowak de la Pixabay
Manastirea Sfanta Treime
Se afla in partea de sus a stancilor. Aceasta a fost construita in 1475 si pictata in 1741. In 1689 a fost adaugat pridvorul si pictat in 1692, iar sacristia adaugata in 1684. In trecut se ajungea la manastire cu scara de franghie si cu plasa. In 1925 au fost sapate 140 de trepte. Biserica mica care are hramul Sf.Ioan Inaintemergatorul a fost construita si pictata in 1682. Varful stancii are o suprafata de aproximativ un hectar, aici aflandu-se alaturi de biserici chiliile calugarilor, bucataria, sala de mese si o mica bucata de pamant cultivata. Panorama ce se vede de la Manastirea Sfanta Treime este de vis, la est aflandu-se Manastirea Sfantul Stefan, la vest, Manastirea Varlaam si Marea Meteora, iar la sud, Kalambaka.
Te mai poate interesa si: 4 destinatii de vis din Grecia pentru familia ta
Imagine de Siggy Nowak de la Pixabay