Sfatulparintilor.ro

6 afecţiuni ale pielii cauzate de soare

afectiuni ale pielii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - fashion-985556_1920

Totul trebuie folosit cu moderaţie, doar aşa, spre exemplu, soarele rămâne prieten şi nu se transformă într-un duşman care cauzează afecţiuni ale pielii. Moderaţia face diferenţa între efectele pozitive ale soarelui şi afecţiuni de piele cauzate tot de soare.

Iată câteva dintre afecţiunile de piele care sunt generate de expunerea excesivă la soare:

Afecţiuni ale pielii # 1: Petele de bătrâneţe

Aceste pete de culoare maro sau gri nu sunt mereu cauzate de îmbătrânire deşi ele se multiplică pe măsură ce înaintezi în vârstă. Petele de bătrâneţe sunt rezultatul expunerii îndelungate la razele soarelui şi de aceea au tendinţa de a apărea în zonele neprotejate precum faţa, mâinile şi pieptul. Există creme şi tratamente speciale care pot diminua culoarea petelor.

Citeste si: Cele mai comune probleme de piele la copii

Afecţiuni ale pielii # 2: Keratoza actinică

Keratoza actinică are aspectul unei papule de culoare roşie sau maro şi este cauzată de o expunere exagerată la soare. Cel mai adesea apare pe cap, gât sau mâini însă poate apărea şi în alte zone ale corpului. Keratoza actinică apare de obicei la persoanele peste 40 de ani, însă există şi excepţii de la această regulă. Persoanele cu pielea albă, cu părul blond sau roşcat şi cu ochii verzi sau albaştri au cele mai mari şanse de a dezvolta keratoză. Se recomandă urmarea unui tratament în etapa de început a afecţiunii astfel încât aceasta să nu se dezvolte în carcinom, un tip de cancer de piele.

Afecţiuni ale pielii # 3: Cheilita actinică

Cheilita actinică este un tip de tumoare premalignă de la nivelul buzei inferioare care poate fi cauzată de expunerea îndelungată la soare. Iniţial, se observă o uşoară îngroşare a buzei, care îşi pierde forma normală. Ulterior se intensifică procesul keratozic şi apar mici fisuri sau eroziuni sângerânde. Dacă nu este tratată Cheilita actinică  se poate transforma în carcinomul scuamos.

Te mai poate interesa: SOS: Bebelusul meu are piele uscata! Ce e de facut?

Afecţiuni ale pielii # 4: Carcinomul scuamos

Carcinomul scuamos este o formă de cancer de piele apare adesea sub forma unui nodul roşu, o excrescenţă care sângerează sau dezvoltă o crustă, sau o rană dureroasă care pare că nu se mai vindecă. De obicei apare pe nas, frunte, urechi, buza inferioară, mâini, dar şi alte zone expuse soarelui. Carcinomul scuamos se poate vindeca dacă este depistat şi tratat în stadiu incipient. Dacă însă, cancerul de piele s-a dezvoltat, succesul tratamentului va depinde de stadiul în care a fost descoperit.

Afecţiuni ale pielii # 5: Boala Bowen

Boala Bowen este un carcinom scuamos celular „in situ”. Este un tip de cancer de piele localizat pe suprafaţa pielii. Tumoarea formează pe piele una sau mai multe plăci roz-cenuşii, rotunjite, cu suprafaţa neregulată.

Afecţiuni ale pielii # 6: Carcinomul celular bazal

Carcinomul celular bazal este cea mai comună formă de cancer de piele, cel mai uşor de tratat şi care nu are tendinţa de a se întinde. Tocmai pentru că se întinde încet carcinomul celular bazal se întâlneşte cel mai adesea la adulţi. Leziunile apar pe faţă, scalp, gât sau trunchiul superior. Cea mai uşoară traumă a zonei afectate generează sângerare.

Nu rata nici: Ingrijire piele. 4 trucuri esentiale pentru o piele sanatoasa si frumoasa

Credit foto: webmd.com, Pixabay.com

Exit mobile version