Sevrajul este starea care se instaleaza atunci cand organismul nu mai primeste substanta fata de care a dezvoltat dependenta. Afla in continuare cum sa acorzi prim ajutor in caz de sevraj alcoolic.
Sevrajul de dupa depedenta de alcool este la fel de periculos ca cel de droguri sau ca cel nicotinic, putand pune viata pacientului in pericol daca renuntarea la alcool se face brusc.
Citeste si: Prim ajutor in caz de puls mare. Cum previi cresterea pulsului
Simptomele sevrajului alcoolic
Este relativ usor sa identifici o persoana aflata in sevraj. Semnele sunt atat de evidente incat nu ai cum sa te inseli. O persoana in sevraj este anxioasa, hiperactiva, dezorientata, tremura, transpira, are pulsul accelerat, tensiunea crescuta, febra si, uneori, halucinatii.
Simptomele sevrajului alcoolic apar in cateva ore de la ultima bautura consumata, de obicei intre 4 si 12 ore, si ating intensitatea maxima in 24-48 de ore. Acestea dispar in maximum o saptamana de la oprirea consumului de alcool. Totusi, exista unii pacienti care pot manifesta simptome chiar si dupa sase luni de la incetarea consumului de alcool.
Pacientul aflat in sevraj are intotdeauna nevoie de ajutor specializat, insa la fel de importanta este sustinerea primita de la cei din jur. De aceea este esential ca, atunci cand te afli in prezenta unei persoane aflate intr-o asemenea stare, sa incerci sa o ajuti in masura in care te pricepi. Iata, asadar, cum acorzi prim ajutor in caz de sevraj alcoolic.
Te mai poate interesa: Prim ajutor in caz de infarct. Semnele care iti indica faptul ca este vorba despre o astfel de urgenta medicala
Cum acorzi prim ajutor in caz de sevraj alcoolic
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci atunci cand te afli in prezenta unui astfel de pacient este sa-i dai sa bea multa apa, si asta intrucat alcoolul deshidrateaza. Sunt recomandate, de asemenea, sucurile naturale, ceaiurile, supele si smoothie-urile bogate in vitamine, deci ii poti da orice ai la indemana.
Daca se confrunta si cu dureri de cap, ii poti administra un analgezic.
De asemenea, daca pacientul vomita, este important sa il ajuti fie sa aplece capul in pamant, fie, daca sta culcat, sa intoarca capul intr-o parte, astfel incat voma sa nu fie inhalata in plamani.
Pe termen lung, pacientul trebuie sa aiba o dieta bogata in principii nutritive, bazata in principal pe fructe, legume, carne slaba, peste, cereale integrale. De asemenea, de foarte mare ajutor ar fi practicarea unui sport care nu presupune un efort crescut, precum yoga, pilates sau inot. Si plimbarile in natura fac minuni in cazul pacientului aflat in sevraj, ajutandu-l nu doar sa-si oxigeneze creierul, dar si sa se reconecteze cu sinele sau interior, sa se redescopere si sa faca pace cu sine. In plus, mersul pe jos stimuleaza productia de serotonina, dopamina si endorfine, hormonii fericirii. Astfel, pacientului ii va fi mai usor sa-si controleze anxietatea.
Nu rata nici: Prim ajutor in caz de AVC. Cum recunosti un AVC
Imagine de Free-Photos de la Pixabay