Cabinetul stomatologic nu este chiar locul în care oamenii îşi doresc să meargă şi de cele mai multe ori ajung aici doar când nu mai există altă soluţie. Este indicat să mergi la un cabinet stomatologic măcar de 2 ori pe an pentru un consult. În cazul în care nu doreşti să mergi mai des iată care sunt obiceiurile la care trebuie să renunţi pentru a avea dinţii sănătoşi:
Nu mesteca gheaţă şi vei sta departe de cabinetul stomatologic
Chiar dacă este naturală şi nu conţine zahăr, gheaţa nu este lipsită de pericol. În cazul în care îţi place să mesteci gheaţă trebuie să ştii că aceasta îţi poate ciobi sau chiar crăpa dinţii. După un asemenea eveniment durerile de dinţi vor deveni parte importantă a vieţii tale. Atât mâncarea fierbinte cât şi cea rece vor declanşa durerea dintelui vătămat. Tocmai de aceea, data viitoare când mai simţi nevoia să mesteci gheaţă, guma fără zahăr este o alegere mult mai potrivită.
Cerceii din limbă grăbesc vizita la cabinetul stomatologic
Or fi cerceii din limbă la modă, însă muşcătura metalului poate să-ţi distrugă dinţii. {i cerceii din buze sunt la fel de periculoşi pentru dantură. Iar în cazul în care gingia este traumatizată de cercelul din limbă, rezultatul poate fi pierderea unor dinţi. În plus, este un lucru ştiut că gura umană are multe bacterii, iar un piercing creşte riscul infecţiilor. Dacă încă îţi mai doreşti un cercel în limbă, vorbeşte mai întâi cu stomatologul.
Citeste si: Vrei sa stai departe de cabinetul stomatologic? 10 alimente pentru sanatatea dintilor
Dacă obişnuieşti să-ţi scrâşneşti dinţii atunci ai un loc asigurat pe scanul din cabinetul stomatologic
Scrâşnirea dinţilor are ca rezultat final pierderea lor. Cauza acestui obicei este stresul şi obiceiul de a strânge dinţii în timpul somnului. Iar asta este mai greu de controlat. În timpul zilei evită mâncărurile grele pentru a putea scăpa de acest obicei. Iar în timpul nopţii foloseşte o proteză care să te împiedice să scrâşneşti dinţii în timp ce dormi.
Cabinetul stomatologic îi aşteaptă şi pe cei care consumă bomboane tari
Doar pentru că unele dropsuri sunt vândute în farmacii nu înseamnă că sunt şi sănătoase. Cele mai multe dintre aceste bomboane au un nivel ridicat de zahăr. După ce ai consumat astfel de produse este indicat să te speli imediat pe dinţi. Zahărul din bomboane este transformat de către bacteriile din tartru în acid care atacă smalţul dinţilor. Bun venit cariilor!
Şi băuturile acidulate îţi oferă un bilet pentru cabinetul stomatologic
Bomboanele nu sunt singurele vinovate atunci când vorbim de adaosul de zahăr. Şi băuturile conţin foarte mult zahăr. Şi ca şi cum acesta n-ar fi de ajuns, sucurile conţin acid fosforic şi citric, care, de asemenea, distrug smalţul dinţilor. Şi chiar dacă băuturile dietetice n-au zahar, pot conţine chiar mai mulţi acizi de la îndulcitorii artificiali.
Nu rata nici: Ce boli poate ascunde afta bucală? Răspunsul stomatologului Adrian Mina!
Dacă vrei să stai departe de cabinetul stomatologic nu mai deschide diferite obiecte cu dinţii
Poate că îţi este mai uşor să deschizi un capac de plastic folosind dinţii, ori să rupi un pachet cu dinţii însă acest obicei îi face pe stomatologi să se ia cu mâinile de păr. Au şi un motiv serios: folosind dinţii pe post de unealtă de desfăcut diverse lucruri îi poţi ciobi sau chiar rupe. Dinţii trebuie folosiţi atunci când mănânci, pentru alte lucruri există foarfeci sau deschizători de capace.
Cabinetul stomatologic îi aşteaptă pe cei care beau sucuri de fructe
Sucurile de fructe conţin vitamine şi antioxidanţi, însă, din nefericire, au şi mult zahăr. Unele dintre acestea pot conţine aproape la fel de mult zahăr precum băuturile acidulate. Fructele sunt, prin natura lor dulci, aşa că alegele pe cele care n-au adaos de zahăr. În plus, ai putea reduce cantitatea de zahar dacă diluezi sucul cu apă.
foto: Depositphotos.com