Pana acum cativa ani, terapia de substitutie hormonala reprezenta procedura standard de solutionare a dezechilibrelor hormonale suferite la menopauza, fiind promovata ca o adevarata „fantana a tineretii“. Medicii recomandau cu mare larghete tratamentul-minune – slavit pentru efectele sale de reducere a bufeurilor, transpiratiei nocturne si uscaciunii vaginale –, cu atat mai mult cu cat cercetarile dovedisera ca are si avantaje aditionale.
Din aceste considerente, femeile erau incurajate sa inceapa tratamentul inainte de menopauza si sa il urmeze timp de ani intregi (sau chiar decenii), pentru a-si imbunatati sanatatea si calitatea vietii. Atitudinea fata de aceasta terapie s-a schimbat insa dramatic in 2002, cand un studiu de amploare a scos la iveala faptul ca, pentru majoritatea femeilor, terapia de substitutie hormonala implica mult mai multe riscuri decat beneficii, nefiind o optiune viabila.
Asa se face ca specialistii au devenit reticenti in a o mai prescrie, iar pacientele au intrerupt in mare parte tratamentul hormonal, chiar si fara a se consulta in prealabil cu medicul.
Cu toate acestea, milioane de femei de confrunta in continuare cu decizia de a incepe sau nu terapia de substitutie hormonala, nefiind pe deplin informate sau lamurite cu privire la avantajele si dezavantajele ei. Studiile publicate in ultimii ani nu fac altceva decat sa intretina controversa din jurul tratamentului, aducand argumente solide atat pentru sustinerea, cat si pentru contestarea lui. Astfel, numeroase lucrari au aratat ca impactul negativ al terapia de substitutie hormonala depaseste beneficiile pentru care este prescrisa, ducand la cresterea riscului de boli cardiovasculare, cancer mamar, atac cerebral, cheaguri de sange si Alzheimer. Pe de alta parte, un articol publicat de „New York Times“ explica faptul ca pentru anumite paciente – cele cu simptome grave, reprezentand cam o treime dintre femeile aflate la menopauza – acest tratament este unica salvare.
Ce este TSH?
Concret, terapia de substitutie hormonala presupune cresterea artificiala a nivelului de hormoni (acolo unde producerea acestora pe care naturala este deficitara in organism) cu scopul de a preveni sau de a trata anumite afectiuni medicale, ca de pilda simptomele de menopauza sau osteoporoza. Hormonii folositi sunt de provenienta sintetica, ceea ce inseamna ca sunt creati in laborator, insa au proprietatea de a se comporta la fel ca hormonii naturali odata ce sunt introdusi in corp. Acestia sunt estrogenul si o forma sintetica a progesteronului, numita progestin.
Ca metode de aplicatie, terapia cu hormoni este disponibila sub mai multe forme: pilule, plasturi, spray, creme si geluri vaginale, inel vaginal. Asadar, hormonii sunt introdusi in organism intr-un mod similar cu folosirea contraceptiei hormonale, asa incat pacientele nu sunt supuse unor interventii medicale dureroase. Dintre toate aceste metode, cea mai frecventa este prescrierea pilulelor cu hormoni, care pot fi de doua tipuri: continand doar estrogen sau combinate (estrogen plus progestin). Acesta din urma este adaugat tratamentului deoarece estrogenul fara progestin poate creste riscul de cancer uterin. Totusi, femeile care au suferit o operatie de histerectomie (indepartarea pe cale chirurgicala a uterului), in urma carora menstrele s-au oprit (deci menopauza a fost indusa pe cale chirurgicala, ca rezultat al tratarii unor alte probleme de sanatate), pot lua fara probleme pilule doar cu estrogen.
Citeste si: 4 moduri sa tratezi natural durerile de cap cauzate de hormoni
Cum se administreaza
Pentru usurarea simptomelor de menopauza, se recomanda terapia doar cu estrogen, intrucat acesta este hormonul a carui producere naturala in corp se dezechilibreaza la instalarea menopauzei. Acest tratament poarta denumirea de terapie de substitutie estrogenica si se prescrie adesea femeilor care se confrunta cu menopauza chirurgicala – oprirea menstrei ca rezultat al unei interventii chirurgicale, de indepartarea a ovarelor si a uterului, si care se poate produce indiferent de varsta, inainte ca organismul sa intre in mod natural la menopauza. In astfel de cazuri, cum uterul a fost extirpat, prezenta progesteronului in corp nu este obligatorie, asa incat terapia hormonala se rezuma la estrogen.
O alta forma de terapia de substitutie hormonala este terapia de substitutie hormonala combinata, ce implica administrarea atat de estrogen, cat si de progesteron. Aceasta metoda este utilizata in principal pentru a preveni cresterea excesiva a mucoasei uterine. Astfel, pacienta trebuie sa ia zilnic o pilula de estrogen, in timp ce progesteronul este administrat mai rar, pe post de supliment.
Peste opt milioane de femei folosesc astazi acest tip de tratament pentru a-si usura disconfortul produs de menopauza, terapia combinata fiind creata special pentru cazurile in care uterul este inca prezent.
Pe de alta parte, dezechilibrele hormonale care nu au legatura cu menopauza – prezente la femeile tinere si care determina menstre neregulate, absenta menstrelor sau alte probleme legate de funtionarea ovarelor – se trateaza cu terapie hormonala ciclica, ce presupune administrarea celor doi hormoni sexuali feminini dupa un grafic foarte bine stabilit. Mai exact, estrogenul se ia sub forma de pilule in primele 25 de zile, pe cand progesteronul doar pentru 10 – 14 zile, iar la finalul acestui ciclu de tratament ambii hormoni se administreaza simultan, timp de alte 25 de zile. Urmeaza o pauza de 3 – 5 zile, dupa care menstrele incep se sa produca in mod regulat.
Cremele vaginale cu estrogen sunt destinate reducerii disconfortului provocat de uscaciunea vaginala, unul dintre simptomele menopauzei. Aceste creme se folosesc, de regula, impreuna cu alte terapii simptomatice antimenopauza, intrucat nu pot atenua si celelalte simptome de menopauza si nu pot ajuta la intarirea oaselor (necesara in aceasta perioada a vietii din cauza riscului de osteoporoza). Nu in ultimul rand, plasturii cu hormoni se aplica pe coapse sau pe abdomen, de unde estrogenul poate fi absorbit in fluxul sanguin, alinand disconfortul si dezechilibrul hormonal ce apare la menopauza.
Nu rata nici: Cum sa scapi de grasimea abdominala! Sfaturi de la expert in hormoni
Avantaje, beneficii
Medicii recomanda acum terapia hormonala doar in cazul simptomelor de menopauza grave, care afecteaza calitatea vietii, ca de exemplu: bufeurile severe, transpiratia nocturna, tulburarile de somn, schimbarile bruste de dispozitie si disconfortul emotional, problemele urinare, scaderea libidoului si toate tipurile de probleme vaginale, incepand de la uscaciune si sangerari si pana la mancarimi, senzatie de arsura si durere in timpul contactului sexual. Femeile aflate la menopauza naturala (nedeclansata chirurgical) si care aleg sa urmeze terapia hormonala standard vor lua pilulele combinate, de estrogen plus progestin. Aceste pilule au avantajul de a reduce considerabil simptomele de menopauza, iar efectele se fac simtite in timp destul de scurt, de doua – trei saptamani. In prezent, aceste medicamente sunt considerate sigure pentru tratamentul pe termen scurt, de doi pana la patru ani.
Terapia de substitutie hormonala mai poate fi prescrisa in cazurile grave de atrofie vulvara si vaginala, precum si in tratamentul osteoporozei postmenopauzale severe, cand medicamentele fara estrogen sau alte strategii de terapie nu dau rezultate ori sunt imposibil de aplicat. Decizia de a urma terapia de substitutie hormonala combinata (adica estrogen plus progestin) trebuie intotdeauna luata in urma unor discutii cu un medic expert in acest tip de probleme, iar inainte de inceperea tratamentului femeile trebuie sa indeplineasca o serie de criterii care vor influenta modul de administrare, doza si durata terapiei cu hormoni.
Tratamentul hormonal pe termen lung pentru prevenirea simptomelor menopauzei (cu alte cuvinte, administrarea pilulelor cu cativa ani inainte de menopauza) nu mai este momentan recomandat.
Cu toate acestea, terapia de scurta durata poate avea si avantaje aditionale, printre care se inscriu:
– prevenirea bolilor de inima – unele studii medicale sugereaza ca estrogenul poate scadea riscul cardiovascular atunci cand este administrat in primii ani de menopauza ;
– stimularea memoriei si a puterii de concentrare;
– imbunatatirea starii de spirit;
– estomparea ridurilor;
– combaterea osteoporozei – cercetarile arata ca terapia hormonala previne pierderea de masa musculara intalnita frecvent dupa instalarea menopauzei, fapt ce reduce riscul de fracturi de sold;
– scaderea riscului de cancer colorectal.
Te mai poate interesa si: 7 sfaturi sa iti echilibrezi hormonii fara sa inghiti hormoni
Riscuri si efecte secundare
Femeile care au nevoie de terapia hormonala si indeplinesc criteriile pentru inceperea tratamentului sunt sfatuite sa ia acesti hormoni in dozele cele mai mici si pentru o perioada cat mai scurta de timp. Cu toate acestea, chiar si administarea pe termen scurt (mai putin de un an) duce la cresterea anumitor riscuri de boli, cum sunt cele de inima, pentru care sansele de aparitie se maresc inca din primul an de folosire a hormonilor.
Pe langa riscul crescut de atac de cord, terapia de substitutie hormonala prezinta si alte riscuri: cancer mamar, ovarian sau de col uterin, accident vascular cerebral, boli pancreatice, boli ale vezicii urinare, afectiuni hepatice acute, aparitia cheagurilor de sange, epilepsie, Alzheimer (la femeile de peste 65 de ani). Cat priveste efectele secundare ale tratamentului, date de cresterea nivelului hormonal din organism, lista acestora include: sensibilitate si dureri ale sanilor, dureri de cap, retentie hidrica, depresie, stari de greata. De neglijat nu este nici faptul ca terapia de substitutie hormonala presupune o necesitate mai mare de efectuare a examenelor mamografice, cu o frecventa mai crescuta decat inainte.
In lumina acestor lucruri, terapia combinata de estrogen si progestin nu mai este recomandata pe termen lung pentru alinarea simptomelor de menopauza, decat in situatii exceptionale, in care nu sunt disponibile alternative medicale. In afara acestor cazuri extreme, se considera ca riscurile terapiei hormonale de durata (cancer mamar, accidente cardiovasculare, cheaguri de sange) depasesc beneficiile de reducere a fracturilor si a riscului de cancer colorectal.
Am nevoie de terapie hormonala?
In ciuda riscurilor pentru sanatate, administrarea estrogenului pe termen scurt ramane totusi tratamentul standard pentru femeilor care se lupta cu simptomele de menopauza. Asta deoarece riscul individual absolut este destul de scazut, fiind suficient de mic pentru a lua in calcul terapia hormonala, in special daca simptomele pe care le resimti au nevoie de un astfel de tratament. Te poti gandi sa incepi un tratament hormonal pe termen scurt daca:
– ai simptome de menopauza moderate spre severe;
– ai pierdut masa osoasa si nu poti tolera alte tratamente sau ele nu dau randament;
– menstrele ti-au incetat inainte sa implinesti 40 de ani (ai menopauza prematura) sau ti-ai pierdut functia normala a ovarelor inainte de aceasta varsta (insuficienta ovariana prematura).
Daca si tie ti-au aparut prematur aceste simptome, asta inseamna ca te confrunti cu un set diferit de riscuri de sanatate decat femeile care ajung la menopauza in jurul varstei de 50 de ani.
In consecinta, ai un risc mai scazut de cancer de san, dar sanse mai mari sa faci osteoporoza sau boli de inima coronariene. Asadar, lista lunga de riscuri si efecte secundare ale terapiei de substitutie hormonala se va modifica simtitor in cazul tau, iar solutia practica va fi sa te gandesti cu mai mult curaj la terapia de substitutie hormonala. In situatiile de menopauza si insuficienta ovariana prematura, beneficiile de protectie pe care le aduce tratamentul hormonal cantaresc mai greu decat posibilele riscuri.
Pe de alta parte, trebuie sa eviti cu totul aceasta terapie daca suferi deja de cancer mamar, boli de inima si esti predispusa la aparitia cheagurilor de sange. De asemenea, daca ai simptome usoare de menopauza, care nu iti afecteaza dramatic calitatea vietii, este bine sa te orientezi catre alte metode de a-ti usura disconfortul, tratamentul cu hormoni nefiind necesar in cazul tau. Intreaba medicul ce alte medicamente poti lua pentru simptomele tale si cere-i sfatul despre cum iti poti schimba stilul de viata ca sa preintampini disconfortul cauzat de menopauza. Inainte de a lua orice fel de pastile, incearca o alta abordare: fa multa miscare, ai grija la ce mananci, astfel incat sa ai o alimentatie echilibrata, consuma alcool cu moderatie si renunta la fumat.
Strategii de minimizare a riscurilor
In cazul in care ai fost sfatuita de catre specialist sa incepi tratamentul cu hormoni, ia in calcul urmatoarele aspecte pentru a reduce riscurile pe care le implica terapia de substitutie hormonala:
1. Incepe tratamentul la timpul potrivit
La femeile sub 60 de ani, riscul de boli de inima provocat de terapia hormonala este mai mic. De fapt, unele studii sugereaza ca estrogenul poate chiar proteja inima daca este administrat in primii ani de menopauza.
2. Ia mai putine medicamente
Opteaza pentru doza minima eficienta si urmeaza tratamentul de cea mai scurta durata posibila, astfel incat efectele negative ale hormonilor asupra organismului sa fie reduse. Daca ai simptome puternice, care se manifesta constant, atunci e posibil ca medicul sa-ti recomande tratamentul pe termen lung, insa vei merge regulat la control pentru a te asigura ca beneficiile terapiei raman in continuare mai mari decat riscurile.
3. Gaseste cea mai buna metoda de administrare
Poti lua estrogen sub forma de pilula, plasture, gel, crema vaginala sau supozitor vaginal cu eliberare prelungita. Daca te confrunti doar cu simptome vaginale izolate, atunci e mai bine sa folosesti crema cu estrogen sau inelul vaginal decat sa iei pilule sau sa-ti aplici plasturi dermici. Asta deoarece estrogenul aplicat direct in vagin este mai eficient in doze mici decat atunci cand e luat sub forma de pilule sau plasturi. Daca, dimpotiva, trebuie sa iei pilule sau sa recurgi la plasturi si nu ai suferit o operatie de histerectomie, atunci ai nevoie si de progestin, care este disponibil in tablete, pilule combinate, geluri vaginale, dispozitive intrauterine sau plasturi combinati (progestin plus estrogen). Cere sfatul medicului pentru a afla care dintre aceste metode ti se potriveste cel mai bine si care iti ofera maximum de beneficii cu minimum de riscuri.
Image by silviarita from Pixabay