Sfatulparintilor.ro

Cum sa-ti antrenezi creierul sa fie fericit

Cum sa-ti antrenezi creierul sa fie fericit- sfatulparintilor.ro - pexels_com - photography-of-woman-surrounded-by-sunflowers-1263986

Iti poti antrena mintea sa fii fericit sau nefericit. Daca te obisnuiesti sa cauti erori si probleme (asa cum se intampla cand esti contabil sau avocat) poti ajunge un pesimist, stare emotionala care iti va afecta intreaga viata.

Potrivit unui curs la Universitatea Harvard – Stiinta fericirii: „Cele mai de succes persoane care lucreaza in domeniul auditului fiscal sunt cele care timp de 8-14 ore analizeaza formularele de taxe in cautarea greselilor si erorilor. Acest lucru ii face sa fie atat de buni in ceea ce fac. Din nefericire, comportamentul lor ramane neschimbat si cand ajung acasa, cand cauta greselile si erorile din jurul lor.”

De ce avocatii au 3,6 mai multe sanse sa sufere de depresie sau sa se confrunte cu un divort?

Potrivit lui Martin Seligman, profesor de psihologie la Universitatea din Pennsylvania si autorul cartii „Fericirea autentica” sustine ca avocatii isi antreneaza mintea sa vada ce lucrurile rele, intrucat pesimistii sunt cei care exceleaza in acest domeniu: „Pesimismul este privit ca un plus printre avocati, intrucat ei cred ca este prudent sa crezi ca problemele pot aparea in orice clipa. O perspectiva prudenta ii permite unui avocat bun sa vada orice cursa sau catastrofa care s-ar putea ivi in orice tranzactie.

Abilitatea de a anticipa tot felul de probleme si tradari la care profanii sunt <<orbi>> este extrem de importanta pentru avocatii care in acest fel isi ajuta clientii sa se apare impotriva acestor surprize neplacute. Daca nu ai aceasta abilitate, profesorii de la Facultatea de Drept vor incerca sa ti-o induca. Din nefericire, insa, ceea ce te face bun in meseria ta, nu te face intotdeauna si o fiinta umana fericita”.

Trebuie sa-ti antrenezi creierul sa vada lucrurile bune din viata.

Potrivit cercetatorilor, chiar si enumerarea a trei lucruri pentru care esti recunoscatoare poate face diferenta. Iata ce ar trebui sa faci:

„Timp de o saptamana, in fiecare seara, rezerva 10 minute inainte de a merge la culcare. Pe o hartie, scrie trei lucruri care au mers bine si de ce s-au finalizat fericit. Ai putea folosi un jurnal, sau, daca iti este mai usor, sa scrii la computer, insa este important sa existe o evidenta fizica a celor scrise de tine. Dupa ce le-ai trecut pe hartie, raspunde la intrebarea „De ce s-au intamplat”. Aceasta tehnica si-a demonstrat eficacitatea in mii si mii de cazuri. Este si unul dintre motivele pentru care oamenii in varsta sunt mai fericiti: isi amintesc lucrurile bune si uita de cele rele.

Comparari sociale

In general, oamenii sunt sunt incurajati sa nu se compare cu altii. Insa oamenii de stiinta au aratat ca acestea nu sunt rele atunci cand comparatia se face cu cineva care sta mai rau decat tine.

Daca oamenii se compara cu cineva care stau mai rau decat ei atunci se vor simti mai bine. Daca insa se compara cu persoane aflate pe o scara superioara lor atunci se vor simti mai rau.

Spune-ti povestile potrivite

Atunci cand viziunea asupra propriei vieti este inadecvata, depresia isi face aparitia. Tocmai de aceea, psihoterapeutii cred ca „rescrierea” propriei povesti este cel putin la fel de eficace precum medicamentatia.

Psihologul Michele Crossley sustine ca depresia deriva dintr-o „poveste incoerenta” sau „o poveste de viata gresita”. In acest caz, psihologii le ofera oamenilor o poveste cu care ei pot trai. Iar tehnica functioneaza de minune. Ce presupune asta? Reevaluarea evenimentelor trecute si privirea lor dintr-o perspectiva fericita. Oamenii fericiti fac asta in mod inconstient, insa altii oameni trebuie invatati cum sa faca asta astfel incat imaginea lor de sine sa nu fie afectata. Si, cand este vorba despre viitor, este important sa fii optimist. Optimismul te poate face mai fericit.

Photo by Andre Furtado from Pexels
Exit mobile version