Sfatulparintilor.ro

Ce trebuie să faci după un implant dentar. Acționează IMEDIAT ca să nu ai complicații!

Ce trebuie să faci după un implant dentar

Implanturile dentare sunt piese pe care medicii stomatologi le folosesc pentru a înlocui dinții pierduți. Implantul ține, practic, locul unei rădăcini dentare și permite reconstruirea unui dinte.

Este foarte important să ținem cont de recomandările medicului stomatolog, de pașii pe care trebuie să îi urmăm înainte și după intervenție, astfel încât procesul de vindecare să fie unul rapid și sigur.

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică de ce anume trebuie să ținem cont atunci când avem în plan reconstrucția unui dinte prin intermediul implantului dentar. 

„O procedură extrem de temută în rândul pacienților, implantul dentar este, în realitate, o intervenție de rutină, resimțită ca fiind mult mai simplă decât extracția dentară, de exemplu”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Cât de tare doare după implant?

„Voi avea dureri, inflamații după implant? Este o întrebare pe care pacienții mi-o adresează foarte des. În funcție de complexitatea implantului pe care îl avem de inserat, durerea poate fi de la inexistentă până la medie, suportabilă cu ajutorul rețetelor de antibiotice și antiinflamatoare care se prescriu ca protocol post intervenție.

Prefer întotdeauna să fiu corectă și cinstită cu pacienții, astfel încât să le creez așteptări realiste. Mi se pare că asta constituie una din bazele relației funcționale medic – pacient, o relație bazată pe încredere.

Așadar, în cazul unui implant „simplu”, care nu necesită adiție osoasă sau sinus lift, ne putem aștepta să nu întâmpinăm durere. Dacă avem de făcut intervenții mai complexe, precum grefe osoase ori sinus lift, nu avem nici atunci motive de îngrijorare. Rețeta de medicamente pe care o vom avea prescrisă de către medicul nostru curant este suficientă pentru a controla durerea”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Citeste si: Implant dentar. Mituri despre implantul dentar. Ce trebuie sa stii despre Implantul dentar 100% din ceramica

Ce facem imediat după intervenție?

„Imediat după intervenție, e important să ținem rece pe suprafața operată până la 2 zile, deoarece este foarte posibil să ne umflăm. Cu cât ținem mai mult o compresă rece pe zona afectată, cu atât ne umflăm mai puțin. Edemul (umflătura) nu trebuie însă să ne sperie. E o reacție normală a organismului care se apără în fața agresiunilor care i-au fost aduse. După primele 4-5 zile, edemul va începe să se diminueze, până la dispariția completă, undeva în jurul a 7 zile post intervenție”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Ce avem voie să mâncăm după implant?

„În ceea ce privește dieta post intervenție, e important să nu agresăm zona operată cu alimente dure, cu texturi sau suprafețe ce pot leza plaga. Este indicat să hidratăm organismul, dar să nu consumăm lichide fierbinți în ziua intervenției chirurgicale. Evităm băuturile calde, alcoolul și alimentele calde sau picante. Nu mâncați până când anestezicul local nu a dispărut.

Din a doua zi, încercați să alegeți alimente mai moi și mestecați departe de locul implantului. Alimentele recomandate ar fi, spre exemplu, banane, avocado, pește, sucuri naturale și multe lichide. Evitați alimente precum popcorn, semințe sau fructe cu semințe, deoarece acestea pot intra în zona operată și pot provoca infecții. În general, majoritatea pacienților pot reveni la o dietă normală după șapte până la zece zile.

Este, de asemenea, important să ne odihnim, să dăm timp organismului să își revină. De aceea sunt nerecomandate mișcările fizice susținute. Dentistul ne va chema la control conform unui protocol bine stabilit.”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Cum ne spălăm pe dinți după implant

„O bună igienă orală este esențială pentru vindecarea implantului. Medicul dentist vă poate recomanda să utilizați o apă de gură cu clorhexidină. A doua zi după intervenția chirurgicală, se recomandă și clătirea gurii cu apă călduță și sărată. Aceasta trebuie folosită de patru până la cinci ori pe zi, mai ales după mese. În ceea ce privește utilizarea periuței de dinți, ascultați cu atenție sfaturile medicului”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Fumatul este contraindicat!

„Fumatul întârzie foarte mult vindecarea. Nicotina îngustează vasele sanguine și reduce fluxul de sânge către țesuturile moi, ceea ce poate afecta răspunsul imunitar. Acest lucru încetinește procesul de vindecare și afectează sănătatea pe termen lung a gingiilor și oaselor. Fumatul crește riscul ca implanturile să nu se vindece corect. De aceea, nu este recomandat pe perioada recuperării”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Exit mobile version