Sfatulparintilor.ro

Ciuperca piciorului, cum se transmite si ce tratamente exista

ciuperca piciorului - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - yoga-1146277_1920

“Tinea Pedis” sau numita popular “ciuperca piciorului” este o infectie care afecteaza in general stratul superficial al pielii si se gaseste adesea intre degete.

Nu este exclus ca ciuperca piciorului sa afecteze si partile laterale si talpile picioarelor.

Aceasta infectie este produsa de o serie de fungi microscopici (dermatofiti) sau ciuperci parazite, in aproape 90% din cazuri.

Citeste si: Cum sa scapi de ciuperca unghiei

. Vezi ce trebuie sa faci pentru picioare frumoase

Cum apare ciuperca piciorului, sfaturi pentru a preveni infectia

Dermatofitii prefera un mediu cald si umed. Daca nu vrei sa te trezesti cu o ciuperca pe piele, este important sa pastrati picioarele reci si uscate.

Schimba sosetele des si asigura-te ca sunt din bumbac.

Deoarece ciuperca piciorului se transmite de la persoana la persoana, este important sa purtati incaltamintea de protectie cand mergeti in dusurile publice.           

Pentru a nu te alege cu vreo ciuperca, retine ca picioarele trebuie uscate ultima data dupa baie. Nu ar strica sa folositi un prosop separat pentru picioare.

Ciuperca piciorului poate aparea si daca ai folosit cu alta persoana aceleasi obiecte de igiena personala. Nu da nimanui unghiera, forfecuta de unghii sau pila pentru unghii.

Daca te-ai ales cu ciuperca piciorului, orice imbracaminte potential infectata trebuie spalata in apa fierbinte.

Cum se trateaza ciuperca piciorului

In prezent, singurul ingredient activ aprobat de FDA pentru prevenirea acestei infectii este Tolnaftatul. Disponibil sub forma de crema, pulbere, solutie sau spray, Tolnaftatul trebuie aplicat o data sau de doua ori pe zi.

Antifungicele, care sunt considerate tratament de prima linie pentru infectiile pielii la nivelul piciorului, sunt disponibile fara prescriptie medicala.

Majoritatea acestor agenti se aplica o data sau de doua ori pe zi, cu o durata a tratamentului de 1-4 saptamani.

Desi autotratarea acestei ciuperci este bine tolerata si sigura pentru majoritatea pacientilor, pacientii cu antecedente de diabet, imunodeficienta sau semne de infectie sistemica ar trebui sa consulte un medic.

Image by Jenia Nebolsina from Pixabay

Exit mobile version