Sfatulparintilor.ro

Zona ZOSTER. Ghid COMPLET despre simptome, cauze, complicatii si tratament

zona zoster - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - pexels-photo-615493

Zona zoster este o iritatie severa si dureroasa a pielii, cauzata de reactivarea virusului varicella zoster, acelasi care declanseaza varsatul de vant.

Adultii cu un sistem imunitar scazut prezinta cel mai ridicat grad de risc pentru a face zona zoster.

Zona zoster – Simptome

Cele mai cunoscute simptome la aparitia zonei zoster sunt:

–       Dureri intepatoare

–       Mancarimi, arsuri, senzatie de intepatura inainte cu cateva zile de aparitia iritatiei

–       Dureri de cap

–       Febra si frisoane

–       Greturi

–       Dureri in tot corpul

–       Inflamarea ganglionilor limfatici

–       Aparitia unei iritatii rosiatice cu blistere umplute cu lichid (asemanatoare cu cele de la varicela), in special pe tors sau pe fata.

Pot dura cateva zile sau chair cateva saptamani de simptome pana la aparitia iritatiei cu blistere. Apoi acestea se sparg, apare o mica raca are usor-usor se usuca, formeaza o crusta si se vindeca. Pot trece doua pana la patru saptamani pana la vindecarea totala a ranilor, insa sunt si cazuri  in care dureaza si mai mult.

Zona zoster poate aparea oriunde pe corp, dar cele mai comune zone sunt fata (ochi, urechi, gura) si torso. O alte zone foarte des afectate sunt talia si cutia toracica.

Iritatia se formeaza ca o banda sau o fasie cu model pe partea dreapta sau pe partea stanga a corpului. Mai pot aparea zone zoster dislocate in diverse parti ale corpului, insa doar la persoanele cu un sistem imunitar compromis.

Zona zoster – Cauze

Zona zoster este cauzata de virusul varicella zoster, el care activeaza varsatul de vant (varicela). Nu pot face zona zoster decat persoanele care, la un moment dat in viata, au avut varsat de vant.

Foarte rar, mai pot dezvolta zona zoster persoanele care s-au vaccinat impotriva bolii.

Expunerea initiala la virus se face in copilarie sau adolescenta, iar dupa episodul varicela, virusul ramane inactiv in organism, in sistemul nervos, intr-un nerv localizat in coloana vertebrala. La anumiti oameni, insa, virusul se reactiveaza si declanseaza zona zoster. Oamenii de stiinta n-au descoperit inca ce anume duce la reactivarea virusului.

Citeste si: Zona zoster. 6 remedii naturale pe care sa le incerci

Zona zoster – Factori de risc

Zona zoster apare doar la persoanele care au fost expusi la virusul varicella zoster. Factorii declansatori sunt:

–       Imbatranirea. Desi zona zoster poate aparea, in cazuri rare la copii, este mult mai comuna in randul adultilor, peste 50% din cazurile de zona zoster fiind intalnite la persoanele peste 60 de ani.

–       Sistem imunitar slabit. Persoanele cu un sistem imunitar slabit prezinta un risc mai mare sa dezvolte zona zoster. Cazurile de cancer, HIV/SIDA sau pacientii care au tratament pe baza de steroizi, medicamente antidepresive, medicamente impotriva artritei reumatoide, lupusului sistemic eritematos, bolii Crohn, colitei ulcerative, prezinta de asemenea risc pentru aparitia zonei zoster.

–       Factorii de stres emotional contribuie si ei la reactivarea virusului.

Zona zoster – Contagioasa

Avand in vedere faptul ca zona zoster este cauzata de acelasi virus care declanseaza varsatul de vant, boala poate fi transmisa prin contact direct cu fluidele din blistere. De aceea, persoanele care au zona zoster ar trebui sa evite contactul cu femei insarcinate care n-au anticorpi pentru varsat de vant, cu copiii mici sau persoanele cu sistem imunitar scazut. Boala nu este contagioasa in perioada de preaparitie, ci doar atunci cand sunt prezente blisterele. Persoanele contaminate nu dezvolta din prima zona zoster, ci fac mai intai varicela. De asemenea, persoanele care au facut varsat de vant nu mai pot contacta virusul de la o persoana cu zona zoster activata.

Zona zoster – La ce specialist trebuie sa mergi

Diagnosticarea zonei zoster se face pe baza iritatiei specifice. Teste de sange sau alte analize nu sunt necesare. Emiterea unui diagnostic inainte de aparitia blisterelor poate fi problematica, insa in functie de situatia clinica se poate cere test de sange pentru determinarea anticorpilor de varicella zoster. De asemenea, se mai pot face teste pe probe prelevate din leziuni.

Zona zoster poate fi diagnosticata si tratata de medicul de familie, pediatru sau internist, insa in cazurile grave se poate ajunge pana la medicul de urgenta, oftalmologie si neurologie.

Zona zoster – Tratament

Tratamentul zonei zoster se refera la diminuarea efectelor virusului, reducerea inflamatiei si a durerilor. Tratamentul poate diferi in functie de gravitatea situatiei, insa cele mai multe cazuri pot fi remediate acasa. Cazurile grave se tin sub observatie in spital.

Medicamentele antivirale sunt cel mai des recomandate pentru reducerea severitatii bolii si pentru grabirea vindecarii leziunilor pielii. Tratamentul antiviral este eficace daca este administrat in primele 72 de ore de la aparitia iritatiei. In unele situatii este nevoie de tratament intravenous.

Pentru reducerea durerilor pot fi utilizate analgezice si chiar opioide in cauzurile grave.

Pentru reducerea mancarimilor pot fi utilizate antihistaminice.

In cazuri extreme, se poate administra si tratament cu corticosteroizi.

Zona zoster – Remedii naturale

Pot fi folosite remedii natural pentru calmarea simptomelor, cum ar fi comprese cu apa rece, lotiuni specific, bai cu ovaz colloidal. Igiena personala stricta si evitarea scarpinarii contribuie, de asemenea, la usurarea simptomelor si la prevenirea infectiei bacteriene secundare. Pentru a evita contaminarea altor persoane, este indicat sa acoperi leziunile.

Zona zoster – Complicatii

Cele mai multe dintre cazurile de zona zoster se trateaza fara probleme majore, insa exista si cazuri care se complica.

Zona zoster poate genera astfel urmatoarele probleme severe de sanatate:

–       Nevralgia postherpetica. Boala este caracterizata prin persistenta durerii si a unui disconfort in zona afectata de zona zoster, luni intregi de la vindecarea leziunilor. Aceasta conditie este generata de afectarea nervilor din zona respectiva si poate conduce la randul ei la alte complicatii, printre care si depresia.

–       Sindromul Ramsay Hunt apare in cazul in care zona zoster s-a manifestat la nivelul fetei – si poate duce la paralizia muschilor faciali – sau la nivelul urechii, si poate conduce la tiuit in urechi, pierderea auzului si ameteli.

–         Infectii bacteriene cauzate de suprainfectarea blisterelor, ceea ce poate conduce la celulita si impetigo. Cele mai multe astfel de infectii sunt cauzate de stafilocolul auriu sau streptococ din grupa A.

–         Afectiuni oculare. Atunci cand zona zoster a fost localizata la nivelul ochiului, pot aparea complicatii ce pot ajunge pana la pierderea vederii. E nevoie urgenta de consultul medicului oftalmolog in astfel de cazuri.

–          Encefalita poate aparea in cazuri foarte rare, insa poate pune viata in pericol, mai ales la persoanele cu un sistem imunitar slab.

–          Zona zoster diseminata este o forma grava a zonei zoster care poate aparea la persoanele cu un sistem imunitar foarte slabit si poate pune in pericol viata pacientului. Pentru ca iritatiile apar in alte zone decat cele obisnuite, pot fi afectate si organele interne, inclusive creier, plamani si ficat.

Sursa: medicinenet.com

foto: Pixabay.com

Exit mobile version