Sfatulparintilor.ro

Frica si fobie: Tie de ce iti este teama? Cele mai comune frici ale oamenilor

Frica si fobie

Frica este cea care te protejeaza de pericol.  Frica ewste sanatoasa, pana la un punct. Ea devine un dusman in momentul in care este irationala, se bazeaza pe ganduri, scenarii care sunt doar in mintea noastra si care nu au o baza logica de a se materializa si cand ne domina mintea mai mult decat e normal pe durata unei zile. Aceste frici irationale duse la extrem sunt mai degraba fobii. Fobia nu are nici o legatura cu pericolul. In intreaga lume sunt sute de milioane de oameni care au fobii, o frica intensa, irationala cand se intalnesc cu o anumita situatie, activitate sau obiect. Daca ai o fobie stii ca frica si anxietatea sunt inutile insa nu-ti poti contola sentimentele care sunt atat de intense incat pur si simplu te paralizeaza.

De cele mai multe ori, iti este groaza de propriile tale frici, crezi ca e ceva defect la tine, nu te gandesti ca la fel ca tine sunt si multi alti oameni. Nu esti singur, linisteste-te din acest punct de vedere. Multe persoane isi pot domina fricile si fobiile in momentul in care ii constientizeaza numele si realizeaza ca lucrurile nu sunt chiar asa de negre precum par.

In urmatoarele randuri vom dezvalui care sunt fricile si fobiile cele mai populare ale multor oameni, in ce constau si cum se numesc:

Cele trei tipuri de fobii

Au fost identificate sute de fobii inclusiv fobofobia sau frica de a avea o fobie. Insa cand discutam de fobii, care sunt o forma de anxietate, expertii le divid in 3 mari categorii:

–         agorafobia, o anxietate intensa fata de locurile publice, care se vindeca destul de greu;

–         fobia sociala, teama persistenta, intensa si cronica de a fi priviti si judecati de catre ceilalti;

–         fobia specifica, o frica specifica fata de un anumit obiect sau o situatie.

Agorafobia: Frica de spatiile publice

Cel care sufera de agorafobie ii este teama de a fi prins in spatii publice. Senzatia de teama poate sa apara legata de spatiile aglomerate, in mijloacele de transport in comun, calatoriile de unul singur si alte situatii si se asociaza cu anxietatea bolnavului data de imposibilitatea de a ajunge repede intr un loc in care sa se simta in siguranta. Agorafobia afecteaza de doua ori mai multe femei decat barbati. Netratata poate face ca persoana afectata sa nu mai iasa din casa. Cu tratament, 9 din 10 persoane pot sa-si infranga frica.

Fobia sociala: Mai mult decat timiditate

Cineva care sufera de fobia sociala este mai mult decat timid. Bolnavul este cuprins de o axietate puternica si de teama de a nu se descurca in situatii sociale. In cazul in care persoana care sufera de fobia sociala nu primeste ajutor profesionist va evita contactele sociale ceea ce va avea un impact negativ asupra relatiilor sociale ale bolnavului si asupra vietii sale profesionale.

Claustrofobia: nevoia de a iesi

Claustrofobia este frica anormala e a sta in spatii inchise si este destul de comuna. O persoana care sufera de aceasta frica nu poate folosi liftul sau sa traverseze un tunel fara a fi cuprins de o anxietate extrema. Teama de sufocare sau de a fi prins intr-o capcana face persoana respectiva sa evite locurile inguste si de obicei trebuie sa deschida usile si ferestrele sau sa stea langa iesire astfel incat sa se simta in siguranta. Chiar daca acest comportament face ca situatia sa fie tolerabila, frica nu dispare.

Citeste si: 6 cristale care vindeca fricile de calatorie

Zoofobia: frica de animale

Una dintre cele mai des intalnite frici este zoofobia sau teama de animale. Zoofobia este, de fapt, un termen generic care cuprinde un grup de fobii inplicand animale specifice. Spre exemplu exista: arahnofobia – teama de paianjeni, ofidiofobia – teama de serpi, ornitofobia – frica de pasari sau apiofobia, frica de albine. Aceste fobii se dezvolta de obicei in copilarie insa se mentin si in viata de adult.

Brontofobia: teama de tunet

In greaca cuvantul bronte inseamna tunet, iar brontofobia inseamna frica de tunet. Desi persoanele afectate pot realiza faptul ca tunetul nu le poate face rau, ei refuza sa mearga afara in timpul unei furtuni cu tunete. Pot chiar sa se ghemuiasca pe o canapea asteptand ca furtuna sa se opreasca. O teama anormala atat de tunet, cat si de fulger se numeste astrafobie, care afecteaza atat oamenii cat si animalele.

Acrofobia: frica de inaltimi

Acrofobia este frica excesiva de inaltimi si se manifesta printr-o anxietate severa. O persoana poate avea un atac de panica doar urcand cateva scari sau daca se catara pe o scara exterioara. Cateodata frica este atat de puternica incat bolnavul nici macar nu se mai poate misca. Acrofobia poate pune o persoana in pericol. Un atac puternic de panica va impiedica bolnavul sa coboare daca teama l-a cuprins la inaltime.

Aerofobia: frica de zbor

Cineva care sufera de aerofobie ii este teama de zbor. Aceasta fobie se dezvola dupa ce o persoana a suferit o trauma in care a fost implicat un avion, indiferent ca este vorba despre o turbulenta puternica sau ca a fost martorul unui alt pasager care a suferit un atac de panica. Chiar si dupa ce evenimentul a fost uitat, frica ramane si poate fi declansata chiar si de un film despre un avion prabusit.

Fobii legate de sange, injectii, rani

Exista un spectru larg de fobii in care este inclus sangele, injectia si ranirea, intre acestea numarandu-se hemofobia – frica de sange si tripanofobia – teama de injectie. Unii oameni sufera de fobia ranilor iar altii au alte fobii legate de procedurile medicale invazive. Aceste fobii sunt asociate cu lesinul.

Frica de paranormal

Unele dintre aceste fobii par ca descind direct dintr-un canal de filme cu subiecte paranormale. Triskaidekafobia este frica anormala fata de orice are legatura cu numarul 13. Daca gandul la o fantoma iti da fiori, atunci suferi de fasmofobie. In ciuda faptului ca vampirii nu sunt reali, exista oamenii care sunt ingroziti de lilieci. Aceasta frica se numeste chiroptofobia.

Te mai poate interesa: Ce spun fricile tale despre personalitatea ta. Tie de ce ti-e teama?

Emetofobia: teama de vomitatura

Emetofobia reprezinta frica intensa, irationala sau anxietatea fata de a vomita. Se declanseaza devreme in viata ca urmare a unui episod traumatic. Spre exemplu, o persoana fie a fost martor in timp ce colegul de scoala a vomitat intr-un loc public, fie chiar el a fost personajul principal. Terapia sub hipnoza face parte din tratamentul pentru lecuirea de aceasta fobie.

Carcinofobia: frica de cancer

Oamenii care sufera de carcinofobia traiesc cu teama fapului ca ar putea dezvolta cancer. Cel mai mic disconfort devine un semn ca, undeva in corp, se dezvolta o tumoare maligna. O banala durere de cap, spre exemplu, este un semn ca au dezvoltat o tumoare pe creier. Terapia cognitiva poate ajuta o astfel de persoana sa recapete controlul propriei vieti.

Fobii de la nou la vechi

Cineva care de teme de orice este nou sufera de neofobie. Si o persoana careia ii este teama sa imbatraneasca sau ii este frica de oamenii batrani are gerontofobie. Altii sufera odontofobia – frica de dentist si de a primi ingrijiri dentare.

Viata alterata de efectele fobiilor

Fobiile pot schimba viata oamenilor care fac orice este posibil pentru a evita obiectul de care le este teama. Insa viata lor poate fi afectata si de incercarile lor de a-si ascunde aceste frici de alti oameni. Sunt persoane cu fobii care au probleme cu familia si pritenii, au renuntat la scoala si-au pierdut job-ul in timp ce luptau cu aceste frici.

Fobiile si alcoolul

Alcolicii au de 10 ori mai multe sanse de a suferi de fobii in comparatie cu persoanele care nu sunt alcoolice. In plus, o persoana care sufera de anumite fobii au de doua ori mai multe sanse de a deveni alcolici decat cei care n-au suferit vreodata de fobii.

Fobiile si legaturile de familie

Desi fobiile pot fi influentate de cultura sau declansate de anumite evenimente din viata, ele se trasnmit in familei. Daca intr-o familie cineva sufera de o anumita teama, ceilalti membri au sanse de 3 ori mai mari sa dezvolte o fobie decat alte persoane care nu au un istoric familial in ceea ce priveste fobiile.

Nu rata nici: Cum sa iti ajuti copilul care are frici si fobii

Tratarea fobiilor

Desensibilizarea este un proces de expunere graduala si in diferite circumstante a unei persoane la obiectul de care ii este teama. Pe masura ce bolnavul isi sporeste increderea in sine frinca scade in intensitate. Aceasta metoda este acompaniata de terapie prin vorbe pentru a ajuta peroana afectata sa-si schimbe modul in care gandeste si sa dezvolte noi modele de a rapunde in situatii asociate cu fobia. Vestea buna este ca 90% dintre persoanele tratate se vindeca.

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version