Dupa un vaccin, parintii se sperie la cea mai mica reactie adversa si se gandesc ca ceva nu este in regula. Ei trebuie sa inteleaga cat de importanta este vaccinarea, ce trebuie sa faci inainte de vaccin si ce nu trebuie sa faci dupa vaccin.
Imunizarea este o poveste de succes la nivel mondial in domeniul sanatatii si dezvoltarii, salvand milioane de vieti in fiecare an.
Vaccinurile previn in prezent 2-3 milioane de decese in fiecare an cauzate de boli precum difteria, tetanosul, tuse convulsiva, gripa si rujeola.
Ce trebuie sa faci inainte de a merge la vaccin
Inainte de a merge la vaccin nu uita sa iei de acasa carnetul de sanatate al copilului cu schema de vaccinare.
Nu uita sa iti sprijini copilul in timpul vaccinului. Ia cu tine jucaria sau patura preferata a copilului pentru a-l consola in timpul vaccinului.
Daca ai un copil mai mare ar ajuta sa vorbesti sincer cu el despre vaccin. Explica-i ca intepatura acului nu este atat de rea si o sa simta doar ca o mica ciupitura.
Evita sa spui povesti infricosatoare sau sa faci amenintari. Explica-i copilului ca vaccinurile il pot mentine sanatos.
Citeste si: Schema nationala de vaccinare 2020
. Ce vaccinuri recomanda Ministerul Sanatatii! Noutati in schema de vaccinareCe nu trebuie sa faci dupa vaccin. Care sunt reactiile
Dupa vaccin nu trebuie sa te panichezi si sa te astepti la ce este mai rau. Uneori, copiii fac reactii usoare dupa vaccin, cum ar fi durerea la locul injectarii, o eruptie cutanata sau febra. Aceste reactii sunt normale si in curand vor disparea.
Dupa vaccin pune o carpa rece si umeda pentru a reduce roseata, durerea sau umflaturile in locul intepat.
Dupa un vaccin nu trebuie sa lasi copilul sa se deshidrateze. Ofera-i multe lichide si nu te speria daca nu are pofta de mancare. Este normal ca unii copii sa manance mai putin dupa vaccinare.
Imagine de Angelo Esslinger de la Pixabay