Sfatulparintilor.ro

Moliile, dusmanul tacut din casa ta. Afla cum sa scapi de molii

sa scapi de molii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - wardrobe-3371665_1920

Cum sa scapi de molii. Moliile se alatura altor vietati nesuferite care ne invadeaza casa impotriva vointei noastre si de care nu putem scapa atat de repede precum am dori, ca sa ne recapatam linistea atat de necesara acasa. Moliile de locuinta se impart in doua categorii, ambele la fel de stresante: molii care ataca mancarea si altele care ataca textilele, in special pe cele ce contin lana, blana, uneori matase dar si alte tipuri de materiale textile.

Daca ai probleme cu moliile prin camere sau bucatarie, probabil ca ai de-a face cu moliile indiene de mancare sau cu cele mediteraneene de faina. Daca hainele tale se afla sub atacul moliilor, te lupti fie cu molia care se cuibareste in textile. Unele molii insa, cum este molia maron de casa, cu mare bucurie iti vor strica si hainele dar vor ataca si mancarea.

Cum sa scapi de molii. Cum ajung in locuintele noastre acesti pradatori si stricatori tacuti?

De cele mai multe ori sunt introdusi in casa prin mancare uscata sau haine contaminate. De aceea, este o idee buna sa inspectezi toate zonele din camera unde tii lucruri depozitate precum si hainele purtate. Oricum, este indicat sa eviti sa ai cutii de depozitat orez, nuci sau cereale la bucatarie.

Moliile de apartament pot fi introduse de vietuitoare mai mari, cum sunt pasarile sau rozatoarele.

Larvele moliilor ajung pe parul sau penele lor iar larvele de molii pot fi luate de pe cerealele sau nucile pe care acestea le gasesc si le aduc la puii lor ca sa ii hraneasca. Cauta cu atentie in colturile cele mai intunecate ale casei tale.

Prin acest articol incercam sa te ajutam sa scapi de molii dar si sa previi viitoarele infestari folosind strategii sigure si probate.

Foloseste capcane cu feromoni de molii ca sa scapi de molii

Au aparut in comert in ultimii ani o varietate de capcane pentru molii. Amplaseaza-le din belsug in zonele infestate si priveste cum moliile vin spre cimitirul lipicios. In timp ce majoritatea moliilor cedeaza la aceste capcane, sunt totusi unele specii de molii care reactioneaza la fenomoni specifici. Daca ai cunoaste exact tipul moliei care iti ataca locuinta, ai putea plasa capcane dedicate ei. Cu toate acestea, capcanele pe care scrie ca sunt pentru molii de apartament sau pentru molii de haine contin de regula feromonii necesari sa atraga speciile majoritare din fiecare categorie.

Te mai poate interesa: Cum sa scapi de furnici. 9 solutii naturale care dau REZULTATE!

Da cu aspiratorul des ca sa scapi de molii

Aspirarea regulata si viguroasa a locuintei este esentiala cand vrei sa scapi de molii. Chiar daca depozitezi corect alimentele si hainele, larvele de molii infesteaza mediul si pot supravietui prin firimituri, par de animal sau de om, insecte mici moarte sau alte asemenea nimicuri la care nu te-ai gandi. In afara de faptul ca le reduce “alimentatia” disponibila, aspirarea este grozava pentru ca prinde moliile mature si zmulge larvele de molii dificil de vazut din covoare, materiale textile sau din locuri greu de ajuns.

Foloseste temperaturi extreme ca sa scapi de molii

Moliile de haine si ouale lor se distrug usor folosind un congelator. Pune produsele infestate intr-o punga de plastic, eliminand cat de mult aer dintre ele poti inainte de a inchide in punga hainele. Dupa 4 zile, frigul din congelator va omori toate ouale, larvele si pupele de molii. Asigura-te doar ca hainele sa se incalzeasca un pic inainte de a le scoate din punga de plastic. Deasemenea, si caldura si agitatia provocata de un fier de calcat sau de o masina de uscat rufe va distruge majoritatea larvelor de molii.

Nu rata nici: Cum sa scapi de tantari cu ulei de menta

Mentine umiditatea scazuta ca sa controlezi moliile

Moliile de casa traiesc bine in mediul umed. Daca locuinta ta se afla intr-o umiditate relativa, moliile vor avea ce manca, se vor reproduce si se vor dezvolta in rata alarmanta. Insa cu ajutorul unui aer conditionat sau a unui de-umidificator poti scadea nivelul umiditatii sub 50% sau chiar mai jos. Asta va crea un mediu neprietenos pentru molii ca si pentru alte insecte neplacute. Poti masura nivelul umiditatii cu un aparat specific ce se gaseste la orice magazin de profil.

Cum sa scapi de molii. Sigileaza locuri de ascunzis pentru molii folosind silicon

Moliile de casa reusesc sa scape de multiplele noastre incercari de a le omori pentru ca se ascund in tot felul de crapaturi si fisuri din camera la care nici nu te-ai gandi. Daca le elimini aceste ascunzatori, scazi considerabil populatia moliilor din casa ta si cresti sansele ca ouale, larvele si chiar moliile sa fie ucise de aspiratorul tau, de capcanele amplasate peste tot si de orice alta tactica folosesti. Fie ca este in bucatarie, camera de zi, debarale, cauta si astupa (cu silicon sau alt material)  fisurile sau crapaturile de pe podea, gresie, faianta, imbinarea dintre perete si parchet si tot asa.

Depoziteaza mancarea corect ca sa controlezi invazia moliilor

Ca sa iti protejezi alimentele de viitoare infestari tine cont ca hartia sau cutiile subtiri de plastic ori cutiile de carton NU le va tine la distanta. Borcanele sau recipientele care se inchid cu clapete sau care au garnituri de cauciuc sunt cele mai bune. Recipientele din plastic dur isi fac deasemenea treaba bine. Frigiderul si congelatorul sunt si ele locuri sigure impotiva moliilor. Pe durata cat au molii, multa lume isi tine in frigider tot ce ii este necesar traiului din punct de vedere alimentar, nelasand nimic in dulapuri la indemana lor. Daca crezi ca un anumit produs nu are molii dar ai dubii, baga-l intr-o punga la congelator pentru 4 zile, sigileaza-l cu scotch si astfel stii sigur ca au murit toate larvele.

Daca te afli sub atacul moliilor de camara, trebuie sa incepi o campanie de a arunca lucruri.

Arunca orice mancare despre care nu esti sigur ca este sau nu infestata. Uita-te dupa orice urma ca de nisip colorat care pot indica larve de molii si care fac cocoloase in produse gen faina. Arunca tot. Apoi curata zona aceea infestata cu sapun si apa si aspira bine de tot.

Depoziteaza hainele corect ca sa controlezi atacul moliilor asupra lor

Moliile de haina au nevoie de mai mult decat de keratina gasita in produsele textile ca sa poata supravietui. Ele au nevoie sa se ascunda, au nevoie de piele moarta, de transpiratie, de pete de urina ca sa li se satisfaca nevoile nutritive si sa produca generatiile urmatoare de molii.

De aceea este vital sa mentii hainele pe baza de fir de lana curate ca sa nu le dai ocazia moliilor sa se inmulteasca.

Moliile adulte nu mananca lana, ele doar fac sex si lasa ouale acolo. Firul de lana este mancat doar de moliile copii, ca sa se faca mari si vigurosi. De aceea sufera stricaciuni acele haine care sunt purtate mai rar. Daca nu ai de gand sa porti un anumit lucru care e cu fir de lana, scutura-l bine afara de doua ori pe luna.

De aceea hainele care nu se poarta intr-un anumit sezonsau cele care nu se mai poarta deloc trebuie stocate corect dupa cum urmeaza:

Inainte sa depozitezi o haina timp mai indelungat, asigura-te ca nu are larve de molie sau oua, altfel ii vei inchide pe dusmanii tai in Nirvana pentru totdeauna. Pentru stocat ai nevoie de ceva care sa fie ca o bariera de netrecut pentru molii. De exemplu, sacii menajeri grosi si tari sunt buni daca sunt inchisi cu banda scotch la final dupa ce ii umpli cu haine. Mai exista si recipiente de plastic pentru haine care se pun sub pat dar si acelea trebuie sigilate cu scotch de jur imprejur in zona capacului. Profesionistii din magazine si muzee impacheteaza articolele de depozitat in hartie groasa de impachetat si lipsesc scotch la margini. Orice metoda alegi, asigura-te ca le scuturi, speli sau aerisesti inainte sa le folosesti din nou.

Cum sa scapi de molii prin metode naturale

Vrei sa scapi de molii dar nu vrei ca copilul sa aiba acces la toate acele capcane care sunt pe baza de multe chimicale si de care el se poate apropia. Iata mai jos cateva sfaturi ce iti vor prinde bine:

Foloseste capcane naturale pentru molii, nu capcanele rotunde cu chimicale

Capcanele traditionale de molii ce contin naftalina sau paradiclorobenzen sunt toxice si pentru molii dar si pentru oameni. In loc sa iti impregnezi hainele cu mirosul acestor chimicale, incearca o capcana naturala impotriva moliilor. Bucati de lemn de cedru sau saculete impregnate cu ulei de cedru sunt excelente pentru stocarea si depozitarea hainelor sensibile la atacul moliilor pe termen mai lung. O alta optiune naturala este camforul. Pentru moliile de camera si debara poti incerca sa plasezi in varii locuri ulei esential de eucalipt, frunze de dafin, boabe de piper negru sau scortisoara

  iar pentru moliile de alimente sa pui din loc in loc bucati de lamaie uscata ca sa le oferi un miros pe care ele nu il suporta.

Baricadeaza-ti casa impotriva moliilor

Pentru molii, marginile de lemn ale usilor sau extremitatile ferestrelor de lemn sunt ca un neon atragator. Pune benzi de protectie la marginile usilor, pune silicon in crapaturile de lemn si in general orice loc de lemn unde ele isi pot face domiciliul si se pot hrani.

Fa-ti propriile capcane impotriva moliilor

Daca pui capcane normale pe jos impotriva moliilor si altor insecte taratoare, pe la colturi, pe langa pereti, dulapuri si rafturi vei prinde larvele si puii de molii. Dar ai nevoie sa faci capcane ca sa prinzi si moliile adulte. Vei avea nevoie de hartie lipicioasa, o bucata de vata de bumbac si de ulei de peste (de la conservele de ton). Imbiba vata in uleiul de peste si lipeste-l pe hartia adeziva. Apoi plaseaza 2-3 asemenea capcane in camara sau in locuri precum marginea peretelui sau a dulapurilor.

Alte tipuri de capcana din ingrediente naturale sunt:

– Plaseaza tipul de mancare pe care moliile il prefera pe o hartie adeziva si pune-le in locuri strategice.

– Pune 1 parte acid boric si 3 parti malai; amesteca-le si pune din aceasta pasta pe capacele recipientelor cu alimente si plaseaza-le strategic in apropierea alimentelor depozitate.

– Decoreaza-ti casa, camara, dulapul si marginile ferestrelor cu buchete frumoase de levantica, asigurandu-te ca ai cuprins si cozile si florile in buchet.

Exit mobile version