Tot mai multe studii sustin ideea ca un pui de somn dupa amiaza aduce o multime de beneficii organismului. Cu toate acestea, sunt si oameni care se indoiesc de evidentele oferite de oamenii de stiinta legate de un somn scurt dupa amiaza. Poate si pentru ca exista o multime de mituri gresite despre acest subiect.
Iata 5 lucruri intelese gresit despre somnul de dupa-amiaza.
-
Somnul dupa amiaza este doar pentru lenesi, sau pentru cei sub 5 ani
Cu toate acestea, oamenii de stiinta sustin ca un pui de somn are o multime de beneficii de la intensificarea starii de alerta pana la memorie, creativitate si productivitate. Ti se pare ca vreunul dintre aceste beneficii este pentru lenesi?
-
Daca trag un pui de somn ma voi simti mai rau decat acum
Sentimentul „groggy” pe care il simti dupa un pui de somn este real (se numeste inertia somnului) insa nu te trezesti de fiecare data cu el. Totusi, cum te simti dupa ce ai dormit este este influentat de perioada in care te-ai odihnit. Un pui de somn nu ar trebui sa dureze mai mult de 30 de minute. Toti cei care nu s-au simtit prea bine dupa somnul de dupa amiaza au fost cei care au dormit prea mult.
-
Nu ar trebui sa dormi la munca
In biroul potrivit ai putea inchide ochii pentru cateva minute in timpul programului. Exista chiar si cateva companii progresiste care au aranjat zone speciale sau camere pentru ca angajatii sa traga un pui de somn. Aceste firme au inteles ideea ca un om odihnit este mult mai productiv.
-
Daca bei cafea nu vei mai putea dormi dupa amiaza
Crezi sau nu o gura de cafea inainte de „a trage pe dreapta” te poate ajuta sa te odihnesti. In timp ce dormi, cofeina iti va oferi plusul necesar de energie, iar tu te vei trezi te vei simti revigorat si pus pe fapte mari.
-
Vei fi mai productiv daca vei duce la capat o sarcina si nu daca vei pierde timpul dormind
Este adevarat ca vei lipsi pret de 10-30 de minute timp in care sa dormi putin. Insa vei recupera rapid timpul „pierdut”. De fapt, mai apoi vei fi mult mai odihnit si cu chef de munca si vei duce la capat rapid sarcinile pe care le ai de indeplinit.
Sursa: huffingtonpost.com