Sfatulparintilor.ro

Analiza mersului: Specialistul ortoped îți spune de ce este recomandat să faci această evaluare medicală!

Analiza mersului

Analiza mersului nu este, tocmai, cea mai des întâlnită investigație medicală din seria celor pe care le facem în mod normal. Dar acest lucru nu înseamnă că nu este recomandată și chiar indicată a fi facută în anumite contexte.

Iată ce spune despre analiza mersului dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie.

De ce este recomandat să facem această analiza a mersului?

Răspunsul simplist ar suna cam așa: rezultatele obținute după o analiză a mersului ne ajută să obținem soluții ortopedice personalizate în funcție de caracteristicile fiecăruia. Nu m-aș rezuma, însa, la acest răspuns.
De fapt, printr-o analiză a mersului se urmăresc o serie de aspecte precum echilibru, simetria, poziția piciorului, felul în care se comportă lanțul kinematic al membrului inferior, parametrii masurabili ai mersului, mișcările bazinului, trunchiului și membrului superior.


Analiza plantară computerizată are rolul de a identifica cu precizie anomaliile mersului pacientului cu ajutorul unei platforme speciale dotată cu senzori. Analiza plantară ne permite evaluarea în timp real a structurii mersului și a tălpii piciorului. Se reușește astfel să evalueze neregularitățile mersului și posturii.


Prin intermediul analizei plantare se studiază toate elementele care alcătuiesc procesul mersului. Se măsoară cu acuratețe viteza de contact, presiunea exercitată, timpul de contact cu solul, direcția pașilor, unghiurile din care picioarele fac contact cu solul. De asemenea, se determină și echilibrul întregului corp la fiecare pas.

Ce se întâmpla dacă nu mergem corect?

Ne distrugem, pe rând, sistemul muscular, sistemul osor, dar și terminațiile nervoase de la nivelul picioarelor. Mersul este o componentă foarte importantă în viața unui om, el fiind legatura directă dintre om și mediu.

Care sunt parametrii pe care îi urmărește specialistul ortoped atunci când efectuează o analiză a mersului?

Atunci când am un pacient căruia îi prescriu să facă analiza mersului mă interesează următorii parametri: lungimea pasului, lungimea unui ciclu, distanța dintre picioare, ritmul de mers, unghiul de deviație, înalțimea ridicării piciorului sau cum funcționează mușchii care intervin în biomecanică.

Analiza mersului este o investigație dureroasă sau o investigație care presupune vreun risc?

Nici vorbă. Acest timp de investigație este total nedureroasă și implică zero riscuri.

Exit mobile version