Sfatulparintilor.ro

Cafea – beneficii, utilizari. Cum sa faci cafeaua perfecta

cafea - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - coffee-1576552_1920

Te-ai gandit vreodata la cana ta zilnica de cafea ca la un elixir de sanatate si nu doar ca la o sursa de placere si energie?

Probabil ca nu o data ti-a trecut prin cap sa te lasi de acest „viciu” care iti creste tensiunea arteriala, favorizeaza aparitia celulitei si, pe deasupra, iti mai si ingalbeneste dintii, asa cum ni s-a spus.

Vesti bune: cafeaua este un aliat pentru sanatatea ta.

1. Cafeaua previne diabetul de tip 2

Un studiu realizat de catre un grup de cercetatori din Canada arata ca un consum moderat de cafea (adica o cana, maximum doua pe zi) este absolut inofensiv in orice etapa a ciclului reproductiv, inclusiv sarcina sau alaptare. Dar, evident, nu aceasta este cea mai grozava descoperire dintre toate. In ultimele luni, prima pagina a ziarelor de medicina din intreaga lume a fost tinuta de o stire senzationala: dupa ce au analizat datele a 126.000 de oameni, timp de 18 ani, cercetatorii de la Harvard au calculat ca, in comparatie cu cei care nu consuma cafea, bautorii de cafea sunt mult mai putin expusi riscului de a se imbolnavi de diabet de tip 2.

2. Cafeaua scade riscul afectiunilor cardiovasculare

Alte studii (unul facut la Iowa Women’s Health, pe un esantion de 27.000 de femei, pe o perioada de 15 ani, altul facut de Nestlé Research Center si al treilea publicat recent in Norvegia) arata cum, datorita consumului de cafea (decofeinizata sau nu), scade si riscul afectiunilor cardiovasculare, in special la femei. Mai exact, daca bem trei cani pe zi, sansele de a ne imbolnavi de inima scad cu 24%. Din pacate, beneficiile cafelei scad invers proportional cu numarul de portii consumate zilnic, in ceea ce priveste afectiunile cardiovasculare.

3. Cafeaua protejeaza de boala Parkinson, cancer la colon, pietre la rinichi si ciroza hepatica

Se pare ca, gratie pasiunii noastre pentru cafea, suntem protejati de Parkinson in proportie de 80%, de ciroza hepatica 80%, de pietrele la rinichi 50% si de cancerul de colon in proportie de 25%.

4. Cafeaua calmeaza durerile de cap

De asemenea, exista dovezi ca o doza moderata de cafea poate scoate un pacient dintr-o criza acuta de astm, atunci cand nu are medicatia la indemana, calmeaza durerile de cap mai eficient decat pilulele obisnuite, imbunatateste performantele
atletice (stimuland musculatura sa produca contractii mai puternice), ajuta la mentinerea greutatii si previne apariția cariilor dentare.

5. Antioxidantii din cafea fac minuni

Exista studii care leaga anumite beneficii (protectia anti-Parkinson, performantele atletice, cresterea capacitatilor intelectuale) de continutul ridicat de cofeina, dar altele se datoreaza antioxidantilor din compozitie, care protejeaza celulele si au un efect antiinflamator puternic. De asemenea, cafeaua contine substante ce reduc concentratia de glucoza din sange, protejeaza celulele si au efect antiinflamator si antireumatic.

Cercetatorii incurajeaza consumatorii de cafea sa nu se simta vinovati pentru mica lor placere, dar nici sa nu exagereze. (dr. Tomas De Paulis, cercetator la Vanderbilt University’s Institute for Cofee Studies).

6. Cafeaua are mai multe fibre si mai multi antioxidanti decat sucul de portocale

Nutritionistii ne spun mereu ca fibrele sunt absolut necesare sanatatii noastre si ca antioxidantii ne ajuta sa ne mentinem mereu tineri si ne feresc de boli. Un studiu facut de un grup de savanti din Spania a dovedit ca “o cana de cafea neagra are un continut de fibre si polifenoli mai ridicat decat orice alta bautura de pe planeta.”

7. Cafeaua stimuleaza glandele salivare

Simti ca uneori ti se usuca gura (termenul medical pentru acest sindrom este xerostomie), ca si cand ai fi vorbit prea mult sau ai fi luat un antibiotic amar? Ei bine, ca sa scapi de acest necaz, cercetatorii polonezi te sfatuiesc sa bei un cappuccino! “Dupa cinci minute de la ingerarea a 150 gramede cappuccino, este stimulata secretia salivara si sunt imbunatatite dictia si functiile vorbirii. Acest efect benefic se mentine intre 30 de minute si patru ore”, spun cercetatorii.

8. Cafeaua imbunatateste scrisul de mana

Un studiu independent facut de un grup de medici din Germania a demonstrat ca abilitatile de a scrie de mana pot fi mult imbunatatite consumand cofeina. Dupa ce au consumat doua cani de cafea, voluntarii participanti la studiu au scris mai repede, mai fluent si mai frumos decat inainte.

9. Cafeaua impartita in doze mici te tine atent

Daca bei cafeaua in doze mici pe tot parcursul zilei, vei fi mai atenta, mai activa si mai energica, au descoperit medicii de la Harvard Medical School.

10. Cafeaua iti imbunatateste starea de spirit

O cana de cafea bauta la micul dejun iti poate face ziua mai buna, spun cercetatorii de la University of Wales, College of Cardiff, din Marea Britanie. Cercetatori britanici explica: “Cafeaua completeaza beneficiile evidente asupra functionarii creierului (imbunatatirea capacitatii de concentrare, a memoriei si a gandirii logice).

11. Cafeaua nu ne impiedica sa visam

Multi oameni spun ca, daca beau cafea seara, nu reusesc sa doarma. Totusi, potrivit ultimelor studii, se pare ca, in ciuda faptului ca o cana de cafea consumata seara, inainte de culcare, ne face sa adormim mai greu, acest obicei nu afecteaza cu nimic faza de visare si nici cea de somn profund. Nici macar un consum ridicat de 7 cani pe zi nu afecteaza calitatea somnului.

12. Cafeaua nu provoaca aciditate

Aciditatea gastrica este una dintre cele mai neplacute afectiuni si are o multime de cauze, de la consumul de alimente picante la stres. Din fericire, contrar credintei populare, nu exista nici o legatura intre consumul de cafea si aceasta enervanta problema, oricat de tare si de amara ar fi fost cafeaua consumata, arata un studiu din Marea Britanie, la care au participat 394 de pacienti cu stomacul sensibil. De asemenea, nu s-a putut stabili nici o legatura intre consumul de cafea si ulcerul gastric sau duodenal.

13. Cafeaua vindeca herpesul

Da, cafeaua are proprietati antivirale, spun cercetatorii japonezi, care au testat (in vitro) 15 tipuri de cafea (8 obisnuite si 7 instant), adaugand o solutie slaba de cafea peste anumite culturi de celule infectate cu virusul herpetic. Au descoperit astfel ca in extractul de cafea (indiferent de tipul folosit – macinata, instant sau decofeinizata – sau de locul in care a fost cultivata) exista un ingredient care distruge virusul prin contact direct si impiedica raspandirea lui la celelalte celule invecinate.

14. Cafeaua nu da dependenta

Cu multi ani in urma, World Health Organization a declarat ca “nu exista dovezi conform carora consumul de cofeina ar putea fi comparat cu abuzul de droguri. Este o mare diferenta intre a bea in fiecare zi o cana de cafea si dependenta”. Un studiu recent aduce si suportul stiintific pentru aceasta afirmatie. Mai exact, s-a descoperit ca, indiferent de cantitatea in care este consumata, cofeina nu activeaza circuitul de  recompensa al creierului, asa cum fac amfetaminele sau cocaina. Simptomele traite de consumatorii de cafea in absenta bauturii lor favorite (dureri de cap, letargie, somnolenta) nu au nici o legatura cu cele ale consumatorilor de droguri aflati in sevraj.

Ce sa faci cu cafeaua nebauta. Utilizari la care nu te-ai fi gandit

De cate ori s-a intamplat sa bei numai doua trei guri din cafea si sa pleci grabit la munca astfel ca ibricul a ramas pe jumatate plin? Nu ar trebui sa te simti vinovat pentru aceasta risipa, insa stiai ca in loc sa arunci aceasta bautura nefolosita ai putea-o folosi in bucatarie, in casa si in gradina?

Iata cateva utilizari ale cafelei neconsumate la care nu te-ai fi gandit.

In bucatarie

Cuburi de gheata

Cuburile de cafea inghetate sunt excelente pentru a te racori si nu dilueaza cafeaua din ceasca pe masura ce se topesc. Sau le-ai putea turna intr-un pahar cu lapte pentru o bautura extrem de gustoasa si racoroasa.

Adauga la terciul de ovaz

Subtiaza terciul de ovaz cu cafeaua nebauta si cu lapte. Adauga putina scortisoara si caise sau cirese uscate.

Cafea in loc de cacao

Inlocuieste cacaoa folosita in lichidele facute in casa cu cacao.

Fa negrese

Inlocuieste o cantitate din laptele folosit pentru prepararea negreselor cu cafea. Astfel vei obtine negrese cu cafea.

Asezoneaza ardeii chili

Putina cafea adauga savoare unui ardei iute.

Glazura cu cafea

In loc sa folosesti laptele pentru a subtia glazura, utilizeaza cafeua. Ii adauga putina culoare si savoare.

Casa si gradina

Hraneste-ti plantele

Poti folosi cu moderatie cafeaua pentru a uda plantele precum tomatele. Insa nu o folosi prea des intrucat chiar daca acestor plante le place solul acid, prea multa aciditate le dauneaza.

Te scapa de pete

Cafeaua este excelenta cand este vorba de inlaturarea petelor de pe haine, asa ca foloseste-o cu incredere. Inmoaie materialul patat in cafeaua care ti-a raman nebauta si o sa vezi efectul.

Curata gratarul

Acidul din cafea poate inlatura grasimea de pe gratar. Insa ai nevoie de foarte multa cafea intrucat trebuie sa lasi gratarul murdar la inmuiat pentru cateva ore.

Repara mobila zgariata

Lasa la fiert cafeaua nebauta dimineata pana cand se reduce la jumatate, apoi foloseste aceasta pasta pentru a acoperi toate zgaraieturile de pe o mobila inchisa la culoare. Indeparteaza excesul cu o carpa moale.

Utilizari uimitoare ale zatului de cafea

Cu totii iubim cafeaua si, in acelasi timp, nu ne face placere sa risipim nimic. Din fericire zatul de cafea este unul dintre lucrurile pe care poti sa il folosesti in foarte multe feluri.

 

  1. Ingrasamant

Adauga zat de cafea in sol (o mixtura de 50/50) pentru a grabi cresterea unor plante precum:

– azalee

– fagus

– begonie

– tufe de afine

– caladium

– cornus

– gardenia

– ilex

– iris japonez

– magnolia

– rhododendron

– trandafir

– trillium.

  1. Odorizant pentru cosul de gunoi

Pune o lingura sau doua de zat in cosul de gunoi, pentru a neutraliza mirosurile neplacute.

  1. Indeparteaza gandacii

Pune zat de cafea in colturile camerei si vei tine departe gandacii, furniciile si alte insecte.

 

  1. Improspateaza mirosul mainilor

Ai taiat vreodata ceapa ori usturoi si ti-au mirosit mainile toata ziua? Nu este un lucru placut. Freaca-te pe maini cu zatul de cafea, dupa care adauga si sapun si clateste-te. Mirosul va disparea ca prin minune.

 

  1. Excelent pentru dus

Adauga zat de cafea (nu prea mult) la gelul de dus pentru un miros excelent, antioxidanti si o exfoliere delicata.

  1. Deodorant pentru casa

Usuca zatul de cafea si pune-l in saculete de tifon ori chiar de hartie. Foloseste acesti saculeti si pune-i sub chiuveta, in frigider, in congelator si in alte locuri pentru a absorbi mirosurile neplacute.

 

  1. Lasa artistul din tine sa iasa la suprafata

Zatul poate produce culori extraordinare cand vrei sa vopsesti textilele, hartia, ouale si multe altele. Ba chiar poti folosi zatul pentru a picta.

 

  1. Lasa-i pe copiii sa se joace

Copiii iubesc sa se joace in noroi, insa tie s-ar putea sa nu-ti prea convinga intrucat hainele vor fi extrem de murdare. Insa ii poti lasa sa-ti faca de cap cu zatul de cafea.

Cum sa faci cafeaua perfecta la ibric

Povestea cafelei pentru cei mai multi dintre noi pleaca de aici, de la coada ibricului, de la o cafea la ibric. Mie unul mi se pare grozav, pentru ca in fata ibricului este cel mai la indemana sa cunosti esenta cafelei, sa realizezi ca ai in fata un produs agricol preparat termic cu apa fierbinte. si daca, ori de cate ori te afli in fata aragazului preparand orice alt produs agricol (fie ca sunt legume, fructe, carne sau orice alta materie prima), iti pui intrebarea de unde vine, cat de bun sau cat de sanatos este, atunci sigur vei remarca ca si boaba de cafea merita exact acelasi interes. Interes pentru originea ei, modul de procesare si modul de preparare, astfel incat produsul final, care se va afla in ceasca ta, sa fie cel mai bun cu putinta.

Mai mult, tot perspectiva de a gati o cafea face evident ca proportia potrivita de cafea si apa, timpul si temperatura sunt parametrii care vor influenta gustul cafelei pe care o vei bea. Prin urmare hai sa incepem de la a bea o cafea la ibric mai buna. Pentru asta nu ai nevoie de investitii, de echipamente, de accesorii, de nimic. Nimic altceva in afara de o cafea buna si putina atentie la pasii necesari prepararii cafelei. Asa cum spun in fiecare articol, aceasta este doar metoda care imi place mie cel mai mult, o intersectie de reguli scrise si nescrise amestecate cu multe incercari si degustari.

 

Pregatire

Pentru ca e cafea la ibric, in primul rand ai nevoie de un ibric. Povestea ibricului este cat de complicata sau de simpla vrei tu. Ca majoritatea echipamentelor necesare pregatirii cafelei si ibricul poate varia de la unul de sub 10 lei pana la unele care costa cateva sute de lei. Diferentele sunt la nivel de constructie, material, forma, design etc. si au, desigur, influenta asupra calitatii cafelei. Totusi nu te lasa pacalit(a). Nu ai nevoie de cine stie ce ibric pentru a putea bea o cafea buna. Esenta este mereu aceeasi: o cafea buna proaspat prajita, de origine, rasnita cat mai proaspat si pregatita dupa reteta. in orice ibric o pregatesti sigur va fi in regula.

Pe urma poti aprofunda subiectul si poti investi intr-un ibric de calitate superioara care sa te ajute sa faci cea mai buna cafea la ibric din lume. Din lumea ta, nu uita asta. Mereu iti va spune altcineva ca exista o cafea mai buna si apoi alta mai buna. insa care este cea mai buna cafea, doar tu poti decide. Iar pentru a-ti pastra deschiderea catre noi experiente, ia in considerare ca doar pentru tine si doar in acel moment, este cea mai buna cafea.

 

Reteta

Pentru o cafea la ibric la 100 de ml de apa se folosesc in medie 9-10 g de cafea. Pentru ca vorbim de medii trebuie sa spun ca cea mai mica cantitate de cafea recomandata la orice cafea este de 6.5-7g. Cea mai mare e de 22g. Prea multa cafea poate duce la arome prea intense. Dar fiind o chestiune de gust, sugestia mea e sa incerci diferite concentratii din aceeasi cafea si sa vezi care iti place mai mult.

 

Preparare

1. in mod ideal, rasneste cafeaua chiar inainte de preparare. Povestea rasnirii o gasesti aici si pentru o cafea la ibric limitarea la o rasnita electrica cu discuri este esentiala, pentru ca una manuala va necesita un efort pe care eu unul nu am suflet sa-l recomand nimanui deoarece este necesar cel mai fin grad de rasnire. Motivul? Aceasta forma de preparare este singura care nu implica filtrarea zatului de lichidul final. Daca cafeaua este rasnita mare, ea este deranjanta si atunci esti tentat(a) sa lasi zatul sa se aseze. Asta insa prelungeste timpul in care cafeaua sta in contact cu apa si apare supraextragerea. Plus ca se raceste. Daca cafeaua e aproape un praf, lichidul final capata un corp gros, cremos si se poate bea direct, asta fiind in esenta marele avantaj al cafelei la ibric.

 

Daca nu poti rasni cafeaua pe loc, alternativa e sa cumperi putin si des, cat pentru 2-3 zile. si neaparat sa faci una cat mai curand cand ajungi acasa cu cafeaua proaspata ca sa poti face diferenta intre prima, a doua si a treia zi. Asta te va ajuta cu argumente atunci cand vei decide sa cumperi o rasnita.

2. Pune apa rece in ibric, masoara cantitatea in mililitri, nu in cesti sau alte masuri ochiometrice. Macar la inceput pana vei sti exact cat are ceasca in care bei de obicei. Astfel vei pastra proportia corecta de cafea si vei putea apoi sa o “reglezi”.

Citeste continuarea pe Cafeafarazahar.ro.

Surse: care2.com, greenliving.about.com

foto: Pixabay.com

Exit mobile version