Sfatulparintilor.ro

Ceai de menta. Ce beneficii are. Cine trebuie sa-l ocoleasca. Reteta pentru un ceai de menta delicios

ceai de menta

Un ceai de menta poate fi prima alegere atunci cand te gandesti la o bautura cu beneficii pentru sanatate si fara prea multe efecte secundare. Multa lume foloseste ceaiul de menta pentru gustul sau revigorant, dar si pentru efectele terapeutice.

Ceai de menta – Beneficii

1.     Stres, migrene, dureri de cap, febra

Poti consuma ceaiul de menta daca vrei sa scapi de durerile de cap si migrenele cauzate de stres. Ceaiul de menta promoveaza relaxarea, are efect antispasmodic, reduce tensiunea arteriala si temperatura corpului. De aceea, poti bea ceaiul de menta cand ai febra.

2.     Simptomele sinusurilor

Gratie efectului antispasmodic, ceaiul de menta reduce necesitatea de a tusi, elibereaza sinusurile si caile respiratorii. Relaxarea muschilor gatului si pieptului va reduce simptomele gripei si racelii.

3.     Reducerea greutatii corporale

Ceaiul de menta poate fi un aliat de nadejde in reducerea greutatii corporale. Menta are proprietati digestive si o poti folosi la controlul apetitului si, astfel, la reducerea caloriilor ingerate.

Citeste si despre Ceai de musetel. Beneficii pentru sanatate. Cine trebuie sa-l evite!

4.     Promoveaza somnul

Menta nu contine cafeina si are proprietati de relaxare, ceea ce promoveaza un somn de calitate. O ceasca de ceai de menta inainte de culcare reduce insomnia.

5.     Trateaza deranjamentul stomacal

Ceaiul de menta este benefic in reducerea inflamatiilor stomacale asociate crampelor, balonarilor si indigestiei. Stimuleaza productia de bila si imbunatatirea digestiei. Actioneaza pentru un tranzit intestinal bun.

De asemenea, poti utiliza ceaiul de menta impotriva Helicobacter Pylori.

6.     Imbunatateste sistemul imunitar

Totodata, menta contine antioxidanti care lupta impotriva radicalilor liberi si imbunatateste raspunsul imunitar. De asemenea, menta are proprietati antibacteriene si antimicrobiene, ceea ce inhiba dezvoltarea agentilor patogeni. Mai mult, menta contine vitamina B, calciu, sodium, fosfor, potasiu si magneziu, elemente care contribuie la imbunatatirea sistemului imunitar.

7.     Respiratie urat mirositoare

Daca ai probleme cu halitoza, poti folosi ceaiul de menta. Elementele antibacteriene te ajuta sa elimini germenii care promoveaza respiratia urat mirositoare.

8.     Greturi si varsaturi

Poti bea linistit ceaiul de menta daca ai probleme cu greturile si varsaturile cauzate de raul de miscare.

9.     Reducerea crampelor menstruale

Ceaiul de menta este excelent si in reducerea durerilor menstruale. Gratie efectelor antispasmodice, menta relaxeaza muschii si reduce simptomele sindromului premenstrual.

Ceai de menta – Cine trebuie sa-l ocoleasca

Desi menta este o planta foarte puternica si ofera o multime de beneficii pentru sanatate, sunt persoane care ar trebui sa o evite.

Astfel, nu este indicat sa bei ceai de menta daca ai alergie la menta, astm sau dermatita. Acesta poate inrautati simptomele afectiunilor respective.

Cere sfatul medicului daca ai orice reactie adversa in urma consumului de ceai de menta.

Cum sa prepari cel mai bun ceai de menta

Ingrediente ceai de menta

O mana de frunze proaspete de menta organica sau din propria gradina (ghiveci);

Doua cesti de apa filtrata;

Miere supa gust.

Mod de preparare ceai de menta

Rupe frunzele de menta in mana si pune-le intr-un ceainic. Fierbe apa si toarn-o fierbinte peste frunze. Acopera vasul si lasa sa actioneze timp de 5-10 minute. Din cand in cand, foloseste o lingura de lemn pentru a zdrobi frunzele si pentru a elibera aromele in ceai. Strecoara ceaiul in cesti si serveste-l la temperatura preferata cu sau fara miere.

Ice tea

Daca doresti versiunea rece, adauga miere dupa gust, cand ceaiul este caldut, apoi lasa-l sa se raceasca. Baga-l la frigider pana cand a atins temperatura optima. Poti adauga, optional, gheata si frunze proaspete de menta.

Surse: organicfacts.net, gourmandeinthekitchen.com

Foto: Pixabay.com

Exit mobile version