Sfatulparintilor.ro

Pe cine inteapa tantarii si pe cine nu? 8 lucruri pe care nu le stiai despre tantari

Pe cine inteapa tantarii

Iti place sa-ti petreci timpul pe perioada verii cat mai mult in afara casei? Evident ca nu esti singurul. Doar ca temperaturile inalte si umiditatea specifice verii le priesc mult si tantarilor, insecte care ne  dau mereu de furca in anotimpul calduros.

Nu numai ca am aflat din studii de specialitate ca exista peste 3000 de specii de tantari, dar am aflat si ca unele persoane sunt mai predispuse la muscaturi de tantari decat altele. Mai stim si cum trebuie sa lupti impotriva lor si iti facem cunoscute si alte neplaceri aduse de acest tip de insecte.

1. Depinde de mostenirea genetica

In functie de cat de mult si des te inteapa tantarii, trebuie sa stii ca are mare legatura cu mostenirea ta genetica. Totodata e bine sa mai stii si ca imbracamintea inchisa la culoare, caldura corpului uman si miscarile sunt toate elemente care atrag tantarii. Cu alte cuvinte, unele persoane sunt mai inclinate in mod fiziologic catre atacul tantarilor, decat altele.

Un specialist in studiul acestei probleme, Joe Conlon, explica faptul ca exista peste 300 de componente sau functii pe care organismul uman le emite si care atrag tantarii. Din nefericire, nu putem face nimic sa ne schimbam propriile functii biologice, asa ca trebuie sa luptam impotriva lor cu solutiile obisnuite recomandate de medici si farmacisti.

2. Fiecare specie de tantari are propriul mod de a se hrani

Este firesc sa fie asa, intocmai ca la orice individ.  Unele specii nu se hranesc cu sange deloc; iar alte specii nu se hranesc cu sange uman, spune Laura Sirot, biolog. De asemenea, exista specii care se hranesc numai noaptea, altele, numai pe perioada zilei.

Mai stim si ca tantarii iubesc anotimpul cald. Insa exista specii care rezista foarte bine si pe perioada iernii. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca multi tantari supravietuiesc fara probleme iernilor blande din zonele in care iernile vin cu temperature ridicate (cum ar fi statul american Florida, de exemplu).

Citeste si: Cum sa scapi de tantari cu ulei de menta

3. Numai femelele tantari inteapa

Cu toate ca ti se pare ca fiecare tantar din incapere te pisca, in realitate doar femelele fac asta. Ele au nevoie de sange, ca sa perpetueze specia si sa aiba forta necesara pentru a-si depune ouale.

4. Un dispozitiv poate fi solutia cea mai buna

Pe piata exista tot felul de solutii pe care firme si specialisti din domeniu le propun. Unele chimice, altele mecanice, altele electronice. Se pare ca dispozitivele de respins tantarii sunt cele mai eficiente. Oricum, poti lupta impotriva lor combinand toat metodele, pana cand o gasesti pe cea mai eficienta pentru corpul si casa ta.

5. Scapa de sursele de apa din jurul proprietatii tale

Apa este vitala pentru perpetuarea speciilor de tantari; astfel, daca colectezi apa de ploaie in recipiente speciale, ca sa uzi gradina, acopera recipientele respective cu ceva. Verifica si jucariile copiilor, mai ales cele de baie, care pot colecta apa si pot devin un loc preferat al tantarilor. Si daca locuiesti in apropierea unei proprietati abandonate, pregateste-te cu toate mijloacele sa lupti impotriva tantarilor, fiindca acolo poate fi locul lor preferat.

Nu rata nici: 7 remedii naturale eficace pentru intepaturile de tantari

6. Tantarii pot transmite boli

Va vine sau nu sa credeti, tantarii sunt direct responsabili pentru moartea a 1 milion de oameni in fiecare an! Si asta pentru ca ei sunt transmitatorii unor boli precum malaria, encefalita si febra galbena sau virusul West Niles. Chiar in SUA s-au descoperit recent specii de tantari care transmit in mod obisnuit virusul West Niles, pe care tantarii se pare ca-l iau de la anumite specii de pasari si-l transmit, mai departe, la oameni.

7. Unii oameni au reactii mult mai severe la intepaturile de tantari decat marea majoritate

Pentru multi dintre noi, o piscatura de tantar inseamna mancarime locala si o umflatura mica care se atenueaza in cateva ore. Dar exista si posibilitatea unor reactii alergice mai grave, precum Sindromul Skeeter, care face ca umflatura cauzata de intepatura sa devina foarte mare, cam de dimensiunea unei prune, si foarte dureroasa. Alergia e cauzata de compusii care se afla in saliva tantarilor. Efectele nu sunt altele mai grave pe termen lung, dar pe moment reactia este mai mult decat neplacuta.

Te mai poate interesa si: 5 mituri si prejudecati despre tantari

8. Tantarii pot consuma de doua ori mai mult sange decat greutatea lor corporala

Un tantar obisnuit cantareste cam 2,5 miligrame, dar poate bea mai mult de 5 miligrame de sange. Au si o digestie foarte rapida: ei elimina repede excrementele, astfel ca pot zbura imediat mai departe. Iar aceasta caracteristica este comuna tuturor tipurilor de tantari.

Imagine de 272447 de la Pixabay

Exit mobile version