Pentru barbatii care se respecta, sanatatea trebuie sa fie printre primele locuri pe lista de prioritati. Insa nu intotdeauna se intampla asa si de cele mai multe ori sunt ignorate elemente foarte importante care pun viata in pericol.
Printre ele se numara obezitatea abdominala, nivelul trigliceridelor si al glicemiei. Iata cateva sfaturi pentru barbati, in ceea ce priveste amenintarile la sanatatea lor.
Trigliceridele inseamna pentru barbati boli de inima
Daca nivelul trigliceridelor depaseste 150 mg/dl, creste si riscul barbatilor de a dezvolta boli cardiovasculare. Deocamdata, insa, cercetatorii nu au reusit sa stabileasca daca doar trigliceridele influenteaza declansarea bolilor de inima sau exista si alti factori care in combinatie cu nivelul ridicat de trigliceride duc la probleme cardiovasculare.
Colesterol LDL mare inseama risc mare de infarct
Nivelul crescut de colesterol poate fi periculos, insa vorbim de colesterolul LDL (rau), cel responsabil pentru ateroscleroza. Colesterolul bun (HDL) are rolul de a proteja vasele de sange de grasimi. Cu cat este mai mare LDL si HDL mai mic, cu atat riscul de boli de inima este mai mare.
citeste si: Ce alimente trebuie sa eviti daca vrei un abdomen plat?
Tensiunea arteriala, ignorata de barbati
Nu foarte multi barbati se intereseaza cum stau cu tensiunea arteriala. Riscul de a avea o tensiune marita creste odata cu varsta. O tensiune ridicata poate duce la complicatii grave precum anevrismul, boli cardiovasculare, atac vascular si blocaj renal. O tensiune normala este 120/80 sau mai putin. Riscurile incep sa apara de la 140/90 in sus.
Glicemia, indicatorul diabetului
Pentru ca nu-si masoara nivelul glicemiei, multi barbati ajung sa faca diabet de tip 2. Complicatiile in urma acestei boli sunt de natura cardiovasculara, renala, cerebrala, oftalmologica si sexuala. Diabetul poate fi controlat, in special daca este depistat la timp, printr-un regim alimentar sanatos, exercitii fizice, medicamentatie. Un barbat sanatos ar trebui sa-si faca testul glicemiei, dupa 45 de ani, cu o regularitate de o data la trei ani. Insa daca in familie exista cazuri cu diabet, testul ar trebui facut mai des si mult mai devreme.
Dieta si exercitiile fizice te ajuta sa te mentii sanatos
Pentru a preveni si ameliora problemele de sanatate esentiale sunt dieta si exercitiile fizice. Trei ore pe saptamana de exercitii fizice de intensitate medie au urmatoarele beneficii:
- – scad nivelul trigliceridelor
- – cresc nivelul HDL
- – scad tensiunea arteriala
- – scad glicemia.
In ceea ce priveste dieta, trebuie sa va asigurati ca:
- – reduceti aportul de zahar si carbohidrati din orezul alb, cartofi si paine alba. Consumati in schimb orez brun, paine integrala, fasole verde.
- – eliminati grasimile saturate si grasimile trans (care cresc LDL-ul). Optati in schimb pentru grasimi mononesaturate si acizi grasi omega-3, nuci, ulei de canola, ulei de peste.
- – aveti grija la consumul de sare, nu mai mult de 2.300 mg pe zi
- – evitati alcoolul, mai ales daca stiti ca aveti mare nivelul trigliceridelor.
Nu rata nici: Atentie la grasimea de pe abdomen! Afla de ce te poti imbolnavi
Ce inseamna obezitatea abdominala pentru barbati
Daca circumferinta abdomenului masoara mai mult de 102 cm, inseamna ca te inscri in categoria barbatilor cu obezitate abdominala. Spre deosebire de celulele adipoase de pe fund si coapse, grasimea din jurul abdomenului inseamna grasime pe organele interne: ficat, pancreas, inima. Ca sa nu mai vorbim ca insulina nu-si mai face efectul, iar acest lucru va conduce la diabet. Chiar daca aveti o greutate normala, dar abdomenul nu este tocmai plat, atunci ar trebui sa va ridicati niste semne de intrebare.
Cercetatorii de la Societatea americana de lupta impotriva cancerului din Atlanta au stabilit ca barbatii si femeile cu o circumferinta a burtii ce depaseste 120 cm, respectiv 110 cm, prezinta un risc de doua mai mare de a muri din pricina diverselor boli asociate decat cei care nu aveau abdomenul proeminent. O burta crescuta este asociata cu un risc crescut de boli cardiace, inflamatorii, diabet, rezistenta la insulina si un nivel ridicat de colesterol. Atentie! Riscurile sunt la fel de ridicate si in cazul persoanelor considerate „normale”.
Indiferent de greutate, abdomenul proeminent este periculos pentru sanatate si este asociat cu multe riscuri de deces.
Talia groasa reflecta grasimea de pe organele interna din zona abdominala, mult mai periculoasa decat grasimea subcutanata.
Principala cauza a cresterii abdomenului este stresul. Se pare ca persoanele care se confrunta foarte des cu stresul au tendinta de a acumula grasime in zona mediana a corpului. In plus, persoanele stresate au tendinta de a manca mai mult, in special alimente bogate in grasimi si zaharuri.
Daca va regasiti in descrierile de mai sus atunci ar trebui sa stiti ca pentru a scapa de grasimea din jurul abdomenului trebuie sa abordati o dieta sanatoasa si un stil de viata echilibrat. In ceea ce priveste dieta sunt recomandate lactatele degresate si iaurturile fara zahar, nectarul de agave si legumele si fructele verzi. De asemenea, sunt indicate alimentele care contin probiotice, bacterii care ajuta la digestie si la arderea grasimilor din jurul abdomenului. Evitati toate alimentele care contin grasimi trans.
Nici o dieta nu este eficienta daca nu este completata si de miscare. Iata cateva sfaturi:
- 1. Cele mai indicate exercitii sunt cele cardio. Inotul ajuta, de asemenea, la diminuarea stratului de grasime din jurul abdomenului.
- 2. Nu va lasati prada pastilelor sau suplimentelor minune care promit un corp fara grasimi. Este imposibil sa slabesti mancand la nesfarsit, stand nemiscat si sperand ca pilulele isi vor face efectul. Numai lenesii gandesc asa.
- 3. Apa contribuie si ea din plin la eliminarea grasimilor. Hidratarea ajuta corpul sa lucreze eficient si, in plus, contribuie la eliminarea toxinelor.
sursa: associatedcontent.com
Foto: Pixabay.com