Un loc de munca poate fi foarte solicitant din punct de vedere psihic, mai ales daca ai si un sef care nu-i niciodata multumit. Cum economia nu raspunde la incercarile anemice de resuscitare, sansele tale de a gasi alt loc de munca sunt de domeniul fantasticului. Si atunci stai si induri, insa pe termen lung, tu personal cat si calitatea muncii prestate vor avea de suferit. Astfel ca trebuie sa faci ceva pentru ca lucrurile sa nu degenereze. Nu trebuie sa uiti totusi ca daca il infrunti acest comportament te poate costa job-ul. Pentru ca un loc de munca
sa nu se trasnsforme intr-un cosmar trebuie sa inveti cum trebuie gestionata relatia cu un sef tafnos si tiran. Stabilieste anumite limite, foloseste umorul si gandirea rationala pentru a-l imblanzi pe cel care are painea si cutitul.Iata 7 sfaturi care te ajuta sa ai un loc de munca placut si un sef cu care sa colaborezi din ce in ce mai bine.
NU iti lasa seful sa vada ca iti este frica de el la locul de munca
Scopul tau nu este sa fii transformat intr-un sac de box emotional. In momentul in care tiranul isi dezvaluie partea intunecata a caracterului sau tu trebuie sa fii un monument de calmitate. Reaminteste-ti ca, indiferent de cat de tare tuna si fulgera acum, intr-un final se va linisti. Poti grabi acest proces daca ramai relaxat si iti controlezi emotiile.
Scapa de stresul de la locul de munca fiind un ascultator activ
In loc sa-i asculti tiradele fara ca de fapt sa le auzi, fii atent la ceea ce spune seful tau. Multi manageri au nevoie sa se descarce inainte de a putea sta de vorba rational. Odata ce furtuna a trecut incearca sa folosesti empatia. Apoi ajuta-l pe sef sa se focuseze pe adevaratele probleme. Daca este nevoie, reia discutia astfel incat superiorul tau sa-si dea seama ca l-ai urmarit cu atentie. Dupa care foloseste logica si explica-i rational punctul tau de vedere.
Fii tu insuti un model pentru sef la locul de munca
Trateaza-ti superiorul asa cum ti-a dori tu sa fii tratat. Fii onest si indica-i intr-un mod diplomat ca vrei sa ai parte de acelasi respect. Recunoste ca ai gresit mai devreme. Foloseste critica contructiva in propozitii pozitive: Imi place sa lucrez cu tine mai ales la acest proiect. Am analizat putin dupa ce s-a intamplat asta. Iti multumesc pentru ca m-ai ascultat. Chiar imi face placere sa lucrez aici. Acest tip de comportament incurajeaza raspunsurile asemanatoare, chiar daca nu peste noapte.
Vino cu solutii la locul de munca
Decat sa astepti ca o problema sa degenereze ofera o solutie inainte de a se intampla acest lucru. La birou este bine sa fii perceput ca un om cu initiativa si proactiv. Poti si tu sa apari cu solutii astfel ca seful tau sa nu trebuiasca sa-ti indice directia de fiecare data.
Cum sa-ti pastrezi concentrarea la locul de munca
La locul de munca, focuseaza-te pe punctele tari ale sefului
In loc sa incerci sa profiti de slabiciunile sefului tau incurajeaza-l si ofera-i suport pentru punctele sale tari. Spre exemplu, daca superiorul tau se descurca excelent in negocieri, ofera-i mai mult timp pentru a-si pune in valoare calitatile de negociator.
Umorul face bine la locul de munca
O gluma buna poate risipi tensiunea si creeaza o atmosfera propice colaborarii. Un sef nervos poate vedea mereu partea goala a paharului. Umorul ii poate imbunatati starea de spirit si, astfel, abordeaza problemele intr-un mod pozitiv si observa si partile bune.
Foloseste empatia la locul de munca
Gandeste-te ca tiranul se afla sub presiune pentru atingerea obiectivelor. Arata-i ca intelegi asta si ofera-ti ajutorul. Asa se creeaza echipele care obtin rezultate spectaculoase. (Sursa: forbes.com)
Imagine de Ronald Carreño de la Pixabay