Sfatulparintilor.ro

Prim ajutor in caz de fracturi

prim ajutor in caz de fracturi - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - symptom-5464607_1920

Fracturile sunt leziuni care duc la pierderea continuitatii partiale sau complete a osului, in urma unor traumatisme puternice. In randurile urmatoare, vom vorbi despre cum acordam prim ajutor in caz de fracturi, necesar pentru a impiedica agravarea leziunii persoanei accidentate.

Fracturile pot fi inchise, care se produc doar la nivelul osului fara ca acesta sa iasa in afara, si deschise, atunci cand osul comunica cu exteriorul.

Citeste si: Prim ajutor in caz de puls mare

. Cum previi cresterea pulsului

Simptomele fracturii

Atunci cand fractura nu este deschisa, deci osul nu iese in afara pentru a putea fi observat cu ochiul liber, ar putea exista tendinta de a ignora durerea si de a nu cere ajutor specializat. Acest lucru duce, insa, la agravarea leziunii. Prin urmare, este necesar sa recunoastem semnele unei fracturi.

Principalul simptom este durerea, care se amplifica atunci cand persoana accidentata se deplaseaza sau cand ii este palpata in zona respectiva. Palparea este necesara pentru depistarea unor excrescente anormale. Adesea, pacientul se afla in imposibilitatea de a se deplasa.

Alte simptome ale fracturilor sunt deformarea regiunii afectate, tumefierea, edemul si, uneori, cresterea temperaturii locale.

Prin urmare, este necesara apelarea serviciului de urgenta, iar pana la sosirea echipajului medical, acordarea de prim ajutor.

Te mai poate interesa: Prim ajutor in caz de infarct. Semnele care iti indica faptul ca este vorba despre o astfel de urgenta medicala

Cum acorzi prim ajutor in caz de fracturi

Iata, asadar, cum acorzi prim ajutor in caz de fracturi, astfel incat starea persoanei accidentate sa nu se agraveze. In primul rand, este foarte important sa nu o misti din pozitia in care se afla, deoarece fractura se poate deplasa.

Pana la sosirea ambulantei, imobilizeaza membrul fracturat cu ajutorul unei atele, chiar si improvizate, si al unei fase elastice. Sub nicio forma nu incerca sa repozitionezi oasele. Pentru ca atela sa-si dovedeasca eficienta, este necesar ca aceasta sa cuprinda articulatiile care inconjoara locul traumatismului.

In cazul in care exista si o sangerare abundenta, opreste-o cu ajutorul unui garou (esarfa, fular, curea, orice ai la dispozitie) pe care-l vei prinde la 10 cm deasupra regiunii afectate.

Daca victima are o fractura deschisa, imobilizarea cu atela se face in pozitia in care membrul a fost gasit. Daca, insa, fractura este inchisa, atunci membrul trebuie intins usor, pana la limita durerii, abia apoi imobilizat.

Atela trebuie sa depaseasca cu 10-20 cm cele doua articulatii din proximitatea fracturii. Este de preferat sa acoperi atela cu materiale moi, precum vata, fulare, prosoape etc. Apoi o fixezi prin bandajare, care se va face in spirala. Spatiile goale dintre membru si atele se vor umple cu materiale moi.

Nu rata nici: Prim ajutor in caz de AVC. Cum recunosti un AVC

Imagine de Septimiu Balica de la Pixabay

Exit mobile version