Sfatulparintilor.ro

Cât de periculoase sunt scobitorile pentru dinți și gingii? Ce spun stomatologii!

Cât de periculoase sunt scobitorile pentru dinți

Scobitorile, în special cele din lemn, nu sunt deloc recomandate pentru curățarea dinților deoarece pot provoca leziuni ale gingiilor, care, mai apoi, pot duce la infecții. Utilizarea frecventă a scobitorilor poate, de asemenea, deteriora lucrările dentare. În plus, scobitorile se pot rupe, lăsând fragmente de lemn în gingie. Iată recomandările medicului stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor. 

„Deși printre cele mai la îndemână instrumente de curățat interdentare, scobitorile sunt și cele mai nocive pentru sănătatea orală”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Așchiile pot rămâne în gingie

„În primul rând, în funcție de calitatea scobitorii, multe se pot rupe, lăsând astfel fragmente, vârfuri de scobitoare în gingie. Nescoase imediat, așchiile pot cauza inflamație gingivală și ulterior infecție. În caz că vi se întâmplă așa ceva, încercați întâi să scoateți fragmentul, după care, dacă nu reușiți, prezentați-vă de urgență la un medic stomatolog.  Apoi, simpla înțepătură a gingiei cu scobitoarea produce o cale de acces a bacteriilor, predispunând astfel parodonțiul la infecții”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Citeste si: Cât de periculos este piercing-ul în limbă? Vezi cum afectează dinții și gingiile tale!

Pot cauza retracția gingivală

„Un alt impact negativ al utilizării scobitorii este și retracția gingivală, care apare ca reacție a agresiunii mecanice. Mai ales când avem lucrări dentare (coroane, fațete, etc.), retracția gingivală aduce consecințe dezastruoase în plan estetic, expunând dintele preparat de sub lucrare, care, de multe ori, poate avea o culoare diferită față de cea a lucrării. Dacă există spații mari și dificil de igienizat între dinți, indicat este să vă adresați medicului dentist pentru a găsi împreună o soluție optimă”, este sfatul medicului stomatolog Sorina Stroe. 

Ce opțiuni avem

„În locul scobitorii, există și variante mai prietenoase cu gingia, cum ar fi: 

– Ața dentară. Corect folosită, și doar ocazional, aduce mai puține consecințe negative;

– Periuțele interdentare. Sunt foarte prietenoase cu parodonțiul, dar trebuie schimbate frecvent; 

– Dușul bucal. Varianta ideală de curățare interdentară. Pe lângă curățarea eficientă a spațiilor interdentare, are și o acțiune benefică asupra gingiei, jetul de apă efectuând un masaj la acest nivel”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe. 

Nu rata nici: Cum sa-ti albesti dintii fara ingrediente toxice

Exit mobile version