Sfatulparintilor.ro

7 lucruri pe care, probabil, nu le stiai despre genunchi

despre genunchi - sfatulparintilor.ro - Depositphotos_306634066_L

Genunchii sunt cei care iti permit acum sa mergi si sa te apleci fara dureri dupa ce ajungi la varsta a treia. Crezi ca odata cu inaintarea in varsta genunchii ar trebui sa se deterioreze si sa-ti provoace dureri groaznice? Nu, nu ar trebui sa te astepti la asta. Daca sunt ingrijiti cu atentie, ar trebui sa ramana sanatosi si in perfecta stare de functionare pana la adanci batraneti. Iata 7 lucruri pe care, probabil, nu le stiai despre genunchi si care te vor ajuta sa-ti atingi obiectul din acest punct de vedere.

1. Sanatatea genunchilor poate fi imbunatatita semnificativ daca scapi de kilogramele in plus

Daca Indicele de Masa Corporala (IMC) este 25 sau mai mare, kilogramele in plus trebuie sustinute de genunchi. Fiecare kilogram in plus adauga 3kg presiune pe incheieturile genunchilor atunci cand mergi si 10 kg atunci cand alergi. Aceasta presiune poate afecta cartilajul genunchiului, conducand in cele din urma la osteoartrita. Acesta este inca un motiv pentru a scapa de toate acele kilograme de care nu ai nevoie.

2. Genunchii tai beneficiaza de pe urma urcatului si coboratului scarilor

Insa ai grija ca atunci cand urci scarile sa o faci cu blandete. Adica asigura-te ca toata talpa se afla pe scara, iar genunchiul este flexat si nu drept

Citeste si: 4 lucruri pe care le poti face pentru a preveni durerea la genunchi

3. Genunchii iti sunt recunoscatori cand mergi pe suprafete moi

Daca, din cand in cand, simti dureri in genunchi este indicat sa mergi pe suprafete moi sau chiar pe iarba. Suprafetele cimentate sau asfaltul nu absorb prea bine socul, iar tu iti fortezi foarte mult genunchi atunci cand te deplasezi pe ele. Drumurile de tara, cele neasfaltate, nepietruite etc sunt optime pentru a scapa de disconfortul din genunchi intrucat sunt moi si absorb ceva din impact atunci cand pasesti pe pamant.

4. Genunchii sunt fericiti atunci cand faci genuflexiuni

Insa daca flexarea este mai mare de 90 de grade, rezultatele pot fi dezastroase pentru genunchi. Nu ar trebui niciodata sa intinzi genunchiul mai mult decat este nornal, daca fortezi te poti alege cu o intindere. Asa ca invata sa faci corect o genuflexiune astfel incat genunchii sa beneficieze de pe urma ei si nu sa te accidentezi.

5. Genunchii trebuie ajutati de solduri si de muschii coapselor

Daca muschii de sus sunt slabi, toata presiunea generata de mers va fi pe genunchi ceea ce mai devreme sau mai tarziu va duce la aparitia durerilor. Tocmai de aceea este indicat sa faci sport care sa intareasca soldurile si muschii coapselor.

6. Genunchii nu au nevoie de o sesiune agresiva pe banda de alergat

Pentru ca, daca fortezi in mod repetat genunchii, nu vei face decat sa pui stres pe ei. Activitatile cu impact scazut sunt ideale pentru sanatatea incheieturilor – yoga, plimbari, ciclism si inot. Toate acestea imbunatatesc circulatia, flexibilitatea si cresc rezistenta fara sa puna forteze genunchii. Practicate regulat aceste exercitii vor creste musculatura din jurul incheieturii genunchilor.

7. Sanatatea genunchilor este afectata de alegerea pantofilor

Daca pantofii nu distribuie in mod optim greutatea corpului, rezultatul este o presiune prea mare pe genunchi. Daca ai platfus sau ai picioarele strambe atunci pantofii necorespunzatori pot afecta si mai mult sanatatea genunchilor. De aceea este bine sa apelezi la sfaturile unui medic pentru ati alege incaltamintea corespunzatoare.

Sursa: Care2.com

foto: Depositphotos.com

Exit mobile version