Sfatulparintilor.ro

De ce vrei sa cumperi lucruri de care nu ai nevoie. Sau efectul Diderot

efectul Diderot - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - counting-3125587_1920

Denis Diderot, un faimosul filozof francez a trait aproape toata viata sa in saracie, insa totul s-a schimbat in 1765. Diderot avea 52 de ani, fiica sa urma sa se marite, insa el nu-si permitea sa ii ofere o zestre decenta. In ciuda saraciei sale, Diderot era foarte cunoscut datorita faptului ca era cofondator si scriitor al Encyclopédie, una dintre cele mai cuprinzatoare enciclopedii din acele vremuri.

Cand Caterina cea Mare, tarina Rusiei, a auzit de problemele financiare ale lui Diderot, s-a oferit sa-i cumpere biblioteca pentru o suma importanta, in jur de 50.000 de dolari americani in moneda actuala. Brusc, Diderot avea bani de cheltuit. La scurt timp dupa ce a intrat in posesia banilor, Diderot si-a cumparat un halat luxos. A fost momentul care a declansat o nebunie a cumparaturilor.

Efectul Diderot

Halatul lui Diderot era frumos. Asa de frumos incat, si-a dat seama stapanul sau, nu se potrivea deloc cu celelalte lucruri ale sale. „Nu mai exista coordonare, unitate, frumusete” intre halatul sau si tot ce-l inconjura. Curand, filozoful a simtit nevoia sa cumpere cateva lucruri noi care sa potriveasca cu frumosul sau halat.

Si-a inlocuit vechiul covor cu unul din Damasc. Si-a decorat casa cu sculpturi frrumoase si o masa de bucatarie superba. Apoi si-a mai achizitionat o oglinda si un scaun minunat facut din piele.

Aceste cheltuieli reactive sunt cunoscute astazi sub numele de efectul Diderot. Adica, o noua achizitie creeaza o spirala a consumului care duce la achizitia de si mai multe lucruri. Asa te trezesti ca ajungi sa cumperi ceva ce inainte nici nu ti-ar fi trecut prin cap ca iti trebuie, ori ca il vrei.

Citeste si: Cele mai puternice mantre despre bani

De ce oamenii vor lucruri de care nu au nevoie

Efectul Diderot se poate manifesta in diverse arii ale vietii:

– cumperi o rochie noua si acum trebuie sa cumperi pantofii si cercei care sa se potriveasca cu ea;

– ii cumperi fetitei tale o papusa si iti dai seama ca achizitionezi mai multe accesorii decat ti-ai fi inchipuit vreodata ca exista la o papusa;

– cumperi o noua canapea si, brusc, realizezi ca ai vrea sa redecorezi intreaga sufragerie. Masuta de cafea? Covorul? Scaunele? Televizorul?

Viata are tendinta naturala de a cere din ce in ce mai mult. In rare cazuri oamenii sunt interesati sa simplifice, sa elimine, sa reduca. Inclinatia naturala este de acumulare, de a adauga, de a imbunatati, de a vrea mai mult.

„Presiunea de a acumula, de a adauga nu ne da pace, este intotdeauna prezenta, intotdeauna vrem mai mult”, spune profesorul de sociologie, Juliet Schor.

Cum sa eviti efectul Diderot

Efectul Diderot spune ca inseamna doar sa ai mai multe lucruri, sa te lupti pentru a le capata asa ca este necesar sa intelegi cum sa cureti, sa elimini si sa te concentrezi pe lucrurile care conteaza.

Te mai poate interesa: Vrei bani mai multi? Urmeaza aceste sfaturi de la bogatii lumii. Vezi ce greseli nu fac

Redu expunerea

Aproape orice obicei este declansat de o nevoie ori dorinta. Una dintre cee mai rapide modalitati de reducere a efectului Diderot este sa eviti locurile care starnesc dorintele. Dezaboneaza-te de la email-urile comerciale. Nu mai rasfoi cataloagele magazinelor. Intalneste-te cu prietenii in parc si nu in mall. Nu mai intra pe site-urile preferate de cumparaturi etc.

Cumpara lucruri care se potrivesc cu ce ai acum in casa

Nu trebuie sa schimbi totul dupa ce ai facut o achizitie. Cand cumperi haine, ai grija sa achizitionezi unele care se potrivesc cu ce ai acum in sifonier. Cand iti cumperi electronice noi, vezi sa se potriveasca cu adaptoarele, cablurile sau incarcatoarele pe care le ai cum in casa astfel incat sa nu arunci banii pe altele noi.

Nu rata nici: Cand nu e bine sa dai bani. Cele mai cunoscute superstitii legate de atragerea banilor

Impune-ti singur limite

Creeaza anumite limite in care sa-ti traiesti viata. Adica, spre exemplu, sa-ti impui sa nu cheltui mai multi bani pentru un anume lucru. Spre exemplu, daca vrei o noua masina personala, bugetul pentru cumparaturi sa nu fie mai mare de 10.000 de euro.

Cumperi ceva, daruieste ceva

De fiecare data cand faci o noua cumparatura, renunta la altceva. Vrei un nou televizor? Doneaza-l pe cel vechi si nu-l muta in alta camera. Ideea este sa nu-ti aglomerezi casa cu diverse lucruri pe care sa le muti dintr-un loc in altul.

Stai o luna fara sa cumperi nimic nou

Incearca ca timp de o luna sa nu cumperi absolut nimic. In loc sa cumperi o masina noua, inchiriaza una.

Renunta la dorinta de achizitie a noi lucruri

Intotdeauna exista ceva nou de cimparat. Ti-ai luat o Honda? Ai putea trece la Mercedes. Ti-ai luat un nou Mercedes? Poate vrei un nou Bentley. Ti-ai luat un nou Bentley? Poate vrei un nou Ferrari. Ti-ai luat un nou Ferrari? Poate vrei un avion privat. Realizeaza ca dorinta este doar o optiune pe care ti-o prezinta mintea si nu o obligatie care trebuie imediat indeplinita.

Cum sa depasesti tendinta de consumerism

Tendinta naturala a oamenilor este sa consume mai mult, nu mai putin. Dat fiind aceasta tendinta este necesar sa fii proactiv pentru a reduce consumul. Spre exemplu, ti-ai putea stabili ca obiectiv sa te inconjori de lucrurile de care ai neaparata nevoie. Sau cum a spus Diderot: „Exemplul meu ar trebui sa fie o lectie pentru ceilalti. Saracia are libertatea ei; opulenta are obstacolele sale”.

Sursa: jamesclear.com

Image by pasja1000 from Pixabay

Exit mobile version