Copilul tau a crescut, insa, oricat de mare ar fi, tot ai emotii atunci cand pleaca de-acasa. Iar daca este vorba de prima tabara singur, departe de casa, sufletul iti este macinat de anxietate si nelinisti.
Totusi, nu este o solutie sa te ingrijorezi la fiecare 10 secunde si sa te gandesti ce o face si cum s-o descurca departe de tine.
Cu cine pleaca
Inainte de toate trebuie sa stii cu cine pleaca. N-ai vrea ca in cercul prietenilor sa fie tineri care obisnuiesc sa bea sau sa se drogheze. Daca printre cei care vor pleca in tabara sunt si persoane pe care nu le cunosti, invita-i intr-o zi la voi acasa. In acest fel poti sa-ti dai seama ce fel de oameni sunt.
Daca tabara este organizata de scoala, cere mai multe informatii despre profesorul-supraveghetor (in cazul in care nu il cunosti) si stai de vorba cu el.
Discutii despre siguranta
Chiar daca este mare, niciodata nu strica sa porti discutii legate de siguranta si cum sa se fereasca de pericole. Avertizeaza-l despre pericolul consumului de alcool, droguri, despre contactele sexuale neprotejate.
Bagajele
Potrivit statisticilor, fetele isi pun in bagaje prea multe lucruri, iar baietii prea putine. Asa ca ia o foaie de hartie si notati impreuna de ce are nevoie. In cazul in care pleaca cu avionul, verificati inainte limita de bagaje. Nu uita de trusa de prim ajutor (plasturi, antitermice, crema antiseptica, crema repelent etc.)
Citeste aici Copilul pleaca in tabara. Ce-i pui in bagaje?
Itinerariul si telefonul de urgenta
Pentru a te linisti, cere inainte itinerariul pe care copilul urmeaza sa-l parcurga. Cere datele de contact de la hotelul/pensiunea unde urmeaza sa fie cazati, astfel incat sa poti lua legatura cu el, daca nu reusesti prin telefonul mobil.
Lasa in bagajele copilului datele unde poate fi contactata familia, in caz de urgenta. Iar in cazul in care pleaca insotit de profesor, lasa-i acestuia toate datele necesare. De asemenea, poti lasa si altor copii cu care pleaca in tabara numerele voastre de telefon, unde sa fiti gasiti.
Poti, stabili, de asemenea, impreuna cu copilul tau, un program in care sa te sune. Zilnic la ora X sau de doua ori pe zi etc. Gasiti impreuna formula cea mai potrivita pentru voi. De asemenea, stabiliti impreuna o ora la care sa-l suni tu, astfel incat sa nu-l cicalesti toata ziua cu telefoane. Doar este in tabara si merita sa se distreze.
Crema de protectie solara
Crema de protectie solara este “must”, mai ales daca tabara este la mare. Alege un produs rezistent la apa, insa instruieste-ti copilul sa reinnoiasca stratul de crema daca a intrat in mare sau in piscina, sau din doua in doua ore, daca n-a intrat in apa.
Citeste aici cateva sfaturi despre aplicarea cremei de protectie solara.
Este adevarat, e copilul tau, insa – ca parinte – trebuie sa mai faci si un pas inapoi si sa-l lasi sa se descurce singur. Pentru a nu-ti face permanent griji, cat este plecat gaseste-ti alte preocupari. Viziteaza-ti prietenii, implica-te in activitati care iti fac placere, ocupa-te de gradinarit, citeste etc.
Te mai poate interesa si Iti lasi copilul in tabara, dar ai inca indoieli? Iata cum scapi de ele
foto: Depositphotos.com