Dezechilibrele hormonale pot aparea din diverse cauze, fie ca e vorba de probleme tiroidiene, fie pur si simplu din cauza stilului de viata nesanatos. Alimentatia haotica, mancatul excesiv, pilulele contraceptive, stresul, poluantii din atmosfera, chiar si unele produse cosmetice – toate ne afecteaza secretia hormonala.
Cand raportul dintre estrogen si progesteron (hormonii sexuali feminini) este perturbat, pot aparea simptome neplacute, ca de pilda retentia hidrica, scaderea libidoului, acneea, caderea parului, si chiar probleme de sanatate serioase, precum chisturile ovariene, ciclul mentrual neregulat, fibromul uterin sau endometrioza.
Din fericire, poti apela la ajutorul plantelor pentru a-ti regla echilibrul hormonal.
Spre deosebire de tratamentele medicamentoase, remediile naturiste actioneaza delicat asupra organismului si au efectul de a stimula nu doar buna functionare a sistemului endocrin, ci si imunitatea si sistemul reproducator.
Citeste si: 4 moduri sa tratezi natural durerile de cap cauzate de hormoni
Iata care sunt cateva dintre plantele care ajuta la refacerea echilibrului hormonal feminin:
Cohos negru
Datorita fitoestrogenilor pe care ii contine, aceasta planta are efect similar estrogenului, fara a creste insa nivelul acestui hormon in sange. Printre beneficiile sale se numara calmarea durerilor menstruale (dismenoreea) si reducerea efectelor menopauzei: bufeuri, palpitatii cardiace, acufene, iritabilitate, depresii, insomnii, uscaciune vaginala, migrene, ameteli. De asemenea, cohos negru (Black Cohosh) este benefica in cazul amenoreei (lipsa menstruatiei).
Salvia
Aceasta planta reface tonusul cerebral si combate depresia, stimuland totodata apetitul sexual scazut. Un alt beneficiu al salviei este ca trateaza modificarile mucoaselor vulvare si vaginale cauzate de deficitul de estrogen. In plus, este eficienta in cazul menstruatiei neregulate si al vaginitelor si diminueaza lactatia excesiva. Nu in ultimul rand, salvia amelioreaza simptomele ce insotesc menopauza, in special bufeurile.
Te mai poate interesa: 7 sfaturi sa iti echilibrezi hormonii fara sa inghiti hormoni
Damiana
Daniana este un tonic feminin care calmeaza tensiunea nervoasa, avand un placut efect relaxant. Are proprietati afrodiziace, revitalizand libidoul scazut, si este eficienta in tratarea oboselii cronice si psihice.
Lemnul dulce
Un alt tonic general si calmant, lemnul dulce stimuleaza glandele suprarenale si contracareaza efectele stresului. Proprietatile sale benefice includ ameliorarea libidoului feminin si cresterea secretiei de estrogen. Mai mult decat atat, lemnul dulce are un rol important in intarirea imunitatii si usureaza simptomele sindromului premenstrual si menopauzal.
Valeriana
Este un leac binecunoscut impotriva insomnie, si asta datorita faptului ca reduce stresul si anxietatea, ajutand la calmarea mintii si la revigorarea organismului. Valeriana favorizeaza relaxarea musculara si este unul dintre cele mai eficiente remedii in tratarea tulburarilor emotionale, precum si a bolilor fizice asociate cu acestea. De asemenea, calmeaza simptomele premenstruale si trateaza depresia.
Vitex agnus castus
Supranumita si „fructul castitatii“, aceasta planta este extrem de utila in echilibrarea nivelurilor hormonale, deoarece stimuleaza secretia de progesteron. Din acest motiv, reduce infertilitatea feminina indusa de nivelul scazut al acestui hormon si reface organismul dupa utilizarea indelungata a anticonceptionalelor. In plus, „fructul castitatii“ atenueaza acneea hormonala si sustine buna functionare a glandelor suprarenale in situatii de stres. Alte beneficii majore ale plante sunt ameliorarea sindromului premenstrual (inflamatii si dureri ale sanilor, iritabilitate, depresii, migrene), dismenoreei, amenoreei, endometriozei, hirsuitismului (pilozitate excesiva) si a simptomelor de menopauza.
Nu rata nici: Cum sa scapi de grasimea abdominala! Sfaturi de la expert in hormoni
Ginsengul siberian
Ginsengul siberian este binecunoscut pentru efectul sau de a creste nivelul de energie si vitalitate. Este folosit in medicina traditionala pentru marirea longevitatii, intarirea organismului si stimularea memoriei. Aceasta planta regleaza secretia hormonala, actionand pozitiv asupra hipotalamusului, glandei pituitare endocrine, precum si a glandelor suprarenale. Din aceasta cauza, ginsengul siberian ajuta la normalizarea ciclului menstrual si la promovarea fertilitatii. De asemenea, este un bun remediu natural impotriva stresului, ajuta organismul in lupta cu virusurile si toxinele si sustine buna functionare a ficatului, facilitand eliminarea estrogenilor sintetici.
Ghimbirul
Suplimentele naturiste pe baza de ghimbir promoveaza sanatatea si starea generala de bine. Aceasta planta este un puternic dinamizant al functiei sexuale, ameliorand problemele legate de libidoul scazut.
Autor: Alexandra Nedelcu