Durerea aparuta in jurul buricului poate avea cauze multiple, de aceea, daca aceasta persista mai multe zile, este necesar sa te prezinti la medic. Printre cele mai comune cauze ale durerii in jurul buricului se numara: apendicita, hernia ombilicala, boala Crohn, sindromul intestinului iritabil.
Pe langa acestea, durerea localizata in jurul ombilicului poate aparea si in cazul anumitor tulburari gastrice sau in timpul sarcinii.
Frecvent, durerea ombilicala este radianta. In apendicita, spre exemplu, durerea porneste de la buric si radiaza catre partea dreapta. In cazul sindromului de intestin iritabil, durerea poate radia in intreg abdomenul.
Cele mai frecvente cauze ale durerii in jurul buricului
Adesea, durerea localizata la nivelul buricului apare in caz de indigestie, de constipatie sau in sarcina. In caz de indigestie, poti simti atat durere la nivelul buricului, care radiaza in abdomenul superior, cat si senzatia de arsura. De regula, medicul iti va recomanda medicamente antiacide si blocante de acid.
Durerea in jurul buricului este frecventa in cazul constipatiei.
Constipatia ocazionala nu reprezinta o problema si poate fi combatuta doar prin ajustarea alimentatiei, eventual prin administrarea unor laxative usoare. Daca aceasta persista o perioada indelungata, este necesar consultul medical, pentru ca poate fi vorba despre simptomul unei afectiuni digestive.
In sarcina apare frecvent durerea localizata la nivelul ombilicului.
O durere usoara nu este motiv de ingrijorare. In schimb, daca disconfortul este semnificativ, va fi necesar consult de specialitate intrucat ar putea fi vorba despre o hernie ombilicala. In general, aceasta afectiune este mai des intalnita in cazul gravidelor care sufera de obezitate. Durerea ombilicala in caz de hernie se asociaza si cu alte simptome precum umflaturi in zona buricului, greata si varsaturi.
Pe langa aceste cauze ale durerii in jurul buricului, mai exista unele care ascund afectiuni mai severe.
Citeste si: Lung si ingust, oval, iesit in afara? Ce spune forma buricului despre personalitatea ta
Afectiuni care au ca simptom durerea in zona ombilicului
Daca vorbim despre afectiuni mai grave, cele mai frecvente cauze ale durerii in jurul buricului sunt calculii biliari, apendicita, pancreatita, tulburari ale intestinului subtire.
In cazul calculilor biliari, durerea din zona buricului este severa si radiaza in abdomen. Singurul tratament este cel chirurgical, prin care se indeparteaza vezica biliara.
Durerea severa este prezenta si in cazul apendicitei.
Aceasta radiaza catre partea dreapta a corpului, unde este localizat apendicele.Apendicita netratata poate provoca peritonita, care apare atunci cand infectia de la nivelul apendicelui se raspandeste in abdomen, acoperind organele interne. Peritonita poate duce la deces, prin urmare este extrem de important sa ne adresam medicului de la primele simptome. In plus fata de durerea care porneste de la ombilic si coboara spre dreapta, alte simptome ale apendicitei includ: greata, varsaturi, pierderea apetitului, balonare, constipatie sau, dimpotriva, diaree, febra.
In cazul pancreatitei, durerea din jurul ombilicului care radiaza in intreg abdomenul este unul dintre simptomele clasice.
Fiind vorba despre o afectiune cronica, durerea nu dispare niciodata complet, insa medicatia potrivita o va tine sub control.
Una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii in jurul buricului o reprezinta boala Crohn. Pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune se confrunta, pe langa durerea din zona buricului, si cu alte simptome precum diaree frecventa, crampe abdominale, oboseala, uneori pierdere in greutate. Aceasta afectiune inflamatorie este dificil de tratat, insa poate fi tinuta sub control cu medicatie si prin eliminarea din alimentatie a acelor produse care determina simptomele specifice.
Imagine de Sharon McCutcheon de la Pixabay